Prolaktin Yüksekliği Sinir Yapar mı?

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Kilo Yaparmı Kilo Vermeye Engel mi

0 787

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Sinir Yapar mı? Kilo Vermeye Engel mi?

Vücut fonksiyonlarının devam etmesinde hormonlar büyük rol oynamaktadır. Aşırı yahut yetersiz hormon salgılanması, mühim problemlere neden olabilmektedir. Bu hormonlardan birisi de prolaktin hormonudur. Prolaktin hormonu, beynin arka kısmında bulunan hipofiz benzin salgıladığı bir hormondur. Stres ya da süt hormonu şeklinde de anılmaktadır. Erkek bireylerde ne işe yaradığı saptanamamaktadır. Gebeliğin ikinci ayını takiben prolaktik düzeyi yükselmektedir. Böylelikle bebeğin doğmasının ardından gerekli olan süt salgılanabilecektir. Bunun yanı sıra doğumun ardından bir müddet adet görülmemesini sağlamaktadır. Bu sayede emzirme evresinde gebelik olasılığını düşürmektedir.

Kandaki prolaktin hormonu yüksekliği, tıp literatüründe “hiperprolaktinemi” olarak geçmektedir. Prolaktin aşırı salgılandığında kadın bireyler adet düzensizliği yaşayabilmektedir. Bebek sahibi olmayan kadınların göğüslerinden süt gelebilmektedir. Buna ek olarak hamile kalınamamasından şikayetçi olunabilmektedir.

Prolaktin Kaç Olmalı?

Kan tetkiklerinde incelenen prolaktin düzeyinin doğal değer aralıkları aşağıda belirtilmiştir:

  • Gebe olmayan bireylerde: 2-29 ng/mL
  • Gebe olan bireylerde: 10-209 ng/mL (Gebeliğin evrelerine bağlı olarak değerler değişiklik gösterebilmektedir.)
  • Hamile olmayan kadınlarda: 2-29 ng/mL
  • Erkek bireylerde: 2-18 ng/mL (nanogram/mililitre)

Prolaktin Yüksekliği Kilo Yapar mı?

Prolaktin, hipofiz bezinin ürettiği bir hormondur. Bu hormon memeleri süt üretmeye teşvik eder ve ruh halinin düzenlenmesi gibi başka fonksiyonlara da sahiptir. Prolaktin düzeyleri genellikle hamilelik sırasında ve doğumdan sonra yüksektir. Bir annenin prolaktin seviyeleri, emzirmenin kesilmesinden birkaç hafta sonra genellikle normale döner.

Prolaktin anne sütü üretimi için gerekli olsa da, yağ dokusunu (yağ dokusu) ve vücudun metabolizmasını da etkiler. Araştırmalar, hamile olmayan veya emzirmeyen kadınlarda prolaktin düzeyinin artmasının, yağ metabolizmasını yavaşlatacağını ve bunun da kilo alımına neden olabileceğini göstermiştir. Buna ek olarak, stres ve bazı ilaçlar kanda prolaktin düzeyinin yükselmesine neden olabilir.

Araştırmalar, hamile olmayan veya emzirmeyen kadınlarda prolaktin düzeyinin artmasının, yağ metabolizmasını azaltacağını ve bunun kilo alımına neden olabileceğini göstermiştir.

Dünya genelinde yapılan çeşitli çalışmalar, yüksek prolaktin düzeylerinin, kilo alan veya fazla kilolu olan kişilerle doğrudan bağlantılı olduğu sonucuna varmıştır. Yani prolaktin seviyesi yüksek kişilerin genellikle fazla kilo sorunu olduğu tespit edilmiştir.

Sonuç olarak, yüksek prolaktin düzeylerinin kilo alımına neden olup olmadığı sorusunun cevabı, evet, çeşitli araştırmalarda yüksek prolaktin düzeylerinin doğrudan kilo artışına neden olduğu kanıtlanmıştır.

Prolaktin Yüksekliği Sinir Yapar mı?

Prolaktin hormonu çok yükseldiğinde, bireyin çoğu hormonu ve sistemi olumsuz etkilenmektedir. Söz konusu unsurlar işlevini yitirmektedir. Dolayısıyla “Prolaktin yüksekliği sinir yapar mı?” sorusunun cevabı olumlu olacaktır. Zira gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar prolaktin yüksekliğinin bireyin sinir sistemine zarar verdiğini göstermektedir. Buna bağlı olarak bireyin yersiz sinirlenmesi ve ani tepkiler vermesi doğal görülmektedir.

Prolaktin Yüksekliği Neden Olur?

Prolaktin düzeyinin temel nedeni, hipofiz adenomu adı verilen hipofiz bezinin iyi huylu bir tümörüdür. Bunun dışında, bazı diğer tıbbi durumlar da kandaki prolaktin seviyelerinde bir artışa neden olabilir. Antipsikotik ilaçlar gibi bazı ilaçlar da prolaktin düzeylerinde artışa neden olur

Stres

Prolaktin düzeyinin bir miktar artması, strese veya yoğun fiziksel aktivitelere dayandırılabilmektedir. Yoğun strese maruz kalan bireylerin beyin kimyasında farklılıklar gözlenmektedir. Buna bağlı olarak hipofiz bezi de etkilenebilmektedir. Nitekim prolaktin hormonu da artış gösterebilmektedir.

Yeteri kadar çalışamayan troid bezi (hipertiroidi)

Süreğen karaciğer rahatsızlığı, siroz,

Çinko yetmezliğiyle seyreden böbrek yetmezliği,

Göğüs ucunun devamlı uyarılması; göğüs problemleri, göğüs uçlarına piercing uygulamaları,

Sarkoidoz rahatsızlığı, hipotalamus rahatsızlıkları,

Boş Sella Sendromu,

Böbrek üstü bezi yetmezliği,

Gebelik,

Multiple Skleroz (MS rahatsızlığı)

HIV virüsü,

SLE (Lupus rahatsızlığı)

Konjestif Kalp Yetmezliği

Kandaki şeker oranının düşmesi,

Kafa travması geçirilmesi,

Prolaktin Yüksekliği Belirtileri

Kadınlarda Prolaktin Yüksekliği Belirtileri :

  • Adet takviminin gecikmesi,
  • Adet görememe,
  • Üreme problemleri (infertilite)
  • Emzirme döneminde olunmamasına rağmen göğüslerden süt gelmesi (galaktore)
  • Depresyton, anksiyete,
  • Darlanmalar, sıcak basmaları,
  • Cinsel birliktelik sırasında hissedilen ağrılar,
  • Vücut ve yüz kıllarının artması,

Erkeklerde Prolaktin Yüksekliği Belirtileri

  • Cinsel isteksizlik ve tahrik olamama,
  • Cinsel iktidarsızlık,
  • Göğüs büyümesi (jinekomasti) ve seyrek görülse de göğüslerde süt salgılanması.

Prolaktin Yüksekliği İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Prolaktin hormonun düşmesi yahut yükselmesi halinde Dahiliye (İç Hastalıkları), Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümlerine müracaat edilmektedir.

Prolaktin Hormonu Nasıl Düşürülür, Prolaktin Yüksekliği Tedavisi

Prolaktin yüksekliğine karşı tümör ile mücadeledede ilk olarak tıbbi müdahaleye başvurulmaktadır. “Bromokriptin” isimli hap, tıbben en sık kullanılan ilaçtır. İlacın günlük kullanımı sağlanmaktadır.

Bromokriptin ve kabergolin içeren ilaçların kullanılması da mümkündür. Düşük doz ile başlanılan ilaçlar, düzey istenilen orana gelene dek dozu artırılarak kullanılmaktadır.

Tümör oluşumu ve benzeri vakalarda ilacın tesiri yetersiz kalabilmektedir. Bu noktada ameliyat devreye girebilmektedir.

Çekirdek ve patates gibi B6 vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir. Ek olarak muz da bolca B6 vitamini barındırmaktadır.

Et, balık, ıspanak ve kabak tohumu tüketilmelidir. Gerekli Çinko mineralinin temini için bu besinler önemlidir.

Kişinin yeteri kadar uyuması gerekmektedir. Bu sayede dopamin düzeyleri dengelenecektir. Sonucunda ise prolaktin düzeyi eski haline gelecektir.

Kişi, mümkün mertebe stresten uzak bir hayat yaşamaya gayret etmelidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.