Parsiyel Empty Sella Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi Nelerdir?
Boş sella sendromu olarak da bilinen parsiyel empty sella endişe edilecek bir durum değildir, bir hastalık da değildir. Hipofiz bezinin yerleşmiş olduğu kafatası ortasındaki kemiğin tam olarak dolu olmamasına Parsiyel empty sella denir.
Parsiyel Empty Sella Belirtileri Nelerdir?
Bu durum çoğu zaman herhangi bir belirtiye neden olmaz. Ancak bazı kişilerde belirtiler meydana gelebilir;
- Baş ağrısı
- Yüksek tansiyon
- Halsizlik
- İktidarsızlık (erkeklerde)
- Cinsel güçsüzlük
- Adet düzensizliği yahut hiç adet görmeme
- Kısırlık
- Kafatasınızın içinde bir baskı hissi
- Burnundan sızan omurilik sıvısı
- Gözlerde şişlik
- Bulanık görme
Parsiyel Empty Sella Nasıl Teşhis Edilir, Belirtileri Nelerdir?
MR sonuçlarına göre tespit edilen Parsiyel Empty Sella Sendromu’nun Türkçe karşılığı parsiyel boş sella sendromu olup, beyinde bulunan ve çeşitli hormonların kontrolünde rol oynayan hipofiz bezinin var olduğu bölgede(sella turcicada) hipofiz bezinin yeterli derecede ve büyüklükte görüntülenememesi durumu olarak bilinmektedir.
Parsiyel empty sella sendromu çoğu zaman hastalar tarafından bilinçli bir şekilde fark edilmeyip, yapılan testlerin sonucunda tesadüfi olarak karşılaşılan bir durumdur. Doğuştan ya da sonradan meydana gelebilen bu sendromun kilolu orta yaş üstü kadınlarda görülme olasılığı oldukça yüksektir. Bu sendrom sonucunda kişide baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Parsiyel Empty Sella teşhisi şu yöntemler ile yapılabilir;
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması: Bu test, beyninizin içini ayrıntılı olarak çekmek için güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanır.
Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Doktorunuz BT taraması ile X-ışınlarını kullanarak kafanızı birkaç açıdan çekecek ve daha eksiksiz bir görüntü elde etmek için bir araya getirecektir.
Parsiyel Empty Sella Neden Olur?
Bu sendrom kişide doğuştan var olabileceği gibi kişiye uygulanan herhangi bir operasyon, radyolojik tedavi ya da bir tümöre bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Daha öncede bahsedildiği üzere bu sendroma genellikle kişiye uygulanan MR ve tomografi testlerinin sonucunda tesadüfi olarak tespit edilmektedir. Bu sendromun yol açtığı belirtilerden en yaygın olarak görüleni kronik baş ağrısıdır. Ayrıca, bu sendroma sahip kişilerin büyük çoğunluğunun yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastası olduğu da bilinmekte olsa da bu belirtilere sahip kişilerde kesin olarak Parsiyel Empty Sella sendromu olduğu teşhisini koymak doğru değildir.
Parsiyel Empty Sella Nasıl Tedavi Edilir?
Parsiyel empty sella durumundan muzdaripseniz ancak herhangi bir belirti yaşamıyorsanız muhtemelen doktor size herhangi bir tedavi uygulamaz.
Parsiyel empty sella ile ilgili belirtiler yaşıyorsanız, doktorunuz şu tedavi yöntemlerini uygulayabilir;
İlaç tedavisi: Hipofiz beziniz yeterli miktarda hormon üretmezse, doktorunuz bunu düzeltmenize yardımcı olacak ilaçlar verebilir.
Ameliyat. Parsiyel empty sellaya bağla burnunuzdan omurilik sıvısı sızıyorsa, doktor bunun olmasını önlemek için ameliyat yapabilir.