RDW Nedir, RDW Yüksekliği Ne Anlama Gelir RDW Yüksekliği Nasıl Düşürülür?
RDW, “kırmızı kan hücreleri dağılım genişliği” demektir. Bu test, kandaki kırmızı kan hücresini hesaplamak için kullanılır. Kırmızı kan hücreleri dağılım genişliği veya RDW kandaki kırmızı kan hücrelerinin boyutunu veya yoğunluğunu ölçmek için bir parametredir. Eritrositler olarak da bilinen kırmızı kan hücreleri oksijeni akciğerden alıp vücudun diğer bölgelerine taşımakla görevlidir. Kandaki normal RDW seviyesi %11,5 ila %14,5’tir. Çocuklarda RDW seviyesi biraz daha farklıdır. Çocuklarda normal RDW seviyesi %12 ve %14 arasında yaşa bağlı olarak değişmektedir.
Kırmızı kan hücreleri dağılım genişliği yani RDW testi doktorların istediği normal tam kan sayımı testinin (CBC) bir parçasıdır. Tam kan sayımı kan akışındaki birçok bileşeni ölçerken, RDW testi sadece kırmızı kan hücrelerinin kanda dağılım genişliğini ölçer. Daha doğru sonuçlar almak için bu testle genelde kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarların) hacmini, boyutunu ölçen bir kan testi(MCV) birlikte yapılır. Bu testler genellikle anemi hastaları için yapılır ve bu testler sonucu ne tür anemi olduğu konusunda bilgi verir.
RDW Testi Neden Yapılır?
RDW testi anemi türlerini ve aşağıdaki hastalıkların teşhisinde kullanılır:
- Akdeniz anemisi/talasemi
- Şeker hastalığı
- Kalp rahatsızlıkları
- Karaciğer rahatsızlıkları
- Kanser
RDW testi genellikle tam kan sayımı testinin bir parçasıdır. Tam kan sayımı testi kanın diğer özellikleriyle birlikte kan hücrelerinin tipini ve sayısını; trombositleri, kırmızı kan hücrelerini ve lökosit (beyaz kan hücrelerini) ölçerek hesaplar. Bu test genel sağlık durumu hakkında bilgi verip enfeksiyon ya da diğer hastalıkların teşhisi için kullanılır.
Doktorlar aşağıdaki durumlar olması durumunda da tam kan sayımı testindeki RDW seviyesine bakarlar:
Doktorlar; rutin bir test olarak veya anemi hastalığının bitkinlik, baygınlık ve baş ağrısı gibi belirtilerinin görüldüğü hastalarda bu testin yapılmasını isteyebilir. RDW testi aynı zamanda ailesinde orak hücreli anemi, genetik kan hastalıkları veya talasemi geçmişi olan hastalar için de bu testin yapılması istenebilir. Bunun yanında, crohn hastalığı, diyabet, HIV/AIDS gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalar için ve ameliyat sonucunda kan kaybetmiş hastalar için de bu testin yapılması istenebilir. RDW testi bir uzman tarafından iğneyle kan alınıp laboratuvarda incelenmesiyle yapılır.
RDW-CV Ve RDW-SD nedir?
“RDW-CV” ve “RDW-SD” kırmızı kan hücrelerinin boyutlarını ölçen kan testlerine denir. RDW-SD, gerçek bir ölçümdür; RDW-CV ise RDW-SD sapmasını kullanarak yapılan bazı hesaplamalar içerir. Bu test sonucu kandaki MCV ile birlikte değerlendirilir. Ve kişinin genel sağlık durumu hakkında bilgi verir.
RDW-SD Ve RDW-CV Normal Değerleri Nedir?
RDW-SD: 29-46 fL
RDW-CV: 11.6 -% 14.6 (yetişkinler için) RDW -CV’nin bu oranın üstünde olmasına RDW-CV yüksekliği denir.
RDW Yüksekliğinin Nedenleri Nelerdir?
Yapılan kan testinde RDW seviyesinin %14,5’den fazla olmasına RDW yüksekliği denir.Eğer RDW normal seviye olan %14,5’den büyükse bu kırmızı kan hücre boylarında çok çeşitlilik olduğunu gösterir. Yüksek RDW kandaki kırmızı kan hücrelerinin büyüklüklerinin boyutları arasında fark olduğu anlamına gelir. Bu yükselme farklı hastalıklar sonucunda olabilir ve bu yüzden altta yatan sebep bulunmalıdır. Yüksek RDW genel olarak anemi, akciğer rahatsızlıkları ve folat eksikliği ile ilgilidir.
Eğer RDW değeriniz yüksekse bu durum; demir, folat veya B12 gibi besin eksikliği olduğunun belirtisi olabilir.
Bu yüksek değer aynı zamanda vücutta yeterince kırmızı üretilmemesi durumunda kırmızı kan hücrelerinin normalden büyük olduğu makrositer aneminin de belirtisi olabilir. Bu da folat veya B12 eksikliğinden dolayı olabilir.
Bunun yanında, mikrositer anemide kırmızı kan hücreleri eksikliğinden dolayı, kırmızı kan hücreleri anormal derecede küçüktür. Demir eksikliği mikrositer aneminin yaygın bir sebebidir.
RDW değerinin normalden yüksek olması kişinin kalp krizi, felç veya periferik damar hastalığı yaşama riskinin yüksek olduğu anlamına gelebilir.
Bu durumların uygun şekilde teşhis edilip kırmızı kan hücrelerinin yoğunluğunu ölçmek için RDW oranı MCW oranı ile karşılaştırılır. Tam kan sayımı testinde RDW ile birlikte MCV oranı da ölçülür.
RDW Kan Testi Nedir?
RDW kan testi genellikle tam kan sayımı testinin (CBC) bir parçadır ve MCV (kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarların) hacmini, boyutunu ölçen bir kan testi) ile karşılaştırılıp sonuca varılır. RDW tam kan sayımı testlerinden biridir ve MCV testiyle birlikte yapılır. MCV testi sağlık durumu hakkında daha fazla bilgi verir. Aşağıda RDW ve MCV oranlarının sonuçlarının ne anlama geldiği hakkında bilgiler vereceğiz;
Normal RDW, Yüksek MCV:
Aplastik anemi, kemoterapi, kronik karaciğer hastalığı, alkol.
Yüksek RDW, Yüksek MCV:
Folat eksikliği, B12 eksikliği, kronik karaciğer rahatsızlığı, miyelodisplastik sendrom, otoimmun hemolitik anemi, cytoxic kemoterapi
Yüksek RDW, Normal MCV:
Erken demir eksikliği anemisi, kronik karaciğer rahatsızlığı, Folat ve B12 eksikliği, orak hücreli anemi, miyelodisplastik sendrom
Yüksek RDW, Düşük MCV:
Demir eksikliği, orak hücreli anemi
RDW Yüksekliği ve Kanser
Vücutta kırmızı kan hücrelerin dağılımındaki farklılar sebebiyle oluşan bazı kanser türleri vardır. Bu farklılıklar vücuttaki kanserin teşhisinde önemlidir.
2010’da yayınlanan Hematoloji Dergisinde; RDW kan testinin kanser hastalarında yüksek değerde çıktığından, hastalığın durumu hakkında doktorlar açısından oldukça yararlı bir test olduğuna işaret edilmiştir. Bu test göğüs kanseri teşhisi ve tedavisi için de kullanılabilir.
Ancak, bu test sadece vücutta kanser teşhisi için kullanılmaz. Diğer testlerle birlikte yapılmalıdır çünkü bu test sadece aneminin göstergesidir.
RDW Yüksekliği Nasıl Düşürülür?
RDW yüksekliğinden muzdaripseniz Dahiliye doktoruna gitmelisiniz.RDW yüksekliğinin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin RDW yüksekliği folat, b12 gibi vitamin eksikliğinden kaynaklıysa doktor size bu takviye vitaminleri reçete edecektir.
Merhaba benim hematolojide RDW-CV 15.8 ,Kollajen ADP 209, Kollajen epinefrin 237 çıktı onbeş gün hiç ilaç kullanmayıp sonra yine tahlil istendi,acaba neden şüphe vardır, teşekkürler.