Sarı Dil, Dil Sararması Ve Ağız Kokusu Dildeki Sarılık Tedavisi

Dil Sararması Dilde Sarılık Neden Olur Nasıl Geçer Doğal Tedavi

0 3.802

Dilde Sarılık Neden Olur Nasıl Geçer

Sarı dil genellikle dil yüzeyindeki minik çıkıntıların (papil) üzerinde zararsız ölü deri hücrelerinin birikmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu durum dildeki papilleriniz genişlediğinde ve ağzınızdaki bakteri renkli pigment ürettiğinde meydana gelir. Dil sararmasına çoğu zaman ağız kokusu da eşlik edebilir. Dil sararmasının nedenleri şunlardır;

Dil Sararması Nedenleri Nelerdir?

Mantar Hastalığı

Dil sararmasının en yaygın sebeplerinden biri dil mantarıdır. Candida denilen mantar genelde ağız boşluğunda damakta veya dil üzerinde görülen bir mantar enfeksiyonudur. Düşük bağışıklığı olan kişilerde bu durum yaygın şekilde görülür.

Ağız Temizliğine Riayet Etmemek

Dişinizi sık sık veya iyi bir şekilde fırçalamadığınızda, cilt hücreleri ve bakteri dilinizdeki papilde birikebilir. Bakteriler dilinizi sarartan pigmentler yayar. Yiyecek, tütün ve diğer maddeler de diliniz üzerinde hapsolur ve sarartır.

Antibiyotik kullanımı

Bazı antibiyotikleri kullanmak bakteri veya mantarın çoğalmasına neden olup vücuttaki iyi kötü bakteri dengesini bozar. Antibiyotik kullanımı dil sararmasına sebep olabilir.

Papil İltihabı

Dil sarılığı papil iltihaplanmasından da kaynaklanabilir. Genellikle piercing, diş çekimi veya bademcik ameliyatının bir sonucu olabilir.

Kanser

Dil üzerinde sarı kaplanması veya birikmesi bazen kanser belirtisi olabilir ancak bu oldukça nadir olduğundan diğer belirtilere de dikkat edin.

Sarılık

Nadir bir oluşum olan dil sararması karaciğer problemine işaret eden sarılık belirtisi olabilir. Sarılıkta da gözler ve cilt sarı görünür. Sarılık cildin ve göz beyazlarının sarıya döndüğü bir durumdur. Karaciğeriniz hasarlandığında ve atık safra boyası maddesini doğru şekilde işleyemediğinde meydana gelir. Safra boyası kırmızı kan hücreleri parçalandığında üretilen sarı bir pigmenttir. Safra boyası kanınızda biriktiğinde cildiniz, göz beyazlarınız ve diliniz sarılaşabilir.

Coğrafik Dil

Coğrafik ve harita dil aynı şey demektir. Harita dil, dilde harita şeklinde lekelerin görülmesi olarak belirti verir. Bu durum diliniz üzerinde eksik papil lekeleri olduğunda meydana gelir. Doktorlar neden olduğunu bilmemektedir ancak bazen de genetik olabilir. Lekeler sıklıkla kırmızıdır ancak sarıya da dönebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Dilde sarılık, idrar yolu enfeksiyonunun belirtilerinden olabilir.

Siyah tüylü veya paslı dil veya sarı paslı dil

Bu durum dilde ölü deri ve besin birikmesinden kaynaklanır ve yaygın şekilde papiller şiştiğinde veya genişlediğinde meydana gelir. Bu birikme bakteri veya mantarla birleştiğinde, dilin sarı veya siyah ve tüylü görünmesine neden olabilir.

Ağız bakım ürünleri:

Ağız gargarası gibi bazı ağız bakım ürünleri yan etki olarak dili kırmızı veya turuncu gösterebilir. Oksitleyici ajanlar içeren ağız gargaraları dildeki sarılığın en sık karşılan nedenidir.

Geniz akıntısı

Geniz akıntısı ağız kokusuna da neden olabilen sarı veya hatta beyaz dile sebep olabilir. Aşırı mukus burnunuzun gerisinde ve boğazınızda birikir ve yaygın olarak alerjilerden, asit reflüsünden veya yutma bozukluklarından kaynaklanır.

Dil sararmasının diğer sebepleri:

Coğrafik dil, dehidrasyon, ağız kuruluğu, ateş, asit reflüsü, ağız nefesi, aşırı sigara, tütün kullanımı, ilaçlar, sıcak içeceklerden kaynaklı dil tahrişi, zayıf ağız hijyeni, ve sarı boyalı şekerler.

Dil Sararması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilir.  Doktor öncelikle bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygular. Örneğin bu durum reflüden kaynaklanıyorsa reflü tedavi olduğunda dildeki sararmada geçer.

Dil Sararması Nasıl Geçer?

Dil sararması için genellikle tıbbi tedavi gerekli değildir. Dil sararmasının geçmesi için uzman önerileri şöyledir;

Hidrojen Peroksit Kullanımı

Dildeki sararma canınızı sıkıyorsa günde bir kez 1 yemek kaşığı hidrojen peroksit ve 5 yemek kaşığı su ile solüsyonu karıştırıp dilinizi nazikçe fırçalamayı deneyin.

Sigara İçmeyin

Sigarayı bırakmak ve beslenmenizdeki lifi arttırmak da sarı dile neden olan ağzınızdaki bakterileri ve biriken ölü deri hücrelerini azaltmaya yardım edebilir.

Probiyotik Tüketin

Sarı dil sık sık antibiyotik tedavisinin veya bakteriyal ya da viral enfeksiyonun bir sonucu olduğundan, probiyotikleri günlük beslenme rutininize katmalısınız. Probiyotikli takviyeler de satın alabilirsiniz.

Bol Su İçin

Eğer sarı bir dilden muzdaripseniz ve bundan kurtulmak istiyorsanız, gün boyunca bolca su içmeyi unutmayın. Doğal olarak dilinizi sarılıktan temizleyecek ve ağzınızdan toksinleri atacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.