Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?
Rahim kalınlaşmasının tıbbi adı “endometrium hiperplazisi” olarak bilinir ve bu hal rahim duvarının kalınlaşması durumudur. Rahmin anormal kalınlaşması durumu, östrojen hormonunun fazla üretilmesi ve projesteron hormonu eksikliği nedeniyle oluşur. Rahim kalınlaşması tedavi edilmezse rahim kanserine dönüşme riski taşır, ayrıca yaşanılan belirtiler kişinin hayat kalitesini önemli ölçüde düşürür.
Rahim Kalınlaşması Belirtileri
- Adet dönemleri arasında veya menapoz sonrasında ara kanamalar
- Adet kanamasının aşırı olması
- Normalden daha uzun süren adet dönemleri
- Cinsel ilişki sırasında acı çekme
- Amenore (adet görememe)
- Anovulatory adet (yumurtalama olmadan adet görme)
- Vajinal akıntı
- Karında ağrı
- Pelvik ağrısı
- Aşırı vajina kuruluğu
- Vücut kıllanmasında artış
- Ateş basması
- Ruh hali değişimleri
- Kalp atış hızının artması
- Vajinanın duyarlılığının artması
- Sivilce
- Aşırı halsizlik
Rahim Kalınlaşması Nedenleri
Rahim duvarının oluşumundan östrojen sorumludur. Bu oluşumun bakımı ve büyümesi ise projesteron hormonu gözetiminde gerçekleşir. Rahim duvarının kalınlaşması, fazla miktarda östrojen ve az miktar projesteron olması durumunda gerçekleşir. Vücutta östrojen hormonu seviyelerini yükselten ve projesteron seviyelerini düşüren birçok neden vardır.
Östrojen hormonunun fazla miktarda üretilmesi genç kadınlarda rahim kalınlaşmasına neden olur. Dengelenmemiş (projesteronsuz, östrojen kullanımı) östrojen takviyesi, menapoz sonrasında kadınlarda rahim kalınlaşması görülmesine yol açabilir. Yeni adet görmeye başlamış genç kızlar ve düzensiz adet dönemleri geçiren kadınlarda, rahim kalınlaşması problemi görülmesi ihtimali daha fazladır.
Bunlara ek olarak rahim kalınlaşması şu durumlarda ortaya çıkabilir:
- Şeker hastalığı
- Projesteron kontrolü olmadan, östrojen hormonu alımı
- Adet döngüsünün bozulması
- Polikistik over sendromu
- Obezite (aşırı kilo)
- Uzun süreli östrojen ve östrojen benzeri ilaç kullanımı
- Özellikle polikistik over sendromu veya kısırlık yanı sıra düzensiz adet görme
- Menapoz etkilerini tedavi etmek amacıyla uzun süreli östrojen hormonu tedavisi görme
Rahim Kalınlaşması Riski Taşıyanlar Kimlerdir?
Genellikle 35-40 yaşları arasındaki kadınlarda rahim duvarı kalınlaşması sorunu görülür. Fakat, bu sorunun belirtileri genellikle menapoz sonrasında (48-50 yaşı sonrasında) görülmeye başlanır.
Rahim kalınlaşması riski taşıyan kadınlar:
- Menapoz yaşamış olan kadınlar
- Yumurtlama dönemi olmayan ve düzensiz yumurtlama dönemi geçiren kadınlar (geç adet olma gibi)
- Obezite ve aşırı kilolu kadınlar
- Şeker hastaları
- Polikistik over sendromu olan kadınlar
- 12 yaşından küçük adet görmüş olanlar
- 55 yaşından sonra menapoza girmiş kadınlar
- Düzgün tedavi yapılmayan şeker hastaları
- Tiroid bezi bozukluğu olanlar
- Safra kesesi sorunu olanlar
- Ailesinde rahim, yumurtalık ve kolon kanseri sorunu olanlar
- Tamoxifen adında, meme kanseri tedavisinde kullanılan ilaç tüketenler
- Kısır olanlar
- Sigara içenler
Rahim Kalınlaşması Teşhisi
Rahim duvarı biyopsisi ve röntgen gibi birçok yöntem ile bu sorun belirlenebilir. Ayrıca rahim duvarı boşluğundan rahim duvarı örneğinin kürtaj ile alınması şeklinde de gerçekleşebilir. Biyopsi sonucunda alınmış örneğin bir patoloji uzmanı tarafından detaylıca incelenmesi şeklinde uygulanır. Eğer durum atipik skuamöz hücrelersiz gerçekleşiyorsa, muayene bir mikroskop yardımıyla bile yapılabilir.
Rahim Kalınlaşması Tedavisi
Birçok vakada rahim kalınlaşması sorunu çeşitli ilaçlar yardımıyla gerçekleştirilir.Doğum kontrol hapları ya da projesteron hormonu bu tedavi yönteminde verilir. Bazı durumlarda histeroktomi (rahim alma ameliyatı) gerçekleştirilebilir. Yaygın olarak rahim kalınlaşması kansere neden olabileceğinden dolayı, doktorunuz durumu bir süre boyunca gözlemledikten sonra rahim alma ameliyatı yapabilir. Eğer rahim kalınlaşması belirtileri bir hastada gözlemleniyorsa, doktor bir biyopsi yaparak kanser olasılığını görecektir.
Dilatasyon Ve Küretaj: Çoğu rahim kalınlaşması vakasında uygulanması gereken tek tedavi dilatasyon ve küretaj adındaki mini cerrahidir. Tedavide doktor rahim ağzını genişlettikten sonra fazla rahim dokularını küret adındaki aletlerle alır.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Rahim Kalınlaşması İçin Soğan Kürü Tarifi
Prof. Saraçoğlu rahmi kalınlaşmış kadınlara soğan kürü yapmayı tavsiye ediyor.
Malzemeler
- 1 adet açık kahverengi rengi kabuğu olan soğan
- Bıçak, tencere
Marketten satın alacağınız yarım litre pet şişe su klorsuz olmak şartıyla iki bardak su tencereye koyulup kaynatılır. Klorsuz su yerine markette satılan hazır pet şişe sular da olur. 1 adet orta boy yemeklik soğan öncelikle 4’e bölünür. Soğanın kabuğu çıkarılır. Kaynatılan suya kesilen soğanlar atılır ve 10 dakika boyunca su kaynatılmaya devam edilir. Kaynatıldıktan sonra süzülüp ılımaya bırakılır. Soğan suyu günde sabah ve akşam olmak üzere iki kez ılık ılık tüketilir. Çalışan kadınlar sabah işe gitmeden önce tüketebilirler. Gece de aynı kür uygulanıp yatmadan önce tüketebilirler. Soğan kürü hem adet söktürür hem de yumurtalıklardaki kistlerin doğal olarak vücuttan atılmasını sağlar. Bu küre günde iki kez kullanmak şartıyla 15 gün boyunca devam etmek gerekmektedir. Soğan kürü her gün mutlaka düzenli olarak uygulanmalıdır, şayet gün içerisinde kürü uygulamayı unutursanız, yahut soğan kürü yaparken ihmal edip gün atlarsanız, soğan kürünü yapmadığınız günler geçerse kürün tam etkisini göremezsiniz. Bu kür en geç bir hafta içerisinde etkisini gösterecektir.
Soğan kürünü 15 gün uyguladıktan sonra 6 ay boyunca bu kürü yapmak için ara verilmelidir. 6 ayın ardından 15 gün daha soğan kürü yapılabilir.Bununla birlikte soğan suyu için kesinlikle beyaz soğan kullanılmalıdır. Mor veya kırmızı soğan, soğan suyu için tercih edilmemelidir. İçeceğiniz kürü daima her seferinde ayrı olarak taze taze hazırlayın. Kürü hazırlarken kullandığınız soğan daha önce de belirttiğimiz gibi muhakkak açık kahverengi kabuklu soğan olmalıdır. Mor, kırmızı veya beyaz kabuklu soğanlarda beklenen etkiler görülmeyebilir.
Rahim Kalınlaşması Ağrısı İçin Doğal Tedavi Yöntemleri
Aşağıda açıklayacağımız yöntemler yalnızca rahim kalınlaşmasını önleyecektir, tedavi amaçlı değildir. Bu nedenle eğer anormal vajinal kanama yaşıyorsanız bir doktora görünmeniz ve tavsiye almanız önem taşımaktadır.
Buz Torbası: Pelvik bölgenize 15 dakika boyunca bir buz torbası koymanız, rahim kalınlaşması nedeniyle oluşmuş acıyı dindirecektir.
Hintyağı: Karın ve pelvik bölgeye uygulanan hintyağı, rahim kalınlaşması nedeniyle oluşan acıyı azaltmaya yardımcı olur.
Kil: Kil ve sudan yapılan kil maskeleri, en az 1cm kalınlığında olmak üzere karın bölgesine uygulanır. Uyguladıktan sonra üzerini pamuk bir bez ile kapatın ve en az 1 saat boyunca kurumasını bekleyin. Bu yöntem rahim kalınlaşmasını azaltmaya yardımcı olabilir.
Balık Yağı: Omega-3 yağ asitleri barındıran balık yağları, rahim duvarında aşırı hücre büyümesini engeller.
Altınmühür: İltihap önleyici, antibiyotik ve doku astrinjen özellikleri sayesinde aşırı adet görenlere yardımcı olarak, ağrıyı ve mide kramplarını azaltır. Altınmühür ayrıca rahim kalınlaşması sorununu da önler.