Sarı Su Kusmak Sarı Kusmuk Nedenleri Sarı Renk Kusuyorum

Sarı Kusmak Sarı Renkte Kusmak Neden Olur Nasıl Geçer

0 108.971

Sarı Kusmak, Sarı Su Kusmak Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?

Sarı kusma bağırsak tıkanıklığından enfeksiyona kadar çeşitli nedenlerden meydana gelebilen bir durumdur. Bu makalemizde sarı kusmanın nedenleri ve bitkisel tedavi yollarını bildireceğiz.

Sarı Kusmanın Nedenleri

Aç Olmak

Sarı su kusmanın en yaygın sebeplerinden birisi ise midede kusulacak herhangi bir besin kalmamasıdır. Bu endişe edilecek bir durum değildir. Gebe kadınlarda yaygın olarak yaşanan bir durumdur ki bunun sebebi ise sıklıkla kusulmasıdır. Zencefil sindirimi kolaylaştıran, kusmayı azaltan doğal bir besindir. İçerdiği iltihap sökücü özellikler sayesinde mideyi rahatlatır ve bulantı ve sürekli kusmayı azalttığı kanıtlanmıştır. Zencefil çayı yapımı: 1-2 parça zencefil köklerini 1 bardak su içine atıp kaynatın. Ocaktan alın ve zencefilleri ayırın. Mide rahatlatıcı ve kusma engelleyici bu çayı tüketin.

Enfeksiyon

Sindirim sistemi ile ilgili içten veya dıştan oluşan enfeksiyonlar sarı su kusmaya sebep olabilir. Bu tür enfeksiyonların sebebi virüs ve bakterilerdir. Kolesistit (safra kesesi enfeksiyonu), apandisit, viral hepatit, sarılık ve divertikülit, bu enfeksiyonların bazı örnekleridir. Benzer şekilde; pnömoni, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek enfeksiyonları ve menenjit veya kulak iltihabı gibi sindirim yolu dışındaki enfeksiyonlar da sarı su kusmaya neden olabilir. Bu kusmaların durması için öncelikle bu tür enfeksiyonlar tedavi edilmelidir.

Bağırsak Tıkanıklığı

Yeşil veya sarı su kusmak bağırsaktan meydana gelen bir tıkanıklık sonucu oluşabilir. Bunun sebebi ise genellikle safra taşı veya fıtıktır. Diğer belirtiler arasında; iştah kaybı, hazımsılık ve karında sancılanmalar olabiilir. Bağırsak tıkanıklığı doğal sindirim sürecini engeller. Bu da gaz, şişlik ve sarı su kusmaya sebep olabilir. Bağırsak tıkanıklığından sorumlu birçok hastalık ve durum vardır,bunlar: otoimmün bozukluklar, omurga kırıkları, pankreatit, apse, orak hücre hastalığı, bazı kanser türleri ve crohn hastalığıdır.

Baş ve Boyun İle İlgili Durumlar

Migren, baş , beyin ve sinir sistemiyle ilgili hastalıklar, beyinde tümör olması, nöbet geçirme, kafa travması veya yaralanmalar ve multipl skleroz sarı su kusulmasına neden olabilir.

Sarı Renk Besinler

Beslenmenizde aşırı miktarda sarı renkli yiyecekler de sarı kusmaya neden olabilir. Eğer kusmak zorunda kalırsanız, mide içindeki yiyecek artıkları, daha önce içinde bulundurulan şeylerin rengini almasına neden olur. Buna sebep olabilecek yaygın besinler arasında mısır ve havuç bulunur. Bu ciddi bir durum değildir.

Besin Zehirlenmesi

Besinlerdeki bakteri toksinleri, yiyecekleri sindirmeye engel olur. Bunun sonucunda ise bu toksinler vücuttan atılana kadar kişi ciddi bulantı ve kusma (sarı su) yaşayabilir. Bu olduğu zaman, vücuda su almak önemlidir. Eğer bu belirtiler 24 saatten fazla sürerse doktorunuza başvurmalısınız.

Besin Hassasiyeti ve Alerji

Buğday, glüten, süt ve yer fıstığı gibi birçok gıda grubu, besin hassasiyeti ve alerjiye yol açabilir, bu da midenin bu besinleri sindiremeyeceği anlamına gelir. Besin alerjisi olan bir kişinin midesinin duyarlı olduğu yiyecekleri yemesi durumunda, bağışıklık sistemini rahatsız edici yiyecekleri dışarı atması için tetikler. Bu da sarı su kusmaya neden olabilir.

Psikiyatrik Sorunlar

Stres, depresyon, anksiyete ya da panik atak, anoreksiya bulimia ya da bulimia nervoza gibi birçok psikolojik sorun, hastalarda kusmaya neden olabilir. Bazı anoreksik hastalar kilo alımını önlemek için yemekten sonra kendilerini kusmaya zorlarlar. Bu tür kusma genellikle sarı su şeklinde olur.

Viral Gastroenterit

Viral gastroenterit veya diğer adıyla mide gribi, milyonlarca insanın sarı su kusma, ishal ve diğer birçok belirti yaşamasına neden olur. Vücutta eksik olanları değiştirmek için bol miktarda sıvı içmek şarttır.

Kalp Krizi

Kalp krizi vücutta gaz, geğirme, şişkinlik, bulantı ve kusmaya sebep olabilir. Eğer bu gibi bir durumda mide boşsa sarı su gelecektir. Kusmayı göğüs ağrısı, nefes almada zorlanma ve omuzlarda ağrı takip ediyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Safra Reflüsü

Safra sarımtırak veya yeşil renk olup karaciğer tarafından üretilen ve safra kesesinde saklanan bir sıvıdır. Safra miktarı çok olduğunda vücut bunu atmak isteyecek ki bunun sonucunda sarı su kusulacaktır. Peptik ülser ve safra taşı çıkarılması gibi mide ameliyatları bu bozukluğun ana nedenleri olabilir. Tipik belirtileri arasında karın ağrısı, mide yanması, mide bulantısı veya ses kısıklığı bulunur. Bu durum bir sağlık uzmanı tarafından tedavi edilmelidir. Bu gibi durumlar, her sabah bir sarı safra atmakla sonuçlanabilir.

Sarı Kusma Nasıl Geçer?

Sarı kusmanın durdurulması bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin eğer safra reflüsü ya da diğer sindirim problemleri bu sarı su kusmanın nedeni ise, doktorunuz safra asitleri  verebilir, safra dolaşımını etkileyip sisteminizdeki safra miktarını azaltabilir. Kullanılacak diğer ilaçlar arasında, sindirim problemlerini hafifleten ve yemek borunuzun korozyondan korunmasına yardımcı olan proton pompa inhibitörleri, ursodeoksikolik asit veya pro-kinetikler bulunur.

Antibiyotikler, bakteriyel gastroenteritin yanı sıra kusmayı durdurmak için prometazin gibi antiemetikler için alınabilir.

Bol Bol Su Tüketin

Gün boyunca bol miktarda sıvı (en az 8 bardak su) içilmelidir. Mide üşütmesiveya gıda zehirlenmesi varsa, aşırı safra kaybını önlemek için vücudunuz su almalıdır. Ayrıca, belirtileriniz düzelene kadar dengeyi korumak için elektrolit solüsyonlarını da almanız önerilebilir.

Beslenmenizi Kısıtlayın

Kusma, vücudunuzun beslenmenizi geçici olarak kısıtlamanın gerekli olduğunun habercisidir. Sindirim stresini azaltmak için mide bulantısı ve kusma geçene kadar yumuşak yiyecek veya et suları tüketin. Daha küçük öğünler yiyin.

Tetikleyici Besinlerden Uzak Durun

Sarı su kusmayı azaltmak için asit üretimini artıran ve yemek borusu sfinkterinin gevşemesini sağlayan gıdalardan kaçının. Bu gıdalar arasında; kafeinli içecekler, gazlı içecekler, turunçgiller, çikolata, sirke bazlı soslar, domates bazlı gıdalar, soğan, nane ve diğer baharatlı yiyecekler yer almaktadır.

Sarı Su Kusma İçin Doğal Tedaviler

Bitkiler kusmak için etkilidir. Sarı su kusmayı doğal bitkiler kullanarak bu durumun geçmesine yardımcı olabilirsiniz.

Tarçın: 1 bardak su içine 1 tatlı kaşığı tarçın koyun ve bunu birkaç dakika kaynatın. Ardından tüketin.

Zencefil: 1 tatlı kaşığı limon suyu ve zencefil suyunu her gün birkaç sefer tüketin. Alternatif olarak, zencefil çayına biraz bal ekleyebilirsiniz.

Rezene: Rezene, sindirim sistemini rahatlatan mükemmel bir bitkidir. 1 tatlı kaşığı rezeneyi 1 bardak su içine atıp 10 dakika kadar demleyin. Ardından tüketin.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.