BPH Nedir?
Benign prostat hiperplazisi, iyi huylu prostat büyümesi ve prostat hipertrofisi olarak da bilinen BPH, prostat bezinin iyi huylu (kansersiz) büyümesine denir. Bu durum erkeklerde genellikle yaşlanma ile birlikte ortaya çıkar. Prostat, yalnızca erkeklerde görülen ceviz boyutundaki bir bezdir. Bu bez, spermleri besleyen bir sıvı salgılar. Ergenlik çağına dek, prostat bezi aynı boyuttadır ve ergenlikle birlikte bu bezin boyutu iki katına çıkar. Normalde bu bez yaşla birlikte büyümektedir. Benign prostat hiperplazisi BPH veya prostat bezi büyümesi olarak adlandırılmaktadır. Benign prostat hiperplazisinde prostat büyümesi malign değildir (kanser değildir). Benign prostat hiperplazisi (BPH) belirtileri arasında sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma ve idrar yapma zorluğu vardır.
Benign Prostat Hiperplazisi Belirtileri
- İdrara çıktıktan sonra bile hala idrar var hissi
- İdrarda kan
- Zayıf veya yavaş idrar akımı
- İdrara çıkma zorluğu
- Geceleri 2 veya daha fazla kez idrara çıkma ihtiyacı
Benign Prostat Hiperplazisi Sebepleri
Prostat büyümesinin kesin sebebi bilinmese de kişi büyüdükçe hormonal değişikliklere bağlı olduğuna inanılmaktadır. Vücuttaki hormon dengesi yaşlandıkça değişir ve bu da prostat bezinizin büyümesine neden olabilir. Prostat büyümesi, yaşlandıkça neredeyse tüm erkeklerde gerçekleşir.
Benign Prostat Hiperplazisi Tedavisi
Prostat büyümesi için uygulanacak tedavi hastadaki belirtilere bağlıdır. Eğer hafif belirtileriniz varsa, bu acil bir tedavi gerektirmez ancak yine de düzenli check-upları yaptırmalı ilaçları kullanmalısınız.
Alfa-blokerler (örn.Terazosin, alfuzosin, tamsulosin, silodosin) adı verilen ilaçlar, idrarın akışını kolaylaştırarak (özellikle idrar yolu tıkanıklığı çok şiddetli değilse) mesaneyi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Diğer ilaçlar (örneğin, dutasterid, finasteride) prostatın boyutunu azaltmaya yardımcı olur.
Bu ilaçlar BPH’li birçok insanda ameliyat ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Ancak, problemi tamamen ortadan kaldırmanın tek yolu tabi ki ameliyattır. En yaygın olarak kullanılan teknik, çok büyük prostat bezleri olanlar dışında çoğu vaka için kullanılabilen TURP (prostatın transüretral rezeksiyonu) olarak adlandırılır. Prostat büyümesini önlemek için üretra (penis uzunluğunu çalıştıran ve mesaneye giden tüp) içine bir kamera ve halka bir tüp yerleştirilir.
Benign Prostat Hiperplazisi (BPH)Bitkisel Tedavisi
Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeği prostat büyümesini durdurup küçülmesine yardımcı olabilir. Çekirdek; idrar akışına yardımcı olan idrar sökücü özellikler içerir. Çinko açısından da oldukça zengindir. Prostat büyümesi olan erkeklerde genellikle çinko eksikliği görülür. Dahası, kabak çekirdeği prostatın işleyişine yardımcı olan omega-3 yağ asitlerine sahiptir.
- Kabak çekirdeğinin tadını çıkarmanın en iyi yolu, herhangi bir tuz eklemeden sade bir şekilde yemektir. Günde bir avuç çekirdek tüketimi yeterlidir.
- Alternatif olarak, büyük bir bardağa bir avuç dolusu ezilmiş taze kabak çekirdeği koyun. Kapağa; kaynar su ekleyin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Ardından çekirdeği ayırın. Günde bir kaç kez bu çayı tüketin.
Mısır Püskülü
Mısır püskülü, benign prostat hiperplazisi (BPH) için en iyi ilaçlardan biridir. Doğal bir idrar söktürücü görevi görür ve hatta idrar kaslarını rahatlatmaya yardımcı olur. Bu idrar akışının rahatlamasına yol açar.
- 6 mısırın püskülünü 4 bardak suya koyun. Biraz kaynattıktan sonra 10 dakika daha pişirin. Günde 3 bardak bu mısır püskülü çayı tüketin.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, prostat bezlerindeki büyümeyi küçültmeye yardımcı olan büzücü özelliklere sahiptir. Aynı zamanda kilo kaybına yardımcı olur ve idrar yolu enfeksiyonu gibi prostat büyümesinin komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olur.
- 1 bardak ılık suya 1 ila 2 yemek kaşığı çiğ elma sirkesi ve 1 yemek kaşığı balı karıştırın. Günde 2 kez bunu tüketin.
- Bir başka yöntem ise 1 su bardağı elma sirkesini duş suyuna ilave etmek ve bu suda 10-15 dakika beklemektir. Haftada birkaç kez bu duş yöntemini uygulayın.
Isırganotu
Isırganotu da BPH belirtilerini hafifletebilir. Bu ot, prostat dokusunu küçültmeye yardımcı olan temel biyoaktif fitokimyasalları içerir. Doğal bir idrar sökücü olarak aynı zamanda iltihaplı atıkların idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlar.
- 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ısırgan otu ekleyin. 10 dakika kaynatın ve sonrasında süzün. Bu çayı günde 2 veya 3 kez tüketin.
- Ayrıca ısırganotu takviye kapsülleri de alabilirsiniz. Günlük alınması gereken miktar 300 mg’dır ancak doğru doz için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.