Yemek duası nasıl okunur? Peygamber efendimizin bildirdiği farklı yemek duaları
Yemekten önce veya sonra okunan dualara yemek duaları denir. Yemek duaları Peygamber efendimiz tarafından hadisi şeriflerde bildirilmiştir. Yemek duası ile bize rızık veren, çeşit çeşit yemekleri gönderen Rabbimize şükretmiş oluruz.
Yemek Duası Nasıl Okunur?
Aşağıda Peygamber efendimiz aleyhisselamın bildirdiği yemek dualarından dilediğinizi okuyabilirsiniz.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Yemekten sonra, “El-hamdülillahillezi etamena hazettaame ve rezekana min gayrı havlin minna ve la kuvveh” duasını okuyanın günahları affolur.) [Ebu Davud]
(Bir kimse, yiyip içtikten sonra, “El hamdülillahillezi atameni ve eşbeani ve sakani ve ervani” duasını okursa, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.) [İbni Sünni]
Peygamber efendimiz yemekten sonra (El-hamdü-lillahillezi etamena ve sakana ve cealena müslimin) duasını okurdu (Tirmizi)
Yemeklerden sonra, yukarıdaki duaları da içine alan şu duayı okumak daha uygundur:
(El-hamdü-lillahillezi eşbeana ve ervana min gayri havlin minna ve la kuvveh. Allahümme at’imhüm kema at’amuna. Allahümmerzukna kalben takıyyen, mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve şakıyyen velhamdülillahi rabbilalemin)
Yemek duasının manası:
Bizim gücümüz kuvvetimiz olmadan, bizi nimetleri ile doyuran ve susuzluğumuzu gideren Allahü teâlâya hamd olsun. Ya Rabbi, bize bu yemeğin hazırlanmasında emeği geçen ve bize bu nimetleri ikram edenlere sen de ikram et. Ya Rabbi, bizim kalbimizi şirk, küfür ve kötülüklerden koru. Bizlere, dinimizin emirlerine uyan bir kalb nasip eyle.
Yemekten Önce Dua Edilebilir mi?
Yemekten önce de dua edilebilir mahsuru yoktur. Yemeğe başlamadan besmele çekme ve dua etmek sünnettir..İbni Abbas hazretleri, Resulullah efendimizin (Yemeğe başladığınız zaman, Allahümme barik lena fihi ve etimna hayren minhü deyiniz) buyurduğunu rivayet etmiştir.
Dinimizde Yemek Yeme Adabı Nasıldır?
Yemeğe başlamadam ” Bismillahirrahmanirrahim ” yemekten sonra ise “Elhamdülillah ” demek sünnettir. Eğer başlangıçta besmele unutuldu ise akıla geldiğinde “Bismillahi evvelehü ve âhirehü” denilebilir.
Yaradana şükretmek insanın mutlaka yerine getirmesi gereken bir yükümlülüktür.Şükretmeyen insan gafildir. Her yemekten sonra verilen onca nimete karşı şükür gerekir. Şükür dua ile de olur