Omuz Yırtılması Belirtileri Tedavisi
Vücudumuzda önemli yeri olan omuzlarımızda 3 kemik bulunmaktadır. Bunlar: Kol, kürek ve köprücük kemikleridir. Omuzdaki kol kemikleri 4 kas ile omuza bağlanmaktadır. Arada bağlama görevi gören kaslar kol ve omuz kemiği arasındaki hareketi sağlamaktadır. Omuzdaki eklemlerin hareket açıklığı geniştir. Bu sebeple de yırtılma riski yüksek olmaktadır. Omuzdaki yırtılmalar genellikle spor kazaları, ileri yaş ve istemsiz yanlış hareket gibi sebeplerden kaynaklanmakta ve hayat kalitesini direkt olarak etkilemektedir. Omuz yırtıkları omuzda ağrı ve kollarda güçsüzlüğe sebep olmakta ve dolayısıyla kişinin hareket yeteneğini yüksek oranda kısıtlamaktadır.
Omuz Yırtığı Belirtileri
Omuz yırtılmasında yaşanan belirtiler omuz yırtılması türüne göre değişmektedir. İlk tür olan kismi kas yırtılmasında sebep kasılma ve gerilme sebepli olduğundan omuzda şişlik ve kanamalar görülmektedir. İkinci omuz yırtığı türü olan tam omuz yırtılmasında kas bütünlüğü bozulduğundan hastada şu belirtiler görülmektedir:
- Kolu uzatamama
- Omuzda kanama
- Omuzda şişlik
- Kolda kuvvet kaybı
- Omuzda şiddetli ağrı
Omuz Yırtığı Nedenleri
Omuzdaki eklemlerin hareket açıklığı geniştir. Bu sebeple de omuzda travma yaşama riskleri yüksektir. Omuz yırtıkları çoğunlukla sporcularda ve yaşlı kişilerde görülmektedir. 65 yaş üzeri kişilerde omuz yırtığı görülme riski %60’dır. Omuz yırtığı gençlerde ise ters hareket yapmak, ağır taşımak, travma ve spor kazaları gibi durumlarda görülmektedir.
Omuz Yırtığı Nasıl Tedavi Edilir?
Omuz kaslarında meydana gelen yırtılma durumunda kendiliğinden iyileşme olmayacağından ameliyat yöntemi uygulanmaktadır. Omuz çoğunlukla kemiğe yapışan bölgeden koptuğu için koptuğu yerin tekrar eski yere temas etmesi mümkün olmadığından yırtılma zamanla daha da büyür. İşte bu yüzden de omuzda yırtılma olan yer ameliyat ile tekrar dikilmelidir.
Üstte de bahsettiğimiz gibi omuzda meydana gelen yırtıklar müdahale edilmediğinde daha da ilerleyeceğinden ve kalıcı olacağından ameliyatında geç kalınmaması gerekmektedir. Omuz yırtığı için ilk olarak doktor soğuk veya sıcak uygulaması yapacaktır. Fizik tedaviye de ihtiyaç duyulmaktadır ki bu sayede omuzun hareket yeteneği arttırılır.Fizik tedavi dışında ilaç tedavisi ve rehabilitasyon uygulaması ile fizik tedavi sırasında kasların hasar görmesi engellenmektedir.
Omuz yırtığında üstte bahsettiğimiz fizik tedavi, ilaç tedavisi ve rehabilitasyon yöntemleri etkili olmadığında omuzda şiddetli oluşan hasarları iyileştirmek için ameliyata başvurulur. Omuzda yırtılma meydana geldiğinde tedavisi asla geciktirilmemelidir. Hemen müdahale edildiğinde ameliyat başarı oranı yükselmektedir.
Omuz Yırtığı Tedavisi Sonrası
Omuz yırtığı ameliyatından sonra hastada yaşanan ağrılar birkaç günde iyileşir. Ameliyat sonrasında 3-6 hafta kadar süre omuzun destek alması için kol askısı kullanımı gerekir. Ayrıca bu sürede hastaya rehabilitasyon programı uygulanır. Bu programda ilk olarak yardım ile omuzlarını hareket ettirmeye çalışır sonrasında yardımsız yapar. Omuz yırtığı ameliyatı sonrasında omzun iyileşmesi 6 ayı bulmaktadır.
Omuz Yırtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Omuz kaslarındaki yırtılma için iki türlü ameliyat uygulanmaktadır. Bunlardan birincisi açık ikincisi kapalı ameliyattır. Omuz yırtığında uygulanan kapalı ameliyatta kesik açılmadığından daha çok tercih edilmektedir. Kapalı ameliyatta öncelikle işlem yapılacak yere bir kamera sokularak görüntüsü alınır. Bu görüntü sayesinde doktorlar küçük kesiler açarak yırtığı onarmaktadır.
Omuz yırtığı yapılacak hasta oturur pozisyona getirilir. Kopan tendonlar yani yırtılan kaslar mikro vidalar kullanılarak yerine sabitlenir. Kullanılan bu vidaların vücutta kalması sorun teşkil etmemekte ve genellikle zaten ameliyat sonrasında 6 ila 9 ay içerisinde vücutta kendiliğinden yok olmaktadırlar.
Omuz Yırtığı Ameliyatı Sonrası
- Omuz yırtığı ameliyatında eğer doku tahribi az olduğundan çekilecek ağrı da az olmaktadır.
- Kapalı ameliyat olduktan sonra hastalar 5. günden sonra banyo alması uygundur.
- Ameliyattan 1 hafta sonra dikişler alınabilmektedir.
- Ameliyattan sonraki dönemde eğer doktor ağrı kesici verdiyse düzenli kullanımına dikkat edilmelidir.
- Omuz yırtığı ameliyatından 6 hafta sonra omuz atkısı kullanılmalıdır.
- Omuz yırtığı ameliyatından sonraki 1 ay kadar hastaya rehabilitasyon programı uygulanması gerekmektedir.
- Omuz yırtığı ameliyatından sonra hastalara fizik tedavi uygulanmaktadır.
Omuz Yırtığı Bitkisel Tedavisi
Malzemeler
- Sirke
- Sargı bezi
- Kepek
Hazırlanış ve Uygulama
1 su bardağı kepek üzerine azar azar sirke ve su dökün. Bunu hamur kıvamına getirdikten sonra orta ateşte ısıtın. Ardından ocaktan alın ve soğumadan sargı bezi üzerine koyup omuzdaki yırtık kasın üstüne sarın.
Omuz Yırtığı Ameliyatı Olanların Yorumları Nasıldır?
Genel itibari ile omuz yırtığı ameliyatı olanlar olumlu yorum yapmaktadır. Çoğu hasta ameliyat sayesinde ağrılarının geçtiğini ve omuzlarını rahatlıkla kullanmaya başladıklarını bildirmektedir. Omuz yırtığı ameliyatı olan çok az insan omuzlarının eskisi gibi olamadığını bildirmiştir.