Şeker Hamuru Kaplamanın Püf Noktaları Nelerdir?

Şeker Hamuru Pasta Yapımı Püf Noktaları Nelerdir?

0 14

Şeker Hamuru Pasta Yapımı ve Püf Noktaları

Muffin, kek, pasta, kurabiye düğün pastası gibi ürünlerin süslenmesinde dolgu ve dekor amacıyla yaygın olarak kullanılan ve gıda boyasıyla renklendirilen hamura, şeker hamuru denir. Bolca pudra şekeri içerdiğinden, son derece tatlı bir üründür. Glikoz, jelatin, gıda boyası, su, pudra şekeri ve benzeri malzemelerin harmanlanmasıyla elde edilen şeker hamuru, ülkemizin damak tadına çok da hitap etmemektedir. Ancak şeker hamuru ve butik pastacılık konusundaki faaliyetlerin Türkiye’de geçmişe nazaran son derece popüler olduğu söylenebilir.

Şeker hamurunun kullanımı son derece basit görünse de zannedildiği gibi kolay değildir. Şeker hamurunu açmak da sabitlemek de zordur ve düzgün bir şekilde kullanabilmek için temkinli ve yavaş hareket etmek lazımdır. Şeker hamuruyla pasta yapmanın fazla bir zorluğu olmasa da, birtakım püf noktalarına da mutlaka dikkat edilmesi şarttır. Bunlara riayet edildiğinde kolaylıkla istenildiği gibi bir pasta elde edilebilir.

Şeker Hamuru Pasta Yaparken Dikkat Edilecek Püf Noktaları

Şeker hamuruyla pasta yapılacağı zaman ilk olarak, hamurun elde yoğurulup ısıtılması ve yumuşatılması lazımdır. Yumuşamış olan hamurun merdane ile açılması, kaplama ve farklı süsler hazırlanması için gerekmektedir. Hamuru daha kolay açabilmek istiyorsanız tezgahınıza bir miktar nişasta serpmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Şeker hamuruyla yaptığınız kaplamanın üstüne yapıştıracağınız şeker hamurlarını ıslatmalısınız. Fakat şeker suyla temas edince çabucak eriyebileceği için bu işlemi bir fırça kullanarak yapmanız önerilir.

Şeker hamuruyla pasta yapımında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri, kaplama yapılacak yüzeyin kalitesidir. Mesela şeker hamuruyla pasta kaplamalarında kaliteli bir muffin, pandispanya veya kek kullanılmalı, kısaca ağızda dağılmasına rağmen kesilirken kolayca dağılmayacak şekilde uygun yumuşaklığa sahip olmasına özen gösterilmelidir.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken bir diğer şey, şeker hamurunun yapıştırılmasında nasıl bir krema kullanılacağıdır. Hamurun düzgün yapışabilmesi için iyi bir krema tercih edilmelidir. Bu işlem sırasında çoğunlukla ganaj, tereyağı kreması ya da tatlılarda kullanılan başka bir krema çeşidi tercih edilebilir. Bazen krema şeker hamurunun erimesine yol açabilmektedir, bundan dolayı kremanın çok hafif bir tabaka biçiminde sürülmesi doğru olacaktır. Bu kapsamda ganaj, daha iyi etki gösterecektir. Pandispanya, kurabiye ya da kek, kremayla kaplanır ve şeker hamuruyla verilen şekil, kaplanması gereken kısma yerleştirilir. Ayrıca o kısma tercihe göre yaş meyve, kuru meyve, çikolata ya da kuruyemiş de koyulabilir. Ardından yine tercihiniz doğrultusunda dilerseniz yaptığınız figürleri şeker hamuruyla kapladığınız yüzeye yerleştirebilirsiniz.

Bunlara ek olarak, şeker hamuru kaplanırken, son derece nâzik ve dikkatli davranılmalıdır. Şeker hamurunun yırtılmamasına ve parçalanmamasına özen gösterilmelidir. Kesme, oyma yapılabilecek makas ya da bıçak gibi kesici bir alet ve düzeltme amacıyla kullanılacak olan düzleyici bir araç, kaplama yaparken en fazla ihtiyaç duyacağınız şeylerdendir. Bunlar, türlü türlü figürler oluşturmada kullanılacaktır. Fakat, bunu yaparken dikkatli olunmalıdır. Göz alıcı figürler oluşturayım derken şeker hamurunuzu bozmaktan kaçınmalısınız.

Şeker hamuru saklanmak isteniyorsa, streç filme güzelce sarılır ve buzdolabında ya da oda sıcaklığında ortalama 1 ay boyunca, buzlukta ise 6 aya yakın bir süre saklanabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.