Şeker Hamurundan Kurabiye Süsleme Püf Noktaları
Şeker hamurlu kurabiyeler, özellikle son zamanlardan bu yana düğün ve doğum günü gibi özel organizasyonların gözdesi durumundadır. Süslemelerde kullanılan şeker hamuru, aynı zamanda yenilebilen bir üründür. Şeker hamuru kaplamasıyla birbirinden değişik pek çok renk ve şekilde, cıvıl cıvıl kurabiyeler yapabiliriz.
Şeker Hamuru Kurabiye Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Şeker hamuru ile kurabiye yapımında bazı hususlara dikkat edilmelidir.
- Öncelikle, muhakkak bir mutfak önlüğü kullanmalısınız. Zira şeker hamuru aşırı derecede toz toplayan bir maddedir. Bilhassa beyaz hamur kullanıyorsanız daha çok dikkat etmeniz gerekir.
- Şeker hamuru, açıkta çok bekletilmemelidir, aksi takdirde çabucak kuruyacaktır.
- Şeker hamuru şekillendirilince derhal yapıştırılmalıdır, zira kurursa kırılma riski vardır.
- Elinize şeker hamurunun rengi bulaşacağından dolayı, renkli şeker hamurlarını kullanırken diğer renge geçmeden önce ellerinizi yıkamanız lazımdır.
- Şeker hamuru kurabiyede kullanılacak tereyağı da oda ısısında biraz yumuşatılmalı ve küçük küçük dilimlenmelidir. Şâyet tereyağı çok erirse hamurda daha fazla un kullanmanız gerekecektir. Bundan dolayı hamurunuzun açılması zorlaşacak ve kurabiyeleriniz piştiğinde kırılacaktır.
- Kurabiyeler pişirilip soğutulunca şeker hamuru ile verilen şekiller kurabiyelerin üzerine bal yardımıyla yapıştırılabilir. Şeker hamurunuzun üzerine farklı bir şeker hamuru yapıştırılırken de su kullanılmalıdır. Daha önce kullanmadığınız bir sulu boya fırçasını tercih edebilirsiniz.
- Şeker hamuru açarken nişasta kullanılır. Kurabiyenin şeker hamuruna yapışması için bal kullanılır. Şeker hamurunu başka bir şeker hamuruna yapıştırmak için de su kullanılır. Tercihe göre süslenerek poşetlenebilir.
- Şeker hamuru kurabiye yapılırken margarin kullanılacak ise muhakkak margarin oda ısısında olmalıdır. Margarin, çırpıcı yardımıyla iyice çırpılarak krema kıvamına getirilir ve pürüzsüz bir hâl alması sağlanır. Daha sonra sııvı yağ eklenip bir kez daha çırpılır. Kurabiyelerin aşırı sert olmasını istemiyorsanız, sıvı yağ kullanmanız önem taşımaktadır. Yalnızca margarin kullanacak olursanız kurabiyelerin şeklinde bozulma olabilir. Daha sonra pudra şekeri eklememiz gerekmektedir ancak muhakkak elenerek koyulmalıdır.
- Bu konuda göz önünde bulundurulması gereken en mühim şeylerden biri, hamurumuzun çok sert veya çok yumuşak değil, tam kıvamında olmasıdır. Hamurumuzun kulak memesi kıvamından biraz daha sert olması yeterli olacaktır.
- Kullanılan hamur, streç filme sarılıp buzdolabına koyulur. 1-2 saat gibi kısa bir süre, hamurumuzun uygun kıvama gelmesine yetmeyeceğinden dolayı, bütün gece buzdolabında bekletilmelidir.
- Hamurumuzu dolapta gerektiği kadar bekletince şimdi sıra, şekil vermeye gelmektedir. Bu etapta dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Hamur çok sert olduğu için bıçak ile kesilerek el ile iyice yoğurulmalıdır. Minik parçalar biçiminde yuvarlak şekil alması kâfî olacaktır. Böylece hamurumuzun içerisindeki hava da tamamen boşalmış olacaktır. Eğer bunu yapmazsak kurabiyemiz piştiği sırada üstünde kabarmalar meydana gelebilir.
- Kurabiyelerimizin kabarmaması ve şeklinin bozulmaması için kabartma tozu da çok az kullanılmalıdır. Aksi takdirde kurabiyelerimiz çok kabaracak ve büyüyecektir.
- Şayet pişme esnasında böyle kabarmalar oluşuyorsa kürdan kullanılarak çok minik şekilde delinebilir. Yağlı kağıdın üstüne hamurumuzu ve onun üstüne de streç filmi koyarak merdane ile açmalıyız. Bu sayede hamurumuz daha kolay açılacaktır ve açma esnasında hamurun kalınlığını da görebileceğiz. Kurabiyelerimize şekil verme sırasında kalıp ile açarken fazla oynatmamalıyız. Böylelikle kurabiyelerimiz küçülecektir.
- Kalıp hamura bastırılıp kesilmelidir.
- Kalıplar ile şeker hamuru kesilip üzerlerine koyulurken, şeker hamurunun ve kurabiyenin ebatları farklı olmalıdır.
- Bunlara ek olarak, şeker hamuru ve kurabiye hamuru açılırken asla un kullanmamaya dikkat edilmelidir. Onun yerine nişasta kullanılmalıdır.
- Un, nişasta ve pudra şekeri mutlaka elenerek kullanılmalıdır.
- Kurabiyeler şeker hamuru ile süsleneceği zaman, kurabiyeler piştikten sonra üstünden 8 saat geçmiş olmalıdır, bu süre dolmadan süsleme yapılmamalıdır.
- Şekillendirilen kurabiyeler yağlı kağıt serili bir tepsiye dizilir.
- Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verilip rengi değişinceye dek 15 dakika boyunca pişirilir. İlk tepsimiz fırında pişmeye dursun, öteki kurabiye tepsimizi dolapta bekletmemiz daha doğru olacaktır.
- Kurabiyelerin pişmesinin ardından tepsimizin içinde soğumaya bırakıyoruz. Sıcak iken asla başka bir kaba aktarılmamalıdır. Buharla birlikte çatlamalar olabilir.
- Kurabiyeler tam olarak soğuduğunda, süslemeye geçilebilir. Kurabiyelerin tamamen soğuması önemlidir, eğer hafif de olsa sıcak iken süslenirse, üstüne bal sürülerek şeker hamuru koyulduğunda şeker hamurunun şeklinde bozulma olacaktır.