Morfoloji Bozukluğu Hamile Kalanlar Varmı Sperm Morfoloji Tedavisi

Sperm Morfolojisi Nasıl Düzelir Yükselir Sperm Morfolojisi Düzelir mi?

0 1.142

Sperm Morfolojisi Nedir Nasıl Düzelir?

Kısırlıktan muzdarip erkekler, evlat sahibi olmak adına bir sağlık kurumuna müracaat etmelidir. Burada kişiden talep edilecek testler arasında semen analizi bulunmaktadır. Erkek birey, 2 ila 7 gün boyunca cinsel birliktelikten uzak durduktan sonra semen örneği verir. Alınan örnekte bulunan sperm miktarı, hareketliliği ve biçimsel durumu hakkında ayrıntılı gözlem yapılır. Bu işlemin tümüne “semen testi” adı verilir.

Sperm hareketliliği, miktarı ve morfolojisi için normal kabul edilen belirli değerler bulunmaktadır. Bu değerlerin altında olduğu saptanan kişilerin çocuk sahibi olması da güçleşecektir.

Sperm Morfolojisi Nedir?

Spermin biçim itibari ile yapısının incelenmesine “sperm morfolojisi” adı verilir. WHO, yani Dünya Sağlık Örgütü ve Kruger ölçütlerine bağlı olarak spermde şekil bozukluklarının teşhisi için bu test kullanılır.

İfade edilen yöntemlerde değerlendirilecek spermler özel hazırlık aşamalarından geçer. Ardından baş, boyun ve kuyruk gibi çeşitli bölümleri açısından ayrıntılı incelenilirler. İnceleme nihayetinde belirtilen ölçütlere uyan sperm hücrelerinin miktarı belli bir miktarın üzerinde ise sonuç normal olarak tanımlanır.

Sperm Morfolojisi Nasıl Olmalı?

Sperm hücresi baş, orta ve kuyruk olmak üzere 3 ana başlıkta incelenir. Genetik kodlamalar baş kısmında yer almaktadır. Spermin hareketi için gereken enerjiyi ise orta kısım sağlamaktadır. Kuyruk kısmı yardımıyla da bu enerji harekete dönüştürülür.

Bir spermin normal kabul edilebilmesi için;

  • Baş uzunluğu: 4 ila 5 µm
  • Baş kısmı eni: 2.5 – 3.5 µm
  • İkisinin oranı ise: 1.5 -1.75 şeklinde çıkmalıdır.
  • Orta kısım ile kıyaslandığında kuyruk kısmı daha ince ve kıvrımsızdır. Düz şekilli ve ortalama uzunluğu 40-50 µm civarındadır.

Morfoloji Bozukluğu Hamile Kalanlar Varmı?

Morfoloji bozukluğu olup da hamile kalanlar vardır.

Sperm Morfolojisinin Düzelmesi İçin Neler Yemeli?

Keçiboynuzu

Bilhassa mevisiminde tüketilen içi kurumamış keçi boynuzu, sperm morfoljisinin düzelmesi için en etkili yollardandır.

Balık

Balık, Omega yağ asitleri bakımından zengin bir besindir ve sık tüketilmesi önerilmektedir. Balık da sperm morfoljisinin düzelmesine yardımcı olabilir

Yeşil Sebzeler

Ispanak ve brokoli gibi koyu yeşil sebzeler başta olmak üzere tüm yeşil sebzeler bolca tüketilmelidir. Bu sebzeler vitamin deposudur ve sperm kalitelisine olumlu etkileri bulunmaktadır.

Nohut

Sperm morfoljisinin düzelmesi için nohutun haftada 2-3 defa tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Suyunun içilmesi önemle vurgulanır.

Havuç

Testesteron hormunun artırılması bakımından havuç ve havuç suyu etkili besinlerdir. 1 bardak taze havuç suyu her gün tüketilmelidir.

Isırgan Otu

Aktardan rahatlıkla temin edilebilen ısırgan otu her gün demlenerek 1 bardak tüketilir.

Ayrıca fındık,ceviz, muz, bal gibi besinlerin daha sık tüketilmesi de tavsiye edilir.

Sperm Morfolojisi Nasıl Düzelir?

Yüksek oranda sperm biçim bozukluğu saptanan bireylerde problemin kaynağı bulunur. Bu kaynak giderildiği vakit bireyin çocuk sahibi olması söz konusu olabilir. Ancak sorun genetik ise çözülmesi imkansız olabilmektedir. Bu durumda, besin ve vitamin takviyelerinin sperm şekil bozukluğu tedavisini etkili bir biçimde desteklediği söylenemez. Şayet biçim bozukluğu dış unsurlara bağlıysa tedavisi mümkün olabilmektedir. Diğer unsurlara bağlı problemlerde tedavi başarı ile tamamlanabilir. Genel olarak da tüp bebek yöntemine başvurulur.

Sperm biçim bozukluğu bulunan bireylerde sıklıkla tüp bebek tedavisine başvurulur. Bu tedavinin belli teknikleri bulunmaktadır. Testislerden sperm üretmek bu tekniklerden birisidir. Sperm miktarının az olması halinde bu yönteme başvurulabilir. Şayet sperm saptanamazsa tedavi başarısız olur.

Mikroenjeksiyon bu konudaki bir diğer tekniktir. Bu teknik ileri düzey kısırlığı bulunan bireylerde gerçekleştirilmektedir. En etkili yöntemin mikroenjeksiyon olduğu belirtilmektedir.

Çoğunlukla hekimler bu sorunun tedavisi için  iğne tedavisine başvurmaktadır. En sık uygulanan iğnelerin başında Merional ve Ovitrelle gelmektedir. Bu iğneler tüp bebekte bayanlara da verilmekle birlikte sperm kalitesini artırmak amacı ile erkeklere de verilebilir. Bunun yanında iğneye ek olarak farklı vitamin takviyeleri sağlanır. En sık ihtiyaç duyulan vitaminler, D vitamini, A, C, E vitaminleri, Omega yağ asitleri ve Neofertil takviye hapıdır.

Tedaviden net bir sonuç almak mümkün olmayabilir. Ancak bu ilaçlar yardımıyla spermin doğal sağlığının artırılması söz konusu olabilir.

Sperm Morfolojisinin Düzelmesi İçin Uzman Önerileri

  • Çok sıcak suyla duş almamalı.
  • Dar pantolonlar tercih edilmemeli, özellikle kot pantolon.
  • Kaplıca ve sauna gibi yüksek ısılı ortamlardan kaçınılmalı.
  • Laptop bilgisayarlar hayalara yakın tutulmamalı, direkt bacak ile temas halinde kullanılmamalı.
  • Ön cepte telefon taşınmamalıdır.
  • Ateşte pişen et ürünleri yerine tencerede pişmiş et ürünlerine yönelinmelidir.
  • Mümkün olduğunca stresten uzak kalınmalıdır. Vücutta bulunan hormon dengesini bozan stres, sperm üretimini de azaltmaktadır.
  • Alkol kullanımı kesilmelidir. Karaciğerden olumsuz etkileyen alkol, bu sebepten ötürü sperm kalitesinde ciddi sorunlara yol açmaktadır.
  • Aşırı kilolardan kurtulunmalıdır. Aşırı kilo kandaki şeker düzeyini etkilediğinden cinsel işlevlere de tesir edebilmektedir.
  • Sigara içilmemeli.
  • Kuruyemişler, protein ağırlıklı gıdalar ve sebzeler daha fazla tüketilmeli.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.