Polipektomi Nedir
Polipektomi vücudun farklı bölümlerinden genellikle kalın bağırsak, rahim ve genizdeki poliplerin alındığı cerrahi bir işlemdir. Nadir vakalarda kulak kanalının dışında meydana gelen anormal büyümeleri yok etmek için de bu ameliyat yapılabilir. Polipektomini ameliyatını yapmak için çok sayıda yol vardır. Doktorunuzun seçeceği yöntem poliplerin türüne bağlı değişir.
Polip sıklıkla iyi huylu (kansersiz) olan ve vücutta damarların bulunduğu herhangi bir bölgede oluşabilen anormal doku büyümesidir. Polipler genellikle rahim ağzı, kalın bağırsak, mide kanalı, sinüs ve rahim kanalında meydana gelir.
Polipektomi işlemi için öncelikle polip olan yere biyopsi yapılır, biyopsi işlemi poliplerin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğuna karar vermek için gerçekleştirilir, ihtiyaç duyulursa tedavi planlanabilir. Polipektomi ameliyatı kararı genellikle bulunan poliplerin sayısına ve boyutuna, iyi huylu veya kötü huylu oluşuna, yani kanserli olup olmadığına, konumuna bağlı olarak değişir.
Polipektomi Neden Yapılır?
Bu işlem genellikle rahim, kalın bağırsak, burun kanalı, mide ve bazen kulak kanalındaki polipleri yok etmek için gerçekleştirilir. Poliplerin alınması kanser gelişimini engelleyebileceğinden önemlidir. Alınmış olan herhangi polip kanserli olup olmadığına karar verilmesi için mikroskop altında incelenecektir.
Polipektomi aynı zamanda kolonoskopi olarak da uygulanır. Kolonoskopi sırasında, kolonoskop kalın bağırsanıza yerleştirilir böylece doktorunuz bağırsağınızın tüm bölümlerini görebilir. Kolonoskop ince, uzun, kameralı esnek bir tüptür ve ucunda ışığı vardır.
Kolonoskopi kanser belirtisi olabilecek herhangi bir büyümeyi kontrol etmek için rutin olarak 50 yaşın üzerindeki kişilere tavsiye edilir. Kolonoskopi sırasında doktorunuz polip görürse, genellikle polipektomi ameliyatı gerçekleştirecektir.
Rahim polipleri– Vakaların çoğunda bu polipler iyi huylu olmasına rağmen, doktorlar bu dokular kanserli hale gelebildiğinden polipektomi önerir. Rahim polipleri hiçbir belirtiye neden olmazsa, birçok farklı test ve muayene ile saptanabilir.
Bağırsak veya mide polipleri. Bağırsak veya mide poliplerinin alınması karın ağrısı, bağırsak kanaması gibi polibe bağlı meydana gelen belirtilerinde geçmesini sağlarr. Aynı zamanda kolon kanseri gelişimini durdurur.
Nazal polipler. Nazal polip burun içinde, burun kanalında meydana gelen poliplere denir. Nazal bölgeye polipektomi ameliyatı yapmak hem tıkalı nazal hava kanalları ve sinüs belirtilerini hem de astım, alerji veya alerjik nezle belirtilerini rahatlatabilir
Kulakta polipler – Nadir vakalarda, hastalarda kulak kanallarının dışında sıklıkla kist, tümör veya yabancı maddelerden kaynaklanan polipler meydana gelebilir. Polipektomi duyma kaybını önlemek ve kulaktan kanamayı durdurmak için tavsiye edilebilir.
Polipektomi yüksek başarı oranına sahip ve minimal komplikasyonlarla basit bir işlem olarak görülür.
Polipektomiden Sonra İyileşme Süresi Ne Kadar Sürer?
Polipektomiden sonraki 24 saat araç kullanmamalısınız.
İyileşme genelde hızlıdır. Gaz, şişkinlik ve kramplar gibi küçük yan etkiler 24 saat içinde kaybolur. Daha kapsamlı işlemlerde tamamen iyileşmek 2 haftayı bulabilir.
Doktorunuz dikkat edeceklerinizle ilgili size bilgi verecektir. İşlemden sonraki 2-3 gün için sindirim sisteminizi rahatsız edebilecek bazı yiyecek ve içeceklerden kaçınmanız istenebilir. Bunlar:
- Çay
- Kahve
- Soda
- Alkol
- Baharatlı gıdalar
Doktorunuz aynı zamanda takip kolonoskopisi planlayacaktır. Polipektominin başarısını kontrol etmek ve daha fazla polip gelişip gelişmediğini kontrol etmek için bu önemlidir.
Polipektominin Yan Etkileri ve Komplikasyonları Nelerdir?
Polipektomi ameliyatı riskleri bağırsak delinmesi veya bağırsak kanamasını içerebilir. Bu riskler kolonoskopi için de geçerlidir. Komplikasyonlar yani ameliyatta istenmeyen durumlar nadir görülür ancak ameliyat sonrası aşağıdakilerden birini yaşarsanız en kısa sürede doktorunuza danışın.
- Ateş veya üşüme, (bir enfeksiyonu gösterebileceğinden)
- Ağır kanama
- Karında şiddetli ağrı ve kusma
- Kusma
- Düzensiz kalp ritmi