Göğüs kafesi ağrısı keskin, donuk veya acılı olabilir, göğüste veya her iki tarafta göbeğin üstünde veya altında hissedilebilir. Kaburga ağrısı nedenleri darbe ve yaralanma olabileceği gibi başka sebepler de olabilir.
Kaburga Ağrısı Neden Olur Nasıl Geçer?
Göğüs kafesi ağrısı, kaslardan kaburga kırığına kadar herhangi bir şeyden kaynaklanabilir. Kaburga ağrıları yaralanma anında ortaya çıkabilir veya zamanla yavaş gelişebilir. Ayrıca altta yatan tıbbi bir durumun habercisi olabilir, bu sebeple açıklanamayan göğüs kafesi veya kaburga ağrısı şeklinde bir durum yaşıyorsanız derhal doktorunuza bildirmelisiniz.
Kaburga ağrısı nedenleri
Kaburga ağrısı nedenleri en yaygın olarak, gerilmiş bir kas veya darbe almış çürük bir kaburgadandır. Göğüs kafesi bölgesindeki ağrının diğer nedenleri şunlardır:
- Göğüs yaralanmaları
- Kaburga kırıkları
- Osteoporoz gibi kemikleri etkileyen hastalıklar
- Akciğerlerin astarının iltihaplanması
- Kas spazmları
- İltihaplı kaburga kıkırdağı
Göğüs kafesi ağrısı – Kaburga Ağrısı Teşhis ve Tedavisi
Doktorunuza, yaşadığınız ağrı türünü ve ağrıyı daha da kötüleştiren hareketleri tanımlayın. Yaşadığınız ağrı türü ve ağrı bölgesi, doktorun hangi testleri yapması gerektiğine ve teşhis koymasına yardımcı olabilir.
Ağrınız herhangi bir darbe ve yaralanmadan sonra başladıysa, doktorunuz röntgen gibi bir görüntüleme taraması isteyebilir. Röntgen, kaburga kırıkları veya anormallikleri tespit etmede yardımcı olabilir.
Röntgen çıktınızda kırık kaburga kemiği dışında bir anormallik varsa, doktorunuz MR gibi yumuşak doku görüntüleme taraması isteyebilir. MR taraması, doktora göğüs kafesi ve çevresindeki kasların, organların ve dokunun ayrıntılı bir görüntüsünü verir.
Kronik kaburga ağrınız nedeni ile doktorunuz kemik taraması isteyebilir.
Göğüs kafesi ağrısı için doğal tedavi seçenekleri nelerdir?
Göğüs kafesi ağrısı için önerilen tedavi ağrının nedenine bağlıdır. Göğüs kafesi ağrısı, çekilmiş bir kas veya çürük gibi küçük bir yaralanmadan veya bir kaburga kırığından kaynaklanabilir.
Kaburga ağrıları için ilaç
Kas ve çürük gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa, şişmeyi azaltmak için bölgeye soğuk kompres uygulanabilir. Önemli bir ağrınız varsa, ağrı kesiciler de doktor kontrolünde alınabilir.
Kaburga ağrıları için bandaj
Hapşırırken öksürürken kaburga ağrısı yaşayanlar sargı da kullanılabilir, bu göğsünüzün etrafına saran büyük, elastik bir bandajdır. Sargı daha fazla yaralanmayı ve daha fazla ağrıyı önlemek için alanı sıkıca tutar. Bununla birlikte, bu sargılar nadir durumlarda gereklidir, çünkü sargının sızdırmazlığı nefes almayı zorlaştırır. Bu pnömoni riskini artırabilir.
Kaburga ağrılarına soğuk kompres ve sıcak banyo
Yaralanmalarda buz tedavisi soğuk kompres uygulamak veya dinlendirici sıcak banyolar gibi evde bakım tedavileri de ağrıyı önlemeye yardımcı olabilir.
Kaburgam ağrıyor hangi bölüm bakar
Yakın zamanda darbe aldıysanız Ortopedi ve Nöroloji kliniğine uğramanızda fayda olabilir. Ağrının nedenini bilmiyorsanız dahiliye sizi uzman bir kliniğe yönlendirecektir.
Göğüs kafesinde ağrı hareket etmeden de oluşuyorsa. göğüs bölgenizde önemli morarma ile birlikte nefes alırken zorluk ve ağrınız varsa, hemen bir sağlık kuruluşunun acil servisinden yardım isteyin.
Eğer basınç hissediyorsanız veya kaburga kafesi rahatsızlığı ile birlikte göğsünüzde ağrı varsa, acil yardım isteyin. Bu belirtiler yaklaşan bir kalp krizi belirtisi olabilir
Kaburga çatlağı ağrısı ne zaman geçer nasıl önlenir?
Kaslarınızı gererek, egzersiz ekipmanlarını düzgün bir şekilde kullanarak ve su tüketimine devam ederek Kas spazmları veya burkulmalar nedeniyle kaburga ve göğüs kafesi ağrısını önleyebilirsiniz. Kaburga kırıklarının iyileşmesi 2 ay kadar sürebilir.