Vitamin Nedir Genel Özellikleri Faydaları Vitaminler Hakkında Bilgi

Vitaminlerin Özellikleri Görevleri Vitamin Çeşitleri Vitaminler Tablosu

0 430

Vitamin Ne Demek? Vitaminlerin İsimleri

Vitaminler, vücudunuzun normal bir şekilde büyüme ve gelişmesini sağlayan maddelerdir. Vitaminler yediğimiz besinlerde bulunur. Vücudumuzun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için vitaminlere ihtiyacı vardır. Her vitaminin belirli bir görevi vardır. Bazı vitaminlerin vücutta az miktarda bulunması halinde sağlık problemleri yaşayabilirsiniz. Yeterli miktarda vitamin alabilmenin en iyi yolu besin çeşitliliği ile dengeli beslenmektir. Bazı durumlarda vitamin takviyesi almanız gerekebilir.Vitaminler yağda çözünen (A, D, E ve K vitaminleri) ve suda çözünen (B ve C vitaminleri) olarak sınıflandırılır.

Suda çözünen vitaminler; bileşik B vitaminleri ve C vitamini, suda çözünen vitaminlerdir. Suda çözündükleri için vücutta depolanmazlar. Ve sonuç olarak idrar ile vücuttan atılırlar. Bu sebeple vücuda yeterli miktarda takviye alabilmek için suda çözülen vitaminlerin her gün tüketilmesi gerekmektedir.

Yağda çözünen vitaminler, vücudun yağ dokusunda depolanır. Yağda çözünen dört vitamin; A, D, E, ve K vitaminleridir. Bu vitaminler vücut tarafından daha kolay emilir.

13 ana vitamin vardır:

  • A vitamini
  • Vitamin B1 (tiazin)
  • Vitamin B2 (riboflavin)
  • Vitamin B3 (niyasin)
  • Pantotenik asit (B5)
  • Vitamin B6
  • Biyotin (B7)
  • Folik asit (folik asit ve B9)
  • Vitamin B12 (siyanokobalamin)
  • C vitamini
  • D vitamini
  • E vitamini
  • K vitamini

Vitaminlerin genel işlevlerine ve bunların sağlığımız için görevlerini, vitamin eksikliğimiz olduğunda nasıl anlayabileceğimizi ve vitaminlerin hangi besinlerde bulunduğuna dair genel bir bakış

A Vitamini

A vitamini göz sağlığı problemlerini önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, hücrelerin gelişimi için gereklidir ve cildi sağlıklı tutar.

A vitaminin bulunduğu besinler; süt, yumurta, ciğer, zenginleştirilmiş tahıllar, koyu renk portakal ya da yeşil sebzeler(tatlı patates, havuç, kabak ve lahana gibi) kavun, kayısı, şeftali, kavun ağacı meyvesi ve mango gibi turunçgiller

C Vitamini

C Vitaminine hücreleri bir arada tutmaya sağlayan doku olan kolajeni oluşturmada ihtiyaç duyulur. Sağlıklı dişler, kemikler, dişeti ve kan damarları için gereklidir. Vücudun demir emilimine, yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve beyin fonksiyonlarının gerçekleşmesine yardımcı olur.

Turunçgiller, çilek, kivi, guava, domates, brokoli, ıspanak ve biberde yüksek miktarda C vitamini bulunur.

D Vitamini

D vitamini eşsiz bir özelliğe sahiptir. Vücut, cilde güneş ışığı aldığında D vitamini üretir! D vitaminini aynı zamanda somon, sardalya ve tuna balığı gibi yağlı balıklardan ve yumurta sarısı, süt, soya sütü, portakal suyu gibi zenginleştirilmiş besinlerden edinebilirsiniz.

E vitamini

E vitamini bir antioksidandır ve hücreleri zarar görmekten korur. Aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin sağlığı için de çok önemlidir. E vitamini sebze yağları, fındık, yeşil yapraklı sebzeler, avakado, buğday tohumu ve tahıllar gibi birçok besinde bulunur.

B12 Vitamini

B12 vitamini kırmızı kan hücreleri oluşturmaya yardım eder ve sinir hücrelerinin işlevleri için önemlidir.

B12 Vitamini genellikle balık, kırmızı et, süt, peynir, yumurta ve kümes hayvanlarında(beyaz et) bulunur. Ayrıca bazı kahvaltılık gevreklere de eklenir.

B6 Vitamini

B6 vitamini beyin ve sinir fonksiyonlarını yerine getirmede önemlidir. Aynı zamanda kırmızı kan hücresi üretimine ve vücudun proteini ayrıştırmasına yardımcı olur. Zenginleştirilmiş tahıllar, fındık, kırmızı et, kümes hayvanları(beyaz et), patates, ıspanak, fasulye dahil, yiyeceklerin birçoğunda B6 vitamini bulunur.

Vitamin B1 (Tiyamin)

Vitamin B1 (Tiyamin ) vücudun karbonhidratı enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur ve kalp, kas ve sinir sistemi sağlığı için oldukça gereklidir.

İnsanlar tiyamini zenginleştirilmiş ekmek, tahıl, makarna, kuru fasulye, soya fasulyesi, yağsız et, bakliyat ve buğday tohumu gibi tam tahıl dahil farklı birçok besinden edinebilirler.

Vitamin B3 (Niyasin)

Vitamin B3, besinlerin enerjiye dönüşümüne yardımcı olur. Cildi sağlıklı bir şekilde tutmaya yardımcı olur ve sinir sistemi için önemlidir.

Niyasini kırmızı et, kümes hayvanları (beyaz et), zenginleştirilmiş sıcak ve tahıllardan ve fıstıktan edinebilirsiniz.

Riboflavin (Vitamin B2 olarak da bilinir)

Riboflavin; büyüme, karbonhidratı enerjiye dönüştürme ve kırmızı kan hücresi üretmek için gereklidir.

Bazı riboflavin kaynağı besinler şunlardır: Et, yumurta, baklagiller (bezelye ve mercimek gibi) fındık, günlük ürünler, yeşil yapraklı bitkiler, brokoli, zenginleştirilmiş tahıl ve kuşkonmaz

Folik Asit (Vitamin B9 olarak da bilinir)  

Folik asit, vücudun kırmızı kan hücresi üretimine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda DNA üretimine de katkı sağlar.

Ciğer, kuru fasulye ve diğer baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz ve portakal suyu, tahıllar, ekmek, pirinç bu vitamin için zengin kaynaklardır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.