Ozon Tedavisinin Terapinin Sağlık İçin Zararları
Oksijen-ozon karışımının bir enjeksiyon ya da serum ile uygulanmasına ozon tedavisi denir. Alternatif tıpta sıklıkla kullanılan bu tedavi yöntemi oksijen terapi veya ozon terapi diye de bilinir. Vücut direncini artırır, hastalıklara karşı korur, dolaşım bozukluğuna iyi gelir, astımı hafifletir ve yaşlanma belirtileriyle mücadele eder. Ozon tedavisinin amacı dokulara daha fazla oksijen gitmesini sağlamaktır. Nitekim “kan giden yere can gelir” dedikleri gibi; vücudun oksijen giden bölgeleri de iyileşmeye başlar. Ozon tedavisinin faydaları bir hayli fazladır. Peki pek çok kişinin umudu olan, şifa vesilesi bu tedavinin yan etkisi var mıdır? İşte, uzmanların açıklamaları…
Ozon Tedavisi Vücuda Zarar Verir mi?
Dr. Kürşat Salgar, ozon terapisi uygulamalarının zararı olup olmadığını şöyle cevaplıyor;
“Ozon tedavisinin bilinen bir zararı yoktur. Fakat ozon terapisi uygulayacak doktor tıp fakültesi veya Sağlık Bakanlığı’ndan sertifika almış olmalıdır. Bu işlem yetkisiz kişilere yaptırılmamalıdır.”
Uzm. Dr. Lale Yeprem bu konuda şu bilgileri vermektedir;
“Her tedavide olduğu gibi, ozon tedavisinde de yanlış uygulandığı zaman çeşitli yan etkiler ortaya çıkar. Ozon tedavisi uygulanmadan önce, bunun hastada gerekli olup olmadığına doğru karar verilmelidir. Her tıbbi uygulama belirli kurallar dahilinde yapılır. Bu durum ozon tedavisi için de geçerlidir. Uzman bir hekim tarafından doğru olarak uygulanırsa büyük fayda sağlar. Ozon tedavisi için eğitim verilmekte, hekimler bu eğitimin ardından sertifika almaktadır. Gerekli bilgi birikimi ve tecrübeye sahip bir hekimin uygulayacağı ozon tedavisi oldukça etkilidir. Tabii ki bu süreçte hastanın durumu takip edilmelidir.”
Dr. Mustafa Özdoğan bu konuda şu bilgileri vermektedir;
Ozon tedavisinin yararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanamamıştır. Tam aksine zararları da söz konusudur. Ozonun dinamik olarak bütünlük taşımayan kararsız bir yapısı vardır. Dolayısıyla insan vücuduna uygulandığında risk oluşturur. Bazı maddeler oksijen salımı gerçekleştirir ve insan vücuduna girdiklerinde ölüme yol açabilir. Tıp literatürüne baktığımız zaman bunun örneklerini görmemiz mümkündür. Ozon kana verildikten sonra serbest oksijen ürünleri oluşmaya başlar. Maalesef bu, vücut dokularının hasarıyla sonuçlanır ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Var olan rahatsızlıkların da iyice kötüleşmesine neden olur. Bu tedavide hidrojen peroksit adlı bir bileşen de kullanılmaktadır. Hidrojen peroksit çoğunlukla konsantre çözelti şeklinde satılmaktadır. Bunun içilmesi gırtlağın ve midenin aşırı şekilde yanmasına, mide bulantısına ve kusmaya sebebiyet verir. Hatta bazen ölümcül etki gösterebilir. Göz ile temas ettiğinde kornea tabakasına zarar vererek hastanın kör olmasına; cilt ile temas ettiğinde yanma ve cildin su toplaması gibi şikayetlere sebep olabilir. Hidrojen peroksiti enjeksiyon olarak uygulamanın kan akışını durdurduğu ve oksijen kabarcıkları oluşturduğu bilinmektedir. Bunun sonucunda kangren meydana gelebilmekte ve tablo ağırlaştığında kişi hayatını kaybetmektedir.
Ozon Tedavisi Gerçekten Faydalı mıdır? Prof Dr. Ahmet Küçükusta Anlatıyor
“ozon terapi” ya da “Ozon tedavisi”, modern tıpta kendine yer bulamamış bir alternatif tıp uygulamasıdır. Bazılarına göre ozon gençleştirir, enerjiyi artırır, kan akışını harekete geçirir, kanı temizler, beynin daha iyi çalışmasını sağlar, hafızayı güçlendirir, vücuda direnç verir, metabolizmayı hızlandırır. Oysa bunların hiçbiri gerçeği yansıtmamaktadır ve tamamen varsayımdan ibarettir. Kimi doktorlar ozon tedavisinin yaşlanmayı geciktirdiğini, kalp, romatizma, kanser, aids, astım, bel fıtığı ve MS gibi türlü türlü hastalığı iyileştirdiğini söylemektedir. Fakat bu, insanlara boş yere umut vermektir, gerçek bir hekime böyle kuru iddialar hiç yakışmamaktadır.
Maalesef dolandırıcılar birçok şeyi olduğu gibi ozon tedavisini de kötü emelleri için kullanmakta, insanların duygularıyla, parasıyla ve sağlığıyla oynamaktadır. Ancak “ozon tamamen zararlıdır” diyemeyiz. Ozonun birtakım hastalıklara iyi gelmesi ve tedaviyi desteklemesi muhtemeldir. Fakat ozon tedavisinin güvenli ve etkili olduğuna yönelik yeteri kadar bilimsel veri mevcut değildir.
Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?
- Favizm ve Hipertiroidizm hastası olanlarda (glukoz 6 fosfat dehidrogenaz enziminin eksikliğinde) ozon tedavisinin uygulanması önerilmez.
- Hamilelerde ve çocuklarda uygulanan ozon tedavisinin herhangi bir yan etkiye neden olduğu tespit edilmemiştir.
- GL-6-F dehidrogenaz enziminin eksik olması yani Favizim hastalığında bu tedaviden kaçınılmalıdır.
- Tiroid hormonunun aşırı yükselmesiyle karakterize olan ve hipertiroidi diye bilinen rahatsızlık, ozon tedavisine engeldir.
- Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları varsa bu tedaviden uzak durulmalıdır.
- Tekrarlayıcı ve kronik pankreas iltihapları ozon tedavisine manidir.
- Hasta yakın zamanda beyin kanaması veya kalp krizi geçirdiyse uygulanmamalıdır.
Ozon Tedavisinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Kronik yorgunluğa iyi gelir.
- Bağışıklığın güçlenmesini sağlar.
- Cinsel isteği ve gücü artırır.
- Eklem ağrılarını hafifletir.
- Antibiyotiklerle ve kimyasal tedavilerle yok edilemeyen bakterilerden, virüslerden ve mantarlardan kaynaklı akut ve kronik enfeksiyöz hastalıkların iyileştirilmesinde etkilidir. Zararlı ve inatçı mikroorganizmalarla mücadele eder.
- Ciltteki kan dolaşımını artırır ve böylelikle cildin yenilenmesine destek olur.
- Beyin fonksiyonlarını geliştirir ve hafızanın daha güçlü olmasına yardım eder.
- Dokulara ve hücrelere daha çok kan gitmesini sağlar.
- Multipl skleroz, Crohn hastalığ ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıkların tedavisinde rol oynar.
- Tansiyonu dengeler ve damarları yeniler.
- Kas rahatsızlıklarında faydalıdır.
- Enzim ve hormon üretimini düzenler.
- Ağız boşluğunda meydana gelen tekrarlayıcı ve kronik enfeksiyonların, yaraların iyileştirilmesinde faydası vardır.
- Adrenalin yani stres hormonunu okside eder. Böylece depresyonla başa çıkmayı kolaylaştırır, gerginliği azaltır.
- Kan ve lenf sistemindeki zararlı maddeleri uzaklaştırır.
- Eklem kireçlenmelerine ve kas-iskelet sistemiyle ilgili rahatsızlıklara şifalıdır.
- Kaslarda biriken toksinleri giderir, kaslara esneklik verir.
- Konsantrasyonu artırır.