Subakut Tiroidit Ne Kadar Sürer Bitkisel Tedavisi Prednol Kullanımı

Subakut Tiroidit Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi Beslenme

0 896

Subakut Tiroidit Nedir

Subakut tiroidit, tiroit bezinin iltihaplanmasına denir. Bu durum genellikle üst solunum yollarının viral bir enfeksiyonundan sonra meydana gelir. Kabakulak virüsü, grip virüsü ve diğer solunum yolu virüslerinin subakut tiroidit hastalığına neden olduğu tespit edilmiştir.

Subakut Tiroidit Neden Olur?

Kesin nedeni belli değildir ve yaygın bir durum değildir. Viral enfeksiyonun bir sonucu olduğu düşünülür. Kulak, sinüs veya boğazdaki viral enfeksiyonlardan birkaç hafta sonra meydana gelebilir.

Subakut Tiroidit Belirtileri Nelerdir?

Subakut tiroidit için en açık belirti şiş ve iltihaplı tiroit bezinden kaynaklanan boyun ağrısıdır. Bazen, ağrı çeneye ve kulaklara yayılabilir. Trioit bezi haftalarca veya nadir vakalarda aylarca ağrılı ve şiş olabilir.

Diğer belirtiler şunlardır:

  • Tiroit bezine dokunulduğunda ağrı
  • Yutma güçlüğü
  • Halsizlik, güçsüz hissetme
  • Ateş
  • Troid bezinde şişme, boyunda şişlik

Subakut Tiroidit Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz subakut tiroiditiniz olabileceğinden şüphelenirse subakut tiroidit teşhisini onaylamak için bir dizi kan testi isteyecektir. Bu test kanınızdaki belirli hormonları kontrol edecektir. Özel olarak, kan testi tiroit hormonunuzu ve serbest T4 ve tiroit canlandırma hormonu (YSH) seviyenizi ölçecektir.

Kan testinin sonuçları hastalığın aşamasına göre değişiklik gösterecektir. Başlangıç aşamalarında, TSH seviyeleriniz düşük olurken serbest T4 değerleriniz yüksek olacaktır. Sonraki aşamalarda TSH seviyeniz yüksek olurken T4 seviyeniz düşük olacaktır. Hormonlardan birindeki anormal seviye sabakut tiroiditi gösterir.

Sabakut Tiroidit Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer sabakut tiroidit teşhisi yapıldıysa, doktorunuz ağıyı azaltmaya yardım etmek ve iltihaplanmayı kontrol etmek için ilaçlar verecektir. Bazı durumlarda, bu yöntem sabakut tiroidit için gerekli tek tedavidir. Tedavide kullanılan ilaçlar şunlardır:

Reçetesiz satılan steroid olmayan iltihap karşıtı ilaçlar (NSAIDs). Aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlar iltihaplanmayı gidermekte etkilidir. Sonuç olarak daha az ağrı yaşarsınız. Acetaminophen (Tylenol) o kadar etkili değildir çünkü tiroiditin sebep olduğu iltihaplanmayı azaltmaz.

Kortikosteroidler. Kortikosteroidler NSAIDler şişliği azaltmak için yeterli olmadığında kullanılır. Prednol ilacı subakut tiroiditi tedavi etmek için kullanılan yaygın bir kortizon ilacıdır. Doktorunuz başlamak için günlük 15-30 mg reçete edebilir, ve 3-4 hafta için dozajı yavaşça azaltır.

Beta-blokör. Doktorunuz erken aşamalarda hipertiroidizm varsa beta blokör reçete edebilir. Bu ilaçlar anksiyete ve düzensiz kalp ritmi dahil bazı belirtileri rahatlatmak için kan basıncını ve kalp atım hızını düşürür.

Subakut Tiroidit Hastalığında Beslenme Ve Yaşam Önerileri Bitkisel Tedavisi

Subakut tiroidit hastaları sağlıklı besinler tüketmeli, rafine gıda ve şeker tüketimini en aza indirmeli ve stresle baş etmeye çalışmalı stresten uzak durmalı, sağlıklı D vitamini seviyesine sahip olduklarından emin olmalıdır. D vitamini oranını en az 50 seviyesinde tutmalıdır.

Doktora sorup şu vitaminleri içeren haplarını düzenli kullanmalıdır; Zeytin yaprağı ekstratı, sarı kantaron çinko, C vitamini içeren doğal anti-viral bitkiler.

Subakut Tiroidit Türleri

4 farklı subakut tiroidit türü vardır:

Subakut granülomatoz tiroidit: Subakut tiroiditin en yaygın türüdür. Genellikle viral enfeksiyondan kaynaklanır.

Postpartum tiroidit: Bu doğumdan sonra bir yıl içinde kadınlarda meydana gelir ve genellikle 18 ay içinde kaybolur. Tiroiditin bu türünü geliştiren kadınların iltihaplanmaya neden olan altında yatan bir otoimmün hastalığa sahip olduğu düşünülür. Belirtiler hipertiroit belirtileriyle başlayıp hipotiroid belirtileriyle devam ederek iki aşamada ortaya çıkar.

Sabakut lenfositik tiroidit: Bu durum doğum sonrası döneminde de ortaya çıkar. Hipertiroid belirtiler erken gelişir (genellikle doğumdan sonraki 3 ay içinde) ve hipotiroidit belirtiler aylarca sürebilir.

Palpasyon tiroidit: Bu durum tiroit foliküllerinin tiroit bezlerinin sürekli muayene edilmesi bu nedenle tahriş olması veya ameliyat gibi mekanik etkiden hasar görmesiyle meydana gelir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.