Oksipital Nevralji Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi
Oksipital nevralji; alında veya kafanın arkasında başlayan ve göz arkası,alın ve kafa derisine doğru yayılan ağrı için kullanılan bir terimdir. Bu hastalık bir tür kronik baş ağrısı olup genellikle aynı belirtiler gösterdiğinden migren ile karıştırılmaktadır. Ancak bu iki hastalık için uygulanan tedavi yöntemleri farklı olduğundan hastalığın doğru teşhis edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Oksipital nevralji kafatası tabanında ve başın arkasında iltihap ve ağrıya sebep olan kronik ağrıya yol açan hastalıktır. Oksipital nevralji oksipital sinirlerde meydana gelen iltihap veya hasar nedeni ile oluşan sinirsel bir hastalıktır. Oksipital sinirler başın her iki yanında bulunur boynun tabanından kafa derisine uzanır.Bu hastalık genellikle başın bir tarafında yoğun olmak üzere şiddetli bir baş ağrısına sebep olmaktadır.Oksipital nevralji için Beyin Ve Sinir Cerrahisi doktoruna gidilmelidir.
Oksipital Nevralji Belirtileri Nelerdir?
Oksipital nevraljinin ana belirtisi geçmek bilmeyen kronik baş ağrısıdır. Bu hastalık boyun üstünden başlayıp başına arkasına kadar uzanan ciddi ağrı ile tanımlanır. Oksipital nevralji yaygın belirtileri şunlardır:
- Başta sürekli ağrı
- Işığa hassasiyet
- Göz arkasında ağrı hissi duyma
- Kafa derisinde hassasiyet
- Başın tek veya her iki yanında ağrı
- Boyun hareket ettirilirken ağrı
- Baş dönmesi
- Genellikle başın altında başlayan ve kafa derisine giden ağrı, yanma ve zonklama hissi
- Baş, kafa derisi veya boynun arkasında uyuşma veya fonksiyon kaybı
- Baş, kafa derisi veya boynun arkasına dokunulduğunda ağrı
- Vertigo (baş dönmesi)
- Konuşma bozukluğu
- Bulantı
- Kusma
- Boyunda gerginlik veya sertlik
- Diş ağrısı
- Bulanık görüş
- Burun tıkanıklığı
- Kulak çınlaması
Oksipital Nevralji Sebepleri Nelerdir?
Oksipital nevralji genellikle boyun kökünde sinir sıkışmasından kaynaklanır. Bazense bu hastalık kafa veya boyuna alınan hasar ve yara kaynaklı oluşabilir. Diğer bir sebep ise kronik boyun gerginliğidir. Oksipital nevraljinin en yaygın nedeni oksipital sinirin hasar görmesidir ki bu durum kafa veya boynun arkasına doğrudan travmadan dolayı meydana gelmektedir.
Oksipital nevralji sebepleri arasında şunlar sayılabilir:
- Osteoartrit
- Sinir köklerini etkileyen tümörler
- Kan damarlarında iltihap
- Gut hastalığı
- Enfeksiyon
Oksipital Nevralji Risk Faktörleri Nelerdir?
Oksipital nevralji hastalığı riskini arttıran birçok sebep vardır. Fakat bu faktörlere sahip her insan oksipital nevralji olacak diye bir şey yoktur. Oksipital nevralji riskini arttıran faktörler şunlardır:
- Başın arkasına travma (hasar)
- Boyun kaslarının aşırı gerilmesi sonucu sinir sıkışması
- Kimyasallara maruz kalma
- Travma
- Boyunda kemiklerde osteoartrit
- Boyunda lezyonlar (örn. kemik kanseri)
- Başın arkasındaki kas veya sinirlerde enfeksiyon veya iltihap
- Servikal omurgada osteoartrit
- Başın arkasındaki kas veya sinirlere baskı uygulanması
Oksipital Nevralji Tedavisi
Oksipital nevralji için uygulanacak tedavide asıl amaç baş ağrısının dindirilmesidir.
Oksipital nevralji tedavi yöntemleri şunlardır:
Oksipital nevralji durumunda görülen hafif baş ağrılarını dindirmek için kullanılan etkili reçetesiz olarak satılan ilaçlar şunlardır:
- Acetaminophen (Tylenol)
- Aspirin
- Ibuprofen (Advil, Motrin)
- Naproxen (Aleve)
Oksipital nevralji ağrısını kalıcı olarak geçiren tedavi yöntemleri ise şunlardır:
Reçetesiz olarak satılan üstte sıraladığımız ilaçlar baş ağrısını geçirmeye yetmezse doktorunuz reçeteli ağrı kesici ilaçlar önerecektir.
Oksipital nevraljinin tedavisi için ek seçenekler arasında, amitriptilin (Elavil), nortriptilin (Pamelor) ve duloxetin (Cymbalta) gibi antidepresanlar bulunur. Diğer daha az yaygın tedaviler ise doğrudan ağrılı bölgeye uygulanan ağrı kesici enjeksiyon şeklindeki ilaçlardır. Oksipital nevralji bazense cerrahi müdahale (ameliyat) ile tedavi edilir.
Ameliyat
Oksipital nevralji durumunda görülen baş ağrısı kronik ve çok şiddetli hale geldiğinde ve üstteki bahsettiğimiz yöntemlere rağmen iyileşme görülmüyorsa cerrahi müdahale gerekli olmaktadır. Ancak her hastalıkta olduğu gibi cerrahi müdahalenin bazı riskler içerdiği unutulmamalıdır.