Psikolojik Mide Bulantısı İştahsızlık Nasıl Olur Belirtileri Ne İyi Gelir?

Psikolojik Mide Bulantısı Nedenleri Nasıl Geçer? Tedavisi

Man suffering stomach ache sitting on a couch in the living room at home
0 3.295

Psikolojik Mide Bulantısı Neden Olur?

Mide bulantıları yüzde %70 oranında psikolojik nedenlerden kaynaklanır. Mide bulantısına ayrıca, psikolojik mide bulantısı nedenleri dediğimiz; aile içi problemler, işsizlik, trafikte yaşanan sıkıntılar, iş ve eğitim yaşamınızda yolunda gitmeyen koşullar, aile bireylerinizden biriyle yaşadığınız problemler yol açabilir. Psikolojik olan mide bulantılarına genellikle iştahsızlık da eklenir.

Psikolojik problemler aynı zamanda insanların sindirim sistemlerini oldukça fazla etkileyen, sindirim sindirim sistemine zarar veren rahatsızlıklardır. Stres, heyecan, üzüntü, panik atak gibi psikolojik durumlar sindirim sistemini olumsuz etkiler ve mide bulantısı ortaya çıkabilir. Duygu durumundaki ani değişimler ve psikolojik rahatsızlıklar, bireylerin sindirim sistemine ait olan yemek borusunun, midesinin ve bağırsaklarının etkilenmesi ile midede problemler oluşabilir. Mide ağrıları ya da kusma gibi bulantı da insanların yaşamakta olduğu psikolojik problemlerin mideye vurması sonucu meydana gelir. Bir anda gelişen aşırı heyecan, kaygı, korku gibi ruh halindeki değişimler; kişilerde sindirim sistemine ait ilk belirtisini mide bulantısı olarak yansıtır.

Psikolojik Mide Bulantısı Belirtileri

Ruh halindeki değişim ile birlikte adrenalin salgısının artması sonucunda kişilerde yalnızca mide bulantısı ortaya çıkmaz. Bireylerin sık sık ruh hali değişimi yaşaması ile beraber sindirim sistemlerinin de etkilenmesi sonucu mide bulantısına ek şunlar görülmektedir :

  • İştahsızlık hali
  • Şişkinlik
  • Geğirme
  • İshal
  • Karında ağrı
  • Titreme
  • Hazımsızlık
  • Tokluk hissiyatı
  • Kemiren tarzda mide ağrısı
  • Dolgunluk hissi.
  • Yemek yerken takılma hissi
  • Yutkunmada zorluk

Psikolojik Mide Bulantısı Ve İştahsızlık İçin Hangi Doktora Gitmeli?

Mide bulantısı yaşayan kişi ilk olarak Dahiliye doktoruna gitmeli ve bu durumun fiziksel bir sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilmelidir. Şayet kişide strese bağlı, psikolojik sebeplere bağlı mide bulantısı meydana gelirse ilk olarak bir psikiyatr ya da psikologdan yardım almalıdır. Yapılması gereken ilk şey, mide bulantısına neden olan psikolojik sebebin ortaya çıkarılmasıdır.

Psikolojik Mide Bulantısı Ve İştahsızlık Tedavisi

Hastaların yaşamakta olduğu psikolojik rahatsızlığın nedeninin belirlenmesi, psikolojik mide bulantısı tedavisi için öncelik durumundadır. Kesinlikle bulantının altında yatan sebep bulunmalı ve bireyleri iyileştirecek tedavinin doktor tarafından uygulanması gerekmektedir. Aynı zamanda panik atak ve anksiyete gibi hastalıklar sonucunda da midede bulantı ve kusma görülebilmektedir.

Doktor tarafından reçetelenecek olan antidepresan ilacı ya da panik atakta kullanılacak olan kimyasal ilaçların, hasta tarafından düzenli olarak kullanılması ile beraber iyileşme belirtileri de görülecektir. Bu problemleri yaşayan kişiler, bir psikiyatriste gitmeli, mide bulantısına neden olan asıl sorunu tespit ettirmeli ve doktorun vereceği ilaçları kullanmalıdır. Bu şekilde iyileşme sağlanacaktır.

Psikolojik Mide Bulantısı Ve İştahsızlık Yaşayanlar Nasıl Beslenmeli, Nelere Dikkat Etmeli?

Sindirim sistemleri stres, kaygı, panik atak ya da heyecan gibi ruhsal durumlardan etkilenen kişilerin dikkatli bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Özellikle alkol, kola, gazoz gibi kafeinli içeceklerden uzak durmalı, bunların mide bulantısını tetikleyecek besinler olduğu unutulmamalıdır.

Az Ve Sık Yiyin

Gün içinde 3 öğünde karnınızı doyurmak yerine, 5-6 defa ara öğünlerle beslenmek, psikolojik mide bulantısı problemlerinizden kurtulmanızı sağlayacaktır.

Odanızı Serin Ve Ferah Tutun

Mide bulantısını önlemek için sizi rahatlatacak olan en önemli etken odanızın ferah olmasıdır. Serinlik ise sinirlenmenizi ve stres olmanızı engeller. Yapılan araştırmalara göre sıcak ortamda bulunan insanlar, serin ortamda bulunan insanlara göre daha fazla sinirlenmekte ve daha fazla stres olmaktadır.

Bol Su Tüketin

Bol miktarda su tüketmek stresi azaltır ve mide bulantılarını önler. Stresi azaltmak için bol su tüketin. Günde 10-12 bardak su tüketmeye çalışın. Bol su tüketimi, midenizin salgıladığı asidin etkisini azaltacak ve buna bağlı oluşan mide problemlerinizi ortadan kaldıracaktır. Ek olarak, metabolizmamızın dengelenmesi ve gereksiz stres yaşamanın engellenmesi de bol su tüketimine bağlıdır.

Yağlı ya da Kızartılmış Yemeklerden Kaçının

Sindirimi oldukça zor olan yiyecekler arasında yağlı ve/veya kızartılmış yemekler bulunur. Bu besinler mide bulantısını da tetikleyebileceğinden bunlardan uzak durmalıdır.

Soda/Maden Suyu İçin

Midenizin besinleri sindirmesine yardımcı olmak için az miktarda soda tüketin çünkü soda tüketiminin aşırıya kaçması durumunda mide ağrıları görülebilir

Yemek Yedikten Sonra Hemen Yatmayın

“Yemeğimi yedim hemen yatıp sindireyim” inancını rafa kaldırın. Yemek yedikten sonra en az yarım saat boyunca dik durmanız yatmamanız, mide yanması ve bulanması gibi problemleri yaşamanızı önler.

Düzenli Olarak Spor Yapın

Vücudumuzun her organı için eşsiz bir sağlık kaynağı olan egzersizleri düzenli olarak ve temiz havada yaparsanız etkisini çok daha iyi hissedersiniz.

Bitki Çayı İçin

Günde 2-3 bardak nane limon çayı içmek de psikolojik kökenli mide bulantısına şifa olabilir.

Malzemeler

  • 1 bardak su
  • 1 çorba kaşığı nane
  • Yarım limon
  • Yarım tatlı kaşığı bal

Yapılışı

  • Suyu kaynatıp ocaktan alalım.
  • Kaynamış olan suya taze nane yapraklarını atıp 3-5 dakika boyunca demleyelim.
  • Süzgeçle süzüp, içine bal ve limon suyunu ekleyelim.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.