Rektosel Bağırsak Fıtığı Nedir? Belirtileri Nedenleri Tedavisi
Rektum olarak da adlandırılan kalın bağırsağın son bölümünün vajina içine fıtıklaşmasına bağırsak fıtığı denir. Bu hastalık kişinin yaşamını etkileyen aslında ciddi başka hastalıklara sebep olabilen yaygın görülen bir hastalıktır. Bu hastalık kadınlarda daha büyük bir sorun olmaktadır. Bağırsak fıtığı tedavi gerektiren bir hastalıktır.
Bağırsak Fıtığı Nedir?
Bağırsakta bulunan ön ve arka kısımlardaki bağlantı noktaları erkeklerde daha güçlüdür. Buna rağmen bu bağlantı yerlerinde yırtılmalar meydana gelebilmektedir. Bu yırtılmalar kadınlarda doğum veya vajinal problemler sebebiyle ortaya çıkar. Bu yırtılmalar zamanla bağırsak fıtığına döner.
Bağırsak Fıtığı Neden Olur?
Kadınlarda daha çok doğum esnasında zorlanma nedeniyle meydana gelen bağırsak fıtıkları sık doğum yapan kişilerde daha çok görülmektedir. Hatta bağırsak fıtığı genellikle Forceps veya vakum ile yapılan doğumlarda meydana gelir. Doğum dışında da rahmi alınan kadın hastalarda da bağırsak fıtığı yaşanabilmektedir. Ancak bahsettiğimiz gibi en yaygın sebep kişinin çok sık doğum yapması veya dikişsiz doğumlardır. Ayrıca ciddi kabızlık da bağırsak fıtığı sebepleri arasında sayılmaktadır. Kadınlarda birçok sebebi olan bağırsak fıtığı erkeklerde ise en çok kabızlık nedenli meydana gelmektedir.
Bağırsak fıtığının diğer nedenleri şunlardır:
- Zor geçen normal doğumlar,
- Çoklu gebelik sonucu birden fazla bebek doğması,
- Çok ağır cisimlerin taşınması,
- Sürekli öksürmek,
- Menopoz döneminde vücutta östrojen eksikliğine bağlı vajinal kaslarda güçsüzlük.
Bağırsak Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak fıtığı durumunda en yayın olarak hastada tuvalette uzun zaman geçirmeler başlamaktadır. Kişi büyük abdest bozarken zorlanır. Ayrıca bu durumda hastalarda tuvaletin yapılmadığı hissi olabilmektedir. Kadınlarda bağırsak fıtığı olması durumunda vajinal bölgede yumru ve şişlik görülmektedir.
Bağırsak fıtığının diğer belirtileri şunlardır:
- Tuvalet yaparken zorlanma,
- Bel ağrısı,
- Gaz ve dışkı kaçırma
- Cinsel ilişkiye girildiğinde ağrı (disparoni)
- Vajinal kanamalar,
- Makatta ağrı,
- Makatta kanama,
- Bağırsakta basınç ve doygunluk hissi,
- Tuvalet yaptıktan sonra tuvalet yapmamış gibi hissetme,
- Vajinal dokuda gevşeklik,
- Çok sık tuvalete çıkma
Bağırsak Fıtığı Tedavisi Nasıldır?
Bağırsak fıtığı ameliyatla tedavi edilebilir. Bağırsak fıtığında uygulanacak tedavi yöntemi hastalığın şiddetine bağlı olarak değişmektedir. Örneğin eğer fıtık çok ilerlemediyse, hastanın yeme içme ve tuvalet alışkanlığında değişimler yapılarak iyileşme sağlanabilir. Tedavisi mümkün olan bağırsak fıtığı tedavi edilmediğinde vücutta başka ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.
Bağırsak fıtığında iyileşme sağlamak için öncelikle hastanın beslenme ve tuvalet düzeninin düzenlenmesi büyük öneme sahiptir. Örneğin, hasta tuvalete gidişlerini düzenlemelidir. Her uyarıda tuvalete gitmemek alışkanlık haline getirilmelidir. Yani tuvalete çıkılacak saatler rutin hale getirilmeye çalışılır. Bağırsak fıtığı tedavisinde büyük oranda iyileşme sağlayan bu yöntemler eğer işe yaramazsa ve fıtık ilerlemişse ameliyat uygulanması gerekli olur.
Bağırsak Fıtığı Nasıl Önlenir? Dr. Sezai Leventoğlu Anlatıyor
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Leventoğlu bağırsak fıtığını önlemek için şu yöntemleri önermektedir:
- Öğün atlamayın: Özellikle de sabahları kahvaltı yapmadan güne başlamayın.
- Öğlen ve akşam yemeklerinizde bol posalı sebzeleri tüketin: Kereviz, kabak, lahana.
- Gün içinde kızartılmış besinler yerine haşlama veya fırında olanları tercih edin.
- Düzenli olarak beslenme özen gösterin.
- Tuvalet alışkanlığınızı bir düzene sokun: Günde bir kez sabah kahvaltısından yarım saat sonra tuvalete gidin ve 5 dakika bekleyin. Tuvalet yaptıktan sonra makat bölgesini sıcak su ile yıkayın.
- Kegel egzersizleri yapın: Bu egzersizler makat bölgesinde kaslarda sıkma ve gerilme hareketlerini içermektedir.
Bağırsak Fıtığı Hastalarının Tüketmemesi Gereken Besinler Nelerdir?
Bağırsak fıtığı belirtilerinden biri olan gaz kaçırma özellikle kişi gazlı içecekler içtiğinde meydana gelmektedir. Bağırsak fıtığında daha da hassas hale gelen bağırsakların sağlığı için doktorun önerdiği beslenme düzenine uyulmalı ve gazlı içecek tüketiminden uzak durulmalıdır.
Bağırsak Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bağırsak fıtığı tedavi edilmediğinde vücutta hemoroid, makatta yırtılma ve makatta şişlik gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Bağırsak fıtığı ilerledikçe kişide yürümede güçlük gibi sosyal hayatı kötü etkileyen istenmeyen durumlara yol açabilmektedir. Bağırsak fıtığı tanısı konan hastalarda tedaviye başlamada gecikilmemelidir.