Parathormon(PTH) Yüksekliği Neden Yükselir Nasıl Düşer?
PTH kan testi kandaki parathormon seviyesini ölçmek için yapılan bir kan testidir. PTH parathormon demektir. Bu da parathormon bezlerinin salgıladığı bir protein hormonudur. Laboratuvarda yapılacak testler sonucunda kandaki PTH seviyesi ölçülür.
PTH (Parathormon) Yüksekliğinin Sebepleri Nelerdir?
PTH, tiroit bezinin arkasında kalan ve parathormon üretilmesinden sorumlu olan bezelye boyutundaki dört tane paratiroid bezleri tarafından salgılanır. Bu hormon, kalsiyum, fosfor ve D vitamininin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. PTH yüksekliğine yol açan durumlar şunlardır;
- Kronik böbrek hastalığı gibi kandaki fosfat veya fosfor seviyesini arttıran bozukluklar
- Vücudun parathormon hormonuna cevap vermemesi (psödohipoparatiroidizm)
- Yeterli kalsiyumla beslenmemekten, bağırsakta kalsiyumun emilmemesinden veya idrardan çok fazla kalsiyum kaybedilmesinden kaynaklanabilecek kalsiyum eksikliği
- Hamilelik veya emzirme (nadir)
- Parathormon bezlerinde şişme, primer hiperparatiroidizm olarak adlandırılır.
- Parathormon bezindeki tümörler, adenomlar olarak adlandırılır.
- D vitamini eksikliği. Yaşlı erişkinlerde yeterli güneş ışığı alınmaması ve vücutta D vitamini emilimi ve yıkılması dahil olmak üzere D vitamini bozuklukları
- Kronik böbrek yetmezliği
- Hiperparatiroit
- Böbrek hastalıkları
- Böbrek yetmezliği
- Düşük kan kalsiyum düzeyi
- Fosfor yükselmesi
- Böbreklerdeki sorunlar
- Laksatiflerin fazla kullanımı, lavman yaptırmak
- Şiddetli bulaşıcı hastalıklar
- Malabsorpsiyon sendromu (bağırsak yolunda besinlerin yetersiz emilimi)
- Osteomalacia (yetişkinler)
- Rickets (çocuklar)
- D vitamini eksikliği
- Hamilelik veya emzirme
- Kalsiyum veya magnezyum yetersizliği
- D vitamini eksikliği veya vücutta şırı miktarda D vitamini bulunması
- Paratiroid bezi sorunları
- Paratiroid bezi büyümeleri
- Paratiroid bezi tümörleri
- Aşırı miktarda fosfor içeren gıdaların tüketimi
- Hamilelik
- Artan kan lipitleri
- Rifampin, antikansültanlar, diüretikler gibi lityum ve fosfat içeren ilaçların yan etkisi olarak
Parathormon PTH Yüksekliği Belirtileri
- Eklem ağrısı
- Ülser ağrısı
- Bulantı
- Depresyon
- Yorgunluk, halsizlik
- Kas ağrısı
- Sırt ağrısı
- İştahsızlık
- Kaşıntı
- Sık idrara çıkma
- Kabızlık
- Kemik erimesi
- Böbrek taşı
- Pankreatit
- Kemiklerde kist
- Aşırı su içme ihtiyacı
- EKG’de bozulma
- Hafıza sorunları
- Uyku hali
- Simetrik proksimal güçsüzlük
- Yürüyüş bozuklukları
Parathormon PTH Yüksekliği Nasıl Düşürülür?
Pth yüksekliğinden muzdaripseniz Endokrinoloji bölümü doktoruna başvurmalısınız. Doktorunuz öncelikle bu durumun altında yatan nedeni tespit edip gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir.
D Vitamini Testi Yaptırın
Vücuttaki D vitamini ve kalsiyum seviyenizi kontrol ettirin. PTH seviyesinin yüksek olması vücutta yeterince D vitamini ve kalsiyum olmamasından kaynaklanır. Öncelikle vücutta bir eksikliğin olup olmadığını belirlemelisin. D vitamini takviyeleri hakkında bilgi alın. Benzer şekilde, D vitamini seviyeniz düşükse, doktorunuz daha fazla güneş ışığı almanızı veya D vitamini takviyesi kullanmanızı tavsiye edebilir. Doktorunuzla yüksek dozda D vitamini içeren ilaçlar hakkında bilgi alın.
Fosfat Alımını Sınırlayın
Fosfat alımını azaltmalısınız. Eğer PTH seviyeniz çok yüksekse böbrek hastalıkları veya böbrek yetmezliğinden kaynaklı beslenme üzerinizdeki fosfat seviyesini düşürmelisiniz. Ancak bunu yaparken dikkatli olmalısınız çünkü beslenme gereksinimleriniz bu hastalığa sahip başka bir kişiden farklı olabileceğinden, uzman bir beslenme uzmanı ile görüşmek önemlidir.
Fosfat açısından yüksek olan gıdalar: yoğurt, soya sütü, süt, zenginleştirilmiş pirinç sütü, dondurma, işlenmiş ve sert peynirler, ricotta ve süzme peynir, ekmek, mercimek, fasulye, kuru bezelye, tahıllar, işlenmiş etler, tereyağı, çikolata ve kola.
Kalsiyum Alın
Kalsiyum haplarını alımı: Doktorunuzun tavsiyesi üzerine kalsiyum takviye haplarını kullanabilirsiniz. Doktorunuz aynı zamanda günlük beslenmenizde kalsiyum alımınızı arttırmanızı isteyecektir. Ancak doktorunuzdan ne kadar oranda almanız gerektiği konusunda bilgi almalısınız. Bu, aynı zamanda yaştan kaynaklı PT seviyesi yüksekliği olan insanlarda da yararlı bir yöntemdir.
Bol Su İçin
Su içilmesi: Vücudun susuz kalması; böbrek taşı için risk teşkil eder, bu nedenle daha fazla su tüketimiyle bu riski azaltabilirsiniz. Böbrek taşı, yüksek PTH seviyelerine neden olabilecek hastalıklardan biridir, bu nedenle mümkün olduğunca çok su içmelisiniz. Günde 1-2 litre idealdir.
Parathormonun nasil dusurulecegi hakkinda hic bilgi yok. 85 cok yuksek bir deger mi. Ameliyattan başka ilac tedavisi yok mu?