Akrilik Boya Lekesi Kıyafetten Kumaştan Nasıl Çıkar

Akrilik Boya Nasıl Çıkar 3 Etkili Yöntem

1 20

Akrilik Boya Lekesi Kıyafetten Kumaştan Nasıl Çıkar

“Bu makalemizde akrilik boya bulaşması sonucu oluşan akrilik lekesi çıkarma yöntemlerini bildireceğiz.”

Akrilik boyanın kullanım alanı geniştir ve bilhassa hobi işlerinde daha çok kullanılmaktadır. Su bazlı boyalardan biri olan akrilik boyanın kullanımı kolaydır ve kısa sürede kurumaktadır. Profesyonel sanatçıların işlerini kolaylaştıran akrilik boya, birçok sektörde yararlanılan bir maddedir. Örneğin; tekstil, seramik, ahşap, cam, kumaş, kağıt, resim sanatı, kanvas gibi alanlarda karşımıza çıkmakta, bazen de duvarlara uygulanabilmektedir. Uzman sanatçıların akrilik boyayı tercih etme nedenlerinden biri de, su bazlı olduğu için öteki boyalardan daha güvenli bir yapıya sahip olmasıdır. Akrilik boya yoğun toksik içermez, başka bir deyişle zehirli kimyasallar barındırmaz. Üstelik fazla kokmaz ve kullanırken rahatsız etmez.

Akrilik Boya Giysiden Nasıl Çıkarılır?

1.Yöntem

Boya henüz kurumadıysa peçeteyle üstüne bastırarak kalın tabakasını temizlemeyi deneyin. Ardından boyanın üstünü kapatacak kadar izopropil alkol dökün. Bu ürünü eczanelerde bulabilirsiniz. Sonrasında bir tahta parçası veya bozuk para kullanarak nazikçe boyayı kazıyarak çıkarın. Bir de Kıyafeti çamaşır makinesinde yıkarsanız lekeden eser kalmayacaktır.

2.Yöntem

Kumaştaki akrilik boyasını temizlemek için başvurabileceğiniz en iyi yollardan biri de amonyak ve sirke karışımıdır. Öncelikle akrilik boya lekesinin bulaştığı kıyafet veya kumaş suya koyulur. Her yeri iyice ıslatıldıktan sonra 250 ml beyaz sirke ve 250 ml amonyak başka bir kabın içerisinde karıştırılır. Ardından bir tutam tuz eklenir ve yeniden karıştırılır. Suya koyulan kumaş veya kıyafet çıkarılır ve iyice sıkılır. Lekeli bölgenin yayılması sağlanır, beyaz sirke-amonyak karışımına bir sünger batırılır ve boyalı kısım bununla silinir. Boya çıkmadıysa aynısı yine uygulanır. İkinci denemede boya lekesi çıkacaktır ve çamaşır makinesinde yıkanınca tertemiz olacaktır.

3.Yöntem

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı amonyak
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • Çamaşır deterjanı
  • Su
  • Halı yıkama süpürgesi
  • Aseton

Boyanın kuruduğu alan fazla büyük değilse, örneğin kıyafet üzerinde kuruduysa bu yöntemle temizlenebilir. Ancak boya ıslakken müdahale edilmesi elbette daha iyidir. Amonyak, tuz ve beyaz sirkeyle karıştırılır. Sprey şişenin veya kasenin içerisinde karıştırılabilir, nerede kullanacak iseniz ona göre bir seçim yapabilirsiniz. Hazırlanan karışım lekeli kısma uygulanır ve durulanır. Hala boya kaldıysa bu işlem tekrarlanmalıdır. Ardından lekeli giysi kullanım talimatına uyularak yıkanır ve kuruması sağlanır.

Halıdan Akrilik Boya Nasıl Çıkar?

Akrilik, çeşitli hobi sanatlarında kullanılan bir maddedir. Halıya akrilik boya damlaması da sıkça görülen bir sorundur. Kuruduğu zaman çıkarılması zor olmaktadır. Boya kurumadan elektrik süpürgesiyle mümkün olduğu kadar çekilmelidir. Ardından çamaşır suyu ve deterjanı karıştırılmalı ve halı bu karışım ile temizlenmelidir. Ovalanması da faydalıdır. Halıdaki ıslak su da elektrik süpürgesi kullanılarak çekilebilir. Bunun için fan kurulmalı ve 24 saat halıya doğru çalıştırılmalıdır. Böylece halının altında bakterilerin üremesi engellenecektir.

Boya lekesi kuruduysa yukarıdaki yöntem kullanılabilir. Ancak deterjanlı su, boya lekesine tamamen nüfuz ettirilmeli ve bundan sonra ovulmalıdır.

1 yorum
  1. Mustafa diyor

    Fevkalade in fevkinde

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.