Rahimden Neden Parça Alınır?
Rahimden parça alınması, mikroskop ile incelenmek için rahim iç duvarından ufak bir doku parçası alınması durumudur. Bu alınan parça, kanser veya diğer anormal durumların kontrolü için incelenir. Bunun nedeni kanama problemlerini belirlemek içindir. Rahimden parça aldıranlar genellikle neticenin ne olacağı hususunda endişe duyarlar. Ancak genellikle rahimden alınan parçadan kötü bir sonuç çıkmaz.
Rahimden Parça Neden Alınır?
Rahimden parça alınmasının sebebi, normalden fazla veya düzensiz kanamanın nedenini belirlemektir. Rahim kanserini belirlemek için kullanılan en yaygın test yöntemidir. Çok kolay bir operasyon olmasına rağmen, alanında deneyimli bir insan tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Bu parça alma operasyonu sonrasında, rahim hormon seviyelerinizde kontrol edilebilir.
Bu yöntemde ayrıca, doğurganlık durumunuz kontrol edilebilir, rahim enfeksiyonları tespit edilebilir ve hatta rahim hastalıkları için kullandığınız bazı ilaçların işe yarayıp yaramadığı ölçülebilir.
Eğer rahimden bir parça aldıracaksanız, jinekoloğunuz, rahim iç duvarından ufak bir doku parçası alacaktır. Daha sonra bu doku parçası, bir patalojiste gönderilip, mikroskop altında incelenecektir. Patoloji sonucu 3-7 günde hastaya verilir. Sonucuna göre ilaç tedavisi ya da cerrahi tedavi hastalara uygulanır. Rahimde bir anormallik olması durumunun tespiti için, bu parça alma işlemi çok faydalıdır. Yalnızca birkaç dakika süren basit bir işlemdir. Fakat bu işlem acı verici olabilir. Doktorunuz, rahim boynundan, rahime özel bir alet sokup, bir parça alacaktır.
Rahimden Parça Alınması Kimlere Yapılır?
Rahim parça alınması operasyonu genellikle 35 yaşının üzerindeki ve menapoz başlangıcındaki kadınlara yapılır. Hamile kadınlara yapılamaz. Bazen, hamile kalamayan kadınlarda, bunun nedeninin rahim ile ilgili olup olmadığının kontrolü için yapılabilir.
Rahimden Doku Alınması Gerekliliğini Oluşturabilecek Belirtiler
Aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız, doktorunuz rahimden parça alınmasını önerebilir.
- Çok ağır veya uzun adet dönemleri
- Düzensiz adet dönemi
- Menapoz sonrası kanama
- Bir göğüs kanseri ilacı olan, tamoxifen ilacını kullanan kadınlarda anormal kanama
- Rahimde kalınlaşma
- Rahim ağzında et görülmesi
- Ultrasonla belirlenen, rahim duvarı kalınlaşması
- Polipler ve fibroidler (küçük veya büyük rahim kistleri)
- Endometrit gibi rahimde enfeksiyon
- Hormon terapisine vücudun tepkisini ölçmek için
- Rahim kanseri
- Tiroid sorunu
Rahimden Parça Alma İşlemi Nasıl Uygulanır?
Rahimden parça alınması işlemi, doktorunuzun ofisinde gerçekleştirilebilir. Hasta, muayene masasına, aynı pap semear testindeki gibi yatırılır. Doktor, spekulum ile, vajinal kanalı açar ve rahmin gibişi olan, rahim boynunu görünür hale getirir. Daha sonra özel plastik veya metal bir alet yardımıyla, rahim kanalından, rahime girer ve rahim iç duvarından ufak bir örnek alır.
Genellikle anestezi gerekli değildir fakat steroid nitelikli olmayan iltihap önleyici ilaç, operasyona başlamadan 30-60 dakika önce alınırsa, kramp ve acıyı önleyebilir. Bazı durumlarda, çok az miktar lidokain anestezi, rahatsızlığı en aza indirmek için, rahim boşluğuna verilebilir.
Rahimden Parça Alma İşlemi Operasyon Sonrasında
Bu tür parça alımı sonrasında hafif lekelenme görülebilir. Bazı durumlarda kramplar da yaşanabilir. Eğer bunlar oluştuysa, doktorunuzdan, sizin için uygun reçetesiz ilaçlar önermesini isteyebilirsiniz. Asprin gibi bazı ilaçlar daha fazla kanamanıza yol açabilir.
Operasyon sonrasında en az 1 hafta boyunca, vajinanıza tampon gibi birşey sokmayın ve cinsel ilişkiden kaçının.
Rahimden Parça Alma İşlemi Operasyonun Riskleri
Bütün cerrahi operasyonlarda olduğu gibi, bazı riskler mevcuttur. Oluşabilecek bazı sorunlar aşağıda sayılmıştır.
- Kanama
- Pelvik enfeksiyon
- Çok nadir olarak görülen rahim duvarında örnek alma aletiyle açılan delik
- İodine, lateks gibi ilaçlara alerjileri olan insanlar doktora söylemelidir
- Eğer hamileyseniz veya olma ihtimaliniz varsa doktorunuza önceden bildirmelisiniz. Hamile kadınlarda rahimden doku alma, düşüğe neden olabilir.
Teşekkür ederim