Pantolondan Boya Lekesi Nasıl Çıkar 3 Etkili Yöntem
Tabii ki hiç kimse pantolonunun boya olmasını istemez ancak maalesef günlük hayatta bu durum oldukça yaygındır. Çeşitli nedenlerden dolayı pantolonumuz bazen lekelenebilmektedir. Örneğin boya yapılan bir ortamda bulunuyorsak pantolonumuza leke bulaşması söz konusu olabilmekte veya kendimiz boya yaparken de sıçrayabilmektedir.
Pantolona bulaşan boya lekesi nasıl çıkarılır? İşte hepimizin bu konuda bilgi sahibi olması lazımdır. Bunun için çeşitli yöntemlere başvurulmakta fakat bazısı işe yaramakta bazısı da yaramamaktadır. Boyanın türü, ne kadar bulaştığı ve pantolonun kumaşı da lekenin temizlenmesinde rol oynayan faktörlerdendir. “Denemediğim şey kalmadı ancak boya lekesi bir türlü çıkmıyor”. diyorsanız üzülmeyin! Kuru temizleyiciden yardım alarak pantolonunuzu eski haline kavuşturabilirsiniz. Lakin önce aşağıdaki yöntemleri uygulayın, işe yaramazsa mecburen kuru temizlemeye vermelisiniz.
Pantolondan Boya Lekesi Nasıl Çıkarılır?
1.Yöntem
Pantolondaki yağlı boya lekesini temizlerken hiçbir zaman su kullanılmamalıdır. Pnatolona leke bulaştıysa boyalara özgü üretilmiş olan tinerden ve bakım ürünlerinden faydalanılabilir. Bu ürünler özelikle kumaş pantolonlarda daha etkili olmaktadır. Lekeli bölgeye tiner dökülür ve beklenir. Daha sonra üzerine deterjan dökülüp elde yıkanır.
2.Yöntem
Plastik boya lekesi kuruyunca inatçı bir hal almakta ve temizlenmesi hiç de kolay olmamaktadır. Bundan dolayı lekeye kurumadan müdahale edilmeli ve temiz bir bez yardımıyla lekeli bölgeye tampon yapılmalıdır. Bu yöntem lekenin temizlenmesini sağlayacaktır.
Terebentinde, boya lekelerini gidermek konusunda başarılı bir üründür. Bu sıvı, fırçalarda bulunan boya kalıntılarını çözücüdür ve tinere benzer bir yapısı vardır.
Temiz bir bez terebentin ile ıslatılır ve kurumuş boya lekesi bununla silinir. Kuruyunca sabunlu sıcak suyla yıkanır. Böylece pantolonunuz lekesiz ve tertemiz bir görünüme kavuşacaktır.
Kurumuş boya lekesine bir başka çözüm ise; sabunlu su ile yıkayıp birkaç saat boyunca suda bekletmektir. Suyun etkisiyle yumuşayacak olan boya, çatal, bıçak ve benzeri sert bir metal cisimle kazınarak sökülmeye çalışılır. Boyanın fazlalığı temizlenince geri kalanı da terebentin ile silinerek çıkarılır. Bu işlem leke tamamen çıkıncaya dek sürdürülür. Biraz beklenir ve terebentin kuruduğu zaman sabunlu sıcak suyla yıkanır.
3.Yöntem
Keten, pamuklu veya yünlü pantolona boya lekesi bulaştığında lekeli kısma bolca pudra dökülmelidir. Ardından alkole ya da etere batırılan temiz bir bez yardımıyla lekeli bölge silinmelidir. Fakat eter yanıcı olduğundan kesinlikle ateşe yaklaştırılmamalıdır. Eter ile sildikten sonra pantolon bol su ile yıkanmalıdır.
Amonyak, kurumuş yağlı boyalarına karşı son derece etkilidir. Kurumuş boyanın olduğu bölgeye amonyak uygulanır ve 15 dakika bekletilir. Bu sayede boya yumuşayacaktır ve ardından yukarıdaki yöntemi uygulayarak lekeden kolayca kurtulmak mümkün olacaktır.