Panik atak belirtisi herhangi bir sebebi olmadan ani korku duyguları içerir. Panik atak herhangi bir zamanda hatta uyku sırasında bile ortaya çıkabilir. Panik atak krizi geçiren insanlar kalp krizi geçirdiğine, öldüklerine ya da delirdiklerine inanabilirler. Panik atak belirtileri kişinin yaşadığı korku ve dehşet gerçekle ve çevrelerindeki olaylarla ilgisiz olmasıdır.
Panik bozukluk olan insanlar son derece endişeli ve korkulu olabilir, çünkü bir sonraki nöbetin ne zaman olacağını tahmin edemezler. Panik bozukluk oldukça yaygındır. Türkiye’de her yüz kişiden 34 ü hayatında panik atak geçirdiği tahmin ediliyor. Ortalama yaşayan her insan hayatında bir kez panik atak nöbeti geçiriyor. En az on kişiden birinde panik bozukluk olduğunu söyleyen araştırma, panik bozukluğun kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha yüksek olduğu ve belirtiler genellikle erken yaşlarda başladığını açıklıyor.
Panik atak krizi geçiren çoğu insan aşağıdaki panik atak belirtilerinden birkaçını yaşar:
Panik Atak Belirtileri
- Kalp çarpıntısı
- Halsiz, zayıf hissetme veya baş dönmesi hissi
- Ellerde ve parmaklarda karıncalanma veya uyuşma
- Korku ve dehşet duygusu veya ölme hissi
- Terli hissetmek veya titreme
- Mide bulantısı
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
- Kontrol kaybı hissi
Panik Atak Başlangıcı Belirtileri ve Sebepleri
Bazı panik atak belirtileri daha uzun süre devam edebilmesine rağmen, genellikle panik atak 10 dakikadan az sürer. Panik atak geçiren insanlar, panik atak geçirmeyenlerden daha fazla risk altındadır. Semptomlar tekrar tekrar ortaya çıktığında ve git gide fazlalaştığında, kişinin panik bozukluk olarak bilinen bir durumu olduğu düşünülmektedir.
Panik Bozukluk Nedir? Panik Bozukluk Nedenleri
Panik bozukluk sebepleri net değildir. Panik ataklara karşı biyolojik savunmasızlığa sahip birçok insanın yaşamlarında evlenme, çocuk sahibi olma, ilk işe başlama gibi büyük değişiklikler sebebi ile stres sonrası panik atak semptomları gelişebilir. Panik bozukluk aile içi şiddet ve depresyondan muzdarip kişilerde gelişimi diğerlerinden daha muhtemeldir. İlerleyen vakalarda alkol, uyuşturucu ve intihar girişimine varan istenmeyen durumlar oluşabilir.
Panik Atak Tedavisi – Panik Bozukluk Tedavisi
Neyse ki, panik atak tedavisi mümkündür ve panik bozukluk tedavi edilebilir bir durumdur. Panik bozukluk tedavisi başarılı bir şekilde psikoterapi ve ilaçların hem tek başına hem de kombinasyon halinde uygulanabilir.
Panik atak ilaçları
İlaç gerekiyorsa, doktorunuz anti anksiyete ilaçları, bazı antidepresanlar veya bazen anti anksiyete özelliklerine sahip bazı antikonvülsan ilaçlar veya panik bozukluğu olan bölümleri önlemeye veya kontrol etmeye yardımcı olmak için beta-blokerler olarak bilinen kalp ilacı sınıfı reçete edebilir.