Sağ Karın Ağrısı Sağ Boşlukta Sağ Alt Karın Boşluğunda Ağrı

Karnın Sağ Tarafında Ve Karnın Sağ Alt Tarafında Ağrı Nedenleri Ve Tedavisi

0 29.952

Karnımın Sağ Tarafı Ve Sağ Alt Tarafı Sağ Karın Boşluğu Ağrıyor Neden Olur Ne Yapayım?

Karnın sağ al tarafında, sağ boşlukta ağrı apandisitten böbrek taşına kadar çeşitli nedenlerden meydana gelebilir. Sağ alt karındaki ağrı genellikle apandisitle ilişki bir durumdur. Ancak başka durumlar da bu duruma sebebiyet verebilir. İşte bu duruma yol açan hastalıklar, sağlık sorunları;

Sağ Alt Karındaki Ağrının Nedenleri

Apandisit

Apandisit sağ alt karındaki ağrının en yaygın sebeplerinden birisidir. Herhangi bir yaşta meydana gelebilir. Eğer karın bölgenizde dayanılmaz bir ağrı çekiyorsanız bunu sebebi apandisit olabilir.Apandisit; apendiksin (karın alt kolonda parmak şekilli kese) bakteriyel enfeksiyon nedeniyle iltihaplanmasına denir. Apandisit ağrıları karnın ortasından başlayıp yavaş yavaş karnın sağ alt kısmını yayılır. Yaygın bazı belirtileri ise; iştah kaybı, belde ağrı, ishal, bulantı, kabızlık ve ateştir.  İltihaplı olan apendeksin cerrahi müdahaleyle alınması apandisit için en etkili yöntemdir.

Pankreatit

Pankreatit; yemeklerin sindirimi için gerekli enzim ve hormonlardan görevli olan pankreasın iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık meydana geldiğinde; karın ve belde ağrıya sebep olabilir.

Kanser

Nadir görülmesine rağmen; sağ karın ağrısı ve sağ alt karın ağrısı bağırsak, mide ve rahim kanserinin belirtisi olabilir. Kanser; bir organda tümörün büyümesi sonucu oluşur. Kanser için; radyasyon ve kemoterapi tedavileri uygulanmaktadır. Eğer erken teşhis edilirse; tümörün ameliyatla alınması, radyasyon tedavisi kanserin geçmesi için yardımcı olabilir.

Fıtık

Fıtık, sağ alt karında ağrıya sebep olabilmektedir. Karın fıtık ameliyatları yetişkinlerde oldukça yaygındır. Fıtık; şişlik, kusma ve karında şiddetli ağrıya neden olabilir. Acı arttıkça bölge şişer ve ağrılı hale gelir. Eğer ayakta dururken ya da yatağa girerken ağrı hissetmeye başlarsanız, mümkün olduğunca erken doktora gidip muayene olmanız gerekir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), idrar sisteminde (böbrekler, üreter, mesane veya üretra ) enfeksiyonu tanımlamak için kullanılan bir isimdir. Üriner sistemdeki bakteriyel enfeksiyon durumu bu hastalığa neden olur. Aynı zamanda karında ve alt sağ karında ağrıya neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Yeterli miktarda su içmek, hijyenik olmak ve güvenli seks yapmak idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde ve önlenmesinde yardımcı olur.

Mezenterik Lenfadenit

Mezenterik lenfadenit, karın boşluğunun posterior duvarına yapışan çift katmanlı lenf düğümlerinin iltihaplanması şeklinde tanımlanabilen bir hastalıktır. Mezenterik lenfadenit belirtileri apandisit ile çok benzerdir. Karın hassasiyeti, sağ karın ağrısı, ateş, ishal, bulantı, kusma ve halsizlik hissi gibi. Ancak, apandisit kadar ciddi bir hastalık değildir.

Kabızlık

Kabızlık nedeniyle düzenli olarak tuvalete çıkamadığınızda sağ karın ağrınız olabilir. Alt sağ (veya sol) karın ağrısının bir diğer yaygın nedeni kabızlıktır. Bu, tuvalete düzenli olarak çıkılamadığında ve bunun yerine haftada 3 defadan daha az büyük tuvaletinizi yaptığınızda ortaya çıkar. Çoğu vakada beslenme düzeninizde ve yaşam tarzınızda değişiklikler yapmak kabızlık tedavisinde yardımcı olabilir. Doktor, kronik kabızlığı tedavi etmek için ilaç veya laksatifler de verebilir.

İltihabi Bağırsak Hastalığı

İltihabi bağırsak hastalığı (IBD), etkilenen dokulara derinlemesine yayılan kolon ve ince bağırsağın kronik iltihaplanması anlamına gelir. Bu DURUM, vücudun bağışıklık sisteminin sindirim sistemine saldırdığı bir otoimmün hastalıktır. İki tür iltihabi bağırsak hastalığı vardır: Crohn hastalığı ve ülseratif kolit (UC). IBD ile ilgili yaygın belirtilerden bazıları; sol veya sağ karın ağrısı, kilo kaybı, ishal, yorgunluk, iştah kaybı, ateş ve idrarda kandır.

Divertikülit

Kalın bağırsağın (kolon) iç duvarında bulunan şişkin keseler veya keselerin iltihaplanması divertikülit olarak adlandırılır. Bağırsak hareketlerini etkileyen ve sağ karında şiddetli ağrılara neden olan yaygın bir sindirim hastalığıdır. Hafif vakalarda, antibiyotik kullanmak ve sıvı bir diyet uygulamak; belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Öte yandan, ciddi vakalarda ameliyat ve hastaneye yatış gerekli olabilir.

Pelvik İltihabi Hastalığı

Adından da anlaşılacağı gibi pelvik iltihabi hastalık (PID), dişi üreme sisteminin iltihabı ile tanımlanan bir hastalıktır. Pelvik iltihabi hastalık belirtileri (PID); alt karın ağrısı ve bel ağrısı, idrar yaparken zorlanma, düzensiz adet döngüsü, lekelenme, ishal, kusma, cinsel ilişki sırasında ağrı. Antibiyotikler, PID’nin başlangıç ​​ve hafif belirtilerini tedavi edebilir. Şiddetli vakalarda, iltihap bir apseye neden olmuşsa, ameliyat gerekebilir.

Sağ karında ağrının diğer sebepleri şunlardır:

  • Böbrek taş / enfeksiyonu
  • İrritabl bağırsak sendromu
  • Crohn hastalığı
  • Bağırsak tıkanıklığı
  • Safra kesesi iltihabı
  • Endometriyoz (Çikolata kisti)
  • Rahim uru
  • Yumurtalık kistleri
  • Yumurtalık torsion
  • Testis torsiyonu
  • Ektopik gebelik

Sağ Karın Ağrısı, Sağ Boşlukta Ağrı, Sağ Alt Karın Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Sağ bölgedeki karın ağrısının tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir. En sık uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır;

İlaç Tedavisi

Enfeksiyon kaynaklı ağrılarda doktorlar antibiyotik vermektedirler. Ağrı kesici ve analjezikler de ağrıyı dindirebilir. Streoidler gibi iltihap sökücü ilaçlar da şişliği azaltabilir. Kabızlık için laksatifler yardımcı olabilir.

Sıcak Kompres

Sıcak kompres de karın ağrısı için bir diğer hızlı ve etkili bir tedavi yöntemidir. Kompresin sıcaklığı karın kaslarını gevşeterek ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. Ağrıyan bölgeye sıcak su torbası tutabilirsiniz.

Karbonat

Karbonat vücuttaki pH seviyesini yenileyip enfeksiyonlara karşı savaşır. Bunun yanında sağ karın ağrısından da kurtulmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda midedeki şişlik ve gaz için de etkilidir. 1 tatlı kaşığı karbonatı 1 bardak su içine ekleyin.İçine 1-2 tatlı kaşığı limon suyu da ekleyebilirsiniz.Ardından bunu karıştırın ve için.  Gün içinde birkaç saat aralar vererek için. Karbonat kullanımını abartmayın.

Uyarı: Eğer ciddi sindirim problemleriniz ve yüksek tansiyonunuz varsa karbonatı kullanmayın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.