Rahimde Sıvı Birikmesi Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi İbrahim Saraçoğlu

Rahimde Sıvı Birikmesi Gebeliğe Engel mi Bitkisel Tedavisi

0 6.584

Rahimde Sıvı Birikmesi Nasıl Geçer Kendiliğinden Geçer mi?

Normalde rahimde hamilelik dönemi hariç sıvı birikmesi meydana gelmez. Rahimde sıvı birikmesi fallop tüpleri tıkanıklığından rahimde tümör bulunmasına kadar çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Rahimde sıvı birikmesi gebeliğe engel olabilir.

Yumurtalıklarda yumurtaları rahme ulaştırmakla görevli fallop tüplerinde sıvı birikmesi sonucu meydana gelen tıkanıklıklardır. Bu tıkanıklık sebebiyle yolu tıkanan yumurta rahme ulaşamaz ki bu durum da gebelik oluşumunu engeller.

Rahimde Sıvı Birikmesi Belirtileri

  • Kasık ağrısı
  • Sık sık tuvalete çıkmak
  • Adet döneminde bağırsak hareketlerinde düzensizlik veya ishal
  • Adet dönemi ağrı yaşama
  • Adet döneminde pıhtı problemi yaşama
  • Adet döneminin çok uzun sürmesi
  • Adet dönemi düzensizlikleri
  • Vajinadan pis kokulu akıntı
  • Karın altında ağırlık hissi
  • Karın krampları
  • Karında şişkinlik
  • Ateş ve iştah kaybı
  • Nefes almada zorluk veya nefes darlığı

Rahimde Sıvı Birikmesi Neden Olur?

Kadın vücudunda yumurtalıklardaki yumurtaları rahme ulaştıran fallop tüplerinde sıvı birikmesi sonucu meydana gelen tıkanıklık yumurtaların yolunu tıkar. Fallop tüplerinde biriken sıvı tüpten çıkamamaktadır. Bu durumun en yaygın sebepleri çok sık cinsel ilişkiye girmek ve çok sık cinsel partner değiştirmektir. Bu durumda rahim enfeksiyonlara yatkın hale geldiğinden fallop tüplerinde oluşan enfeksiyonlar rahimde sıvı birikmesine yol açabilir. Rahimde sıvı birikmesinin diğer bir sebebi ise menopoz, rahimde meydana gelen iyi huylu tümör ve miyom veya kürtaj olmak olabilir. Fallop tüplerinde meydana gelen az miktardaki sıvı vücutta sağlık problemlerine yol açabilmektedir.

Rahimde Sıvı Birikmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Rahimde sıvı birikmesi çoğu zaman belirti göstermemektedir. Bu hastalık test yapıldıktan sonra veyahut ultrason muayenesi ile teşhis edilmektedir.

Uygulanan muayeneler esnasında ultrason ile rahimde biriken sıvı görülebilir. Ancak net ve kesin teşhisi için HSG Histerosalpingografi yapılmaktadır ki bu yöntem sayesinde fallop tüpleri ve rahim incelenmektedir.

Rahimde Sıvı Birikmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Rahimde sıvı birikmesi bir soruna neden olmuyorsa tedavisi için düzenli kontrol yeterli olmaktadır. Ayrıca rahimde sıvı birikmesi belirti göstermediği durumlarda eğer kişi çocuk sahibi olmak istemiyorsa tedaviye gerek duyulmamaktadır, yine kontrol yeterli olmaktadır. Rahimde sıvı birikmesi gebelik düşünen kişilerde tedavi gerektirmektedir. Bu durumda hastaya cerrahi müdahale uygulandığı iyileşme görülmektedir. Ancak rahimde sıvı birikmesi problemi olan kişiler çocuk sahibi olmak istediğinde doktorlar tüp bebek yöntemi uygulamayı önermektedir. Tüp bebek tedavisinde hem kadın hem de erkekten alınan üreme hücreleri vücut dışında laboratuar ortamında birleştirilerek embrio tıbbi yöntemler kullanılarak kadın vücudunda rahim duvarına yerleştirilmektedir.

Rahimde Sıvı Birikmesi Gebeliğe Engel Olur mu?

Rahimde sıvı birikmesi gebeliği zorlaştırır. Ayrıca bu durum rahimi enfeksiyonlara karşı hassas hale getirir.

Tüplerin Tıkalı Olması, Rahimde Sıvı Birikmesi Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu Kürü

Brokoli Kürü
150-250 gram brokoli el ile parçalanarak kaynamakta olan yarım litre klorsuz suya atılır. Klorsuz su yoksa marketten alacağımız pet şişe su da olur. Kısık ateşte 5 dakika kaynatıp süzgeçle süzülür. Elde edilen su üçe bölünüp sabah, akşam ve öğle aç karnına içilir. Haşlanmış brokoli ise salataya eklenerek yenir.
Tüpleri tıkalı kişiler daha önceden düşük veya dış gebelik yaşamışlarsa brokoli küründen önce 15 gün soğan kürü, brokoli kürünü bir ay uyguladıktan sonra da bir ay boyunca günde 2 defa testere dişli aslan pençesi kürü uygulamalıdırlar.

Tüplerin Tıkalı Olması, Rahimde Sıvı Birikmesi Bitkisel Tedavisi

Keten Tohumu

Rahimde biriken sıvıyı azaltmak için en etkili doğal besinlerden biri keten tohumudur. Keten tohumu aynı zamanda rahimde sıvı birikmesine sebep olan östrojen seviyesini azaltır. Ayrıca keten tohumu rahimle ilgili problemleri iyileştirmede çok etkilidir. Rahimde sıvı birikmesi problemi için günlük 15 gram keten tohumu tüketilmesi faydalı olacaktır. Keten tohumunu tükettiğiniz herhangi bir yiyecek içine de ekleyip tüketebilirsiniz.  Aynı zamanda keten tohumu yağı kullanmak da vücudu normal olması gereken sağlıklı durumuna getirmeye yardımcı olacaktır. Keten tohumunu taze muhafaza etmek için mutlaka buzdolabında bekletilmesi önerilmektedir.

Rahimde Sıvı En Çok Kimlerde Görülür?

Rahimde sıvı birikmesi doğuştan meydana gelebildiği gibi genital bölgede hastalık oluşması sebebiyle de yaşanabilmektedir. Kişinin çok fazla cinsel ilişki yaşaması veyahut birden fazla partner ile cinsel ilişki yaşaması rahmi enfeksiyon oluşumuna karşı hassas haline getirmektedir. Enfeksiyon, mikrop, korumasız cinsel ilişki ve ciddi cinsel hastalıklar rahimde sıvı birikmesi nedenleri arasında sayılabilir.

Dahası kişinin kürtaj olmuş olması ve genital bölgede uygulanan ameliyatlarda fallop tüplerinde sıvı birikimi sebepli tıkanıklığa yol açabilir. Bu sebeple de özellikle de genital bölgeye uygulanan operasyonların mutlaka uzman kişi tarafından steril bir ortamda yapılması büyük önem taşımakta ve hastalık oluşma riskini düşürmeye yardımcı olmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.