Rotator Cuff Sendromu (Rotator Cuff Yırtığı, Rotator Cuff Manşet Yırtığı )Nedir?
Rotator Cuff yırtığı, rotator cuff kasları adını verdiğimiz omuzun hareket edebilmesine olanak sağlayan bir grup kasta meydana gelen yırtılmaya denir. Bu durum Rotator Cuff sendromu olarak da bilinir ve genel olarak beyzbol veya tenis gibi sporlarla uğraşan kişilerde görülür. Bu durum genellikle zamanla yıpranma ve aşınma sonucu veyahut sürekli olarak kol hareketlerinin tekrarlanması sonucunda yaşanır. Aynı zamanda sürekli olarak ağır bir şey kaldırıldığında ya da kolun üzerine devamlı olarak düşüldüğünde de oluşabilir.
Rotator cuff, omuz eklemini dengeleyen kolların hareketine olanak sağlayan dört kas ve tendon grubudur.
İki çeşit rotator cuff yırtığı vardır. Birincisi kısmi bir yırtık; omzun üst kısmını koruyan dokunun yıprandığı veya hasar görmesidir. Diğeri ise tam bir yırtıktır ve tendonlarda tam ayrılma gözlenir. Yumuşak doku iki parçaya ayrılmıştır.
Rotator Cuff Yırtığı Belirtileri
- Kol önünde ağrı ve şişlik
- Kolları hareket ettirirken zorlanma ve acı hissetmek
- Omuzda güçsüzlük
- Bir şeylerin kaldırılamaması
- Kolda hareketlilik ve güç kaybı
- Omuzlarda kızarıklık, sıcaklık veya şişlik
Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, doktora gitmelisiniz. Rotator cuff yırtığ hakkında hiçbir şey yapılmazsa, zamanla daha ciddi sorunlar oluşabilir.
Rotator Cuff Yırtığı Sebepleri
Rotator cuff yırtığı; daha çok ileri yaşlarda olsa da gençlerde de görülebilir. Bu durumun sebepleri arasında şunlar vardır:
- Kolu uzun süre aynı pozisyonda tutmak
- Her gece aynı kolda uyunması
- Tenis, beyzbol ve yüzme gibi başın üzerinde sürekli olarak taşınmasını gerektiren sporlarla uğraşmak
- Kötü duruş
- Yaş
- Resim veya marangozluk gibi uzun süre kol gücü ile çalışmak
- Omuz ve omuz kanadı kaslarında kontrolün azalması
Rotator Cuff Yırtığı Risk Faktörleri Nelerdir?
Bir dizi faktör, rotator cuff yırtığı gelişme riskini artırır. Risk faktörleri olan herkeste elbetteki bu durum kesin olarak olacak diye de bir şey yoktur. Risk faktörleri şunlardır:
- 40 yaşından büyük olmak
- Bursit gibi omuzda kronik iltihap
- Omuz ekleminde aşırı gerginlik
- Rotator cuff sıkışma sendromu
- Beyzbol gibi belirli atış sporlarına katılım
- Zayıf kas veya tendonlar
Rotator Cuff Yırtığı Tedavileri
Eğer yırtık küçükse ve aşırı ağrılı değilse uygulanacak tedaviler arasında; istirahat, bandaj ve iltihap sökücüler sayılabilir. Daha ciddi yırtıklarda ise mutlaka ameliyat gerekli olacaktır. Bazı durumlarda yırtığın kendi başına zamanla iyileştiği de görülmektedir. Ancak tedavi edilmediğinde yırtık daha da kötüleşecek kolun hareketini iyiden iyiye zorlaştıracaktır. Yırtığın tedavisinde ise; fiziksel terapi, omzun dinlendirilmesi, ağrıya sebep olabilecek her türlü hareketten kaçınmak, buz uygulamak ve iltihap sökücü ilaçlar kullanılabilir.
Rotator cuff yırtığı için diğer tedavi yöntemleri:
Ameliyata ek olarak eğer yırtık çok ciddi değilse, diğer tedavi yöntemleri omuzun işlevini geliştirebilir. Bu yöntemler şunlardır:
Ameliyat dışındaki yöntemler:
İstirahat: Doktorunuz istirahat etmenizi isteyebilir. Omuzlarınızı korumak için bandaj kullanımı da gerekli olabilir.
Fiziksel aktiviteleri sınırlandırmak: Omuzda ağrıya sebep olabilecek her türlü hareketten kaçınılmalıdır.
Nonsteroidal iltihap sökücü ilaçlar: İbuprofen ve naproxen gibi ilaçların kullanımı ağrıyı ve şişliği azaltır.
Fizik Tedavi ve Güçlendirici Egzersizler: Yapılacak özel egzersizler hareket gücünü geri kazandırır ve omzu güçlendirir. Egzersiz programı, esnekliği ve hareket aralığını geliştirmek için hareketler içerecektir. Omzu destekleyen kasların güçlendirilmesi ağrıyı hafifletebilir ve daha fazla yaralanmayı önleyebilir.
Steroid Enjektörler: Eğer istirahat ve fiziksel tedavi ağrıları rahatlatmak için yeterli olmazsa, lokal anestetik ve kortizon preparasyonu enjeksiyonu faydalı olabilir. Kortizon çok etkili bir iltihap sökücü ilaçtır. Ancak yine de tüm hastalar için etkili olmayabilir.
Buz
Rotator cuff yırtığından kurtulmanın en hızlı ve kolay yolu ise etkilenen bölgeye buz uygulanmasıdır. Soğuk hissi kan damarlarını sıkıştırıp etkilenen bölgeye olan kan akışını azaltır. Bu şekilde de iltihabı, şişliği ve ağrıyı dindirir.
- 1 avuç buzu ince bir havluya sarın.
- Bunu yırtık olan kaslara uygulayın.
- 15 dakika bekletin.
- Bunu, iyileşme oranınıza bağlı olarak ilk 24 ila 72 saat arasında her 2 saatte bir tekrarlayın.
Ameliyat Tedavisi
Eğer ameliyat dışı yöntemler işe yaramazsa doktorunuz ameliyat önerebilir. Devam eden ağrı, ameliyatın ana sebebidir.