Reaktif Görünümlü Lenf Nodu Boyunda Kasıkta Memede Reaktif Lenf Nodu

Reaktif Lenf Nodu Nedir Tehlikelimidir Ağrı Yaparmı Belirtileri Tedavisi

0 3.649

Reaktif Lenf Nodu (Reaktif Görünümlü Lenf Nodu) Ne Demek?

Genel tanımı ile reaktif lenf nodu, enfeksiyona bağlı olarak lenf nodunun şişmesi, genişlemesi ve büyümesini ifade etmektedir. Diğer bir tanımıyla reaktif lenf nodu, vücudun savunma sistemlerinden biri olan lenf nodlarının enfeksiyon itibari ile tepkimeye girerek bir miktar büyümesi durumudur. Söz konusu bu durum “reaktif görünümlü lenf” olarak da isimlendirilebilir.

Reaktif Lenf Nodu Nedir?

Lenf nodları, lenfatik sistemin bir parçasıdır ve boyun, enese, koltuk altı, dirsek, kasık bölgelerde, karın bölgesinde yer alan iç organlarda ve göğüs boşluğunun yanında vücudun farklı alanlarında görülebilmektedir. Bu lenf nodlarının enfeksiyonun etkisi ile şişmesi ve büyümesi durumuna ise reaktif lenf nodu adı verilmektedir. Reaktif lenf nodu gözlenmesi, bağışıklık sisteminin doğal işleyişinde bazı bozukluklar olduğunun belirtisidir.

Enfeksiyona bağlı olarak bir sonraki planda ortaya çıkan “reaktif lenf nodu” lenf nodu büyümesini belirten bir terimdir. Yapılan testin reaktif sonucunun alınması endişelenmeyi gerektirmeyen bir durumdur. Lakin tek sonucunda nonreaktif alınması, kişinin vücudunda bir bozukluk olduğunun habercisidir. Tüm bu bilgiler göz önünde bulundurularak söylenilebilir ki; reaktif lenf modu, lenfin enfeksiyona karşı verdiği tepkidir. Kişinin vücudunda çeşitli enfeksiyonlar saptandığı takdirde bu etkiye tepki olarak reaktif lenf nodu “LAP” durumu gözlemlenir. Diğer bir terim ile LAP [b] olarak da tanımlanmaktadır.

Terimde yer alan “reaktif” ifadesi, enfeksiyona karşı verilen tepki anlamındadır. Bu durum genellikle meme, kasık ve boyunda reaktif lenf nodu gözlemleyebilmek mümkündür. Hekimler yaptığı tetkiklerin ardından lenf nodunun reaktif bir halde olmasına rağmen 2 cm boyutlarını aşmadığını gözlemlediği takdirde bunun bir tehlike arz etmediğini ifade etmektedir. Zararlı veya yabancı mikroorganizmalar vücut içerisine giriş yaptığı vakit lenf bu duruma karşı vücudu korumak adına büyüme gösterir. Vücudun birçok yerinde bulunan lenf nodları, lenfatik sistemin en önemli parçasıdır. Pek çok rahatsızlığa sebebiyet verebilen zararlı elementler ile savaş halinde olan lenfositler ve makrofahlar, lenf nodlarını çevrelemektedir. Yabancı maddelerin vücuda giriş yapması ile birlikte lenf nodları, söz konusu bölgede oluşan ve artan iltihaba karşı şişme eğiliminde bulunur. Lenf nodu şişmesi, çoğu zaman kasık, boyun, koltuk altı ve çene bölgesi benzeri lenf nodlarının yoğunlukta olduğu alanlarda gözlemlenir.

Reaktif Görünümlü Lenf Nodu Belirtileri

  • Vücut ısısı artışı,
  • Anormal şekilde kilo azalması,
  • Uyuma saatlerinde gelen terleme durumları,
  • Yakın geçmişte yaşanılan üst solunum yolu enfeksiyonları,
  • Diş ve diş eti rahatsızlıkları,
  • Döküntülü rahatsızlıklar.

Reaktif Görünümlü Lenf Nodu Nedenleri

Virüsler ve bakteriler, normal yaşantının seyrinde çeşitli faktörler ile insan vücuduna girebilmektedir. Bağışıklık sisteminin önemli bir kısmını oluşturan lenf nodları, çeşitli mikrop ve bakterilere karşı vücudu savunarak hücrelerdeki hasarların önüne geçer. Çeşitli hallerde vücutta bulunan reaktif görünümlü nodlar kısa süreliğine büyüme gösterebilir. Bu büyümelerin en sık rastlanılan nedeni ise enfeksiyonal rahatsızlıklardır.

Reaktif Lenf Nodu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şayet kişide reaktif lenf nodu gözlemleniyor ise bir Dahiliye hekimine müracaat edilmelidir. Söz konusu reaktif lenf nodu enfeksiyon temelli ise yetkili hekim, kişi için antibiyotik tedavisine başlayacaktır. Ancak bu durum kansere bağlı bir durum ise kemoterapiye, ışın terapiye veyahut ilaç tedavisine başvurulacaktır.

Bazı zamanlar reaktif lenf nodu kişinin ağrı şikayetlerini dile getirmesine sebebiyet verebilmektedir.

Reaktif Lenf Nodulları Bitkisel Tedavisi

Isırgan otu, karabaş otu, kantaron çiçeği, ökse otu, biberiye, nane ve papatya bitkileri ile birlikte tamamen doğal içerikli bir çay elde edilebilir. Bu çayın aksaklığa yer verilmeksizin tüketimi esastır.

Pırasa, soğan, sarımsak, bezelye, lahana ve yeşil renkteki sebzeleri isteğe bağlı olarak çiğ yada pişmiş tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Damla sakızı, ısırgan otu tohumu, çörek otu, tarçın, zerdeçal, zencefil, kereviz tohumu, hazbebal kökü ve benzeri baharatlar öğütülür ve cam bir kavanozda muhafaza edilir. Elde edilen bu baharat karışımı her besinde yemeklere eklenerek tüketilebilmektedir.

Reaktif Lenf Modu Çeşitleri Nelerdir?

  • Boyunda reaktif lenf nodu

Çeşitli bakteri ve mikroplar, günlük yaşantının içerisinde ağız dolayısıyla vücuda girebilir. Bu nedenle yemek ve soluk borularının bulunduğu kısımlarda diğer kısımlara oranla enfeksiyon meydana gelme riski daha yüksektir. Şayet boyun bölgesinde bir enfeksiyon durumu meydana gelirse lenf nodları bu duruma şişerek tepki gösterecektir. Söz konusu nodların hacminin 1 cm3 ve altında olduğu takdirde bir tehdit unsuru olarak görülmediği hekimler tarafından belirtilmektedir. Vücut ısısının yükseldiği ve kuvvetli ağrıların baş gösterdiği vakit kesinlikle uzman hakime müracaat edilmelidir.

  • Memede lenf nodu

Göğüs bölgesinde ortaya çıkan lenf nodların nedeni birden fazla nedenlerden kaynaklanabilir. Bilhassa emzirme sürecinde olan kadın bireylerin büyüyen süt bezleri en büyük etken olarak belirtilmektedir. Memede ortaya çıkan lenf nodları meme kanserine de dayandırılabilir. Bir kanser durumunun tespiti adına vakit kaybedilmeden bir hekime başvurulmalı, gerekli tetkikler gerçekleştirilmelidir. Ek olarak ev ortamında da meme kanserinin belirtilerinin görülebileceği ifade edilmektedir.

Göğüs çevresi ve uç kısımlar el yardımı ile muayene edilir. Köprücük kemiğinden itibaren dik ve paralel yönde dairesel hareketlerle el bu bölgelerde gezdirilir. Tüm bunların yanında meme ucunda akıntı halinin varlığı da kontrol edilir.

  • Kasıkta lenf nodu

Çoğunlukla bacak ve ayak kısımlarında lenf bezleri civarında gerçekleşen yaralanma hallerinde oluşan kasıkta lenf nodu, bağışıklık sisteminin işlevini tam anlamı ile yerine getirmediğinin bir belirtisidir. Çeşitli hallerde lenf bezlerinde şişme durumu ağrı ile birlikte gözlemlenebilir. Böyle bir halde vakit kaybedilmeden bir hekime müracaat edilmelidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.