Tükürük Bezi Şişmesi Doğal Tedavi Tükürük Bezi İltihabı Bitkisel Tedavi
Tükürük bezi şişmesi, ağız içerisinde tükürük salgılayan dokuda meydana gelen bir tür iltihaptır. Tükürük bezi şişmesi hem virüs hem de bakteri sebepli meydana gelebilir. Baş ve boyundaki bir grup dokuya giren bakteri veya virüsler tükürük bezlerinde iltihaba sebep olmaktadır.
Tükürük Bezi Şişmesi, İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Tükürük bezlerinde iltihap oluşmasının en yaygın belirtisi ağızda kuruluktur. Sialadenit olarak da bilinen tükürük bezi iltihabı tükürük kanallarında tıkanıklığa yol açmaktadır. Bu durum da ağrı, hassasiyet ve şişliğe neden olabilir. Tükürük bezi iltihabının diğer belirtileri ise şunlardır.
- İltihaplı doku yakınında yüzün şişmesi
- Ağız açıldığında ağrı
- Yemek yerken ağrı
- Ateş
- Ağız, yüz veya boyun ağrısı ve şişliği
- Ağızda kötü veya değişik bir tat olması
- Yüz veya boynun üzerinde kızarıklık
- Yüzde şişlik (özellikle kulakların önü, çene altı veya damakta)
Tükürük Bezi Şişmesi, İltihabı Neden Olur?
Tükürük bezi şişmesi genellikle iltihap, taş, tümör ve diğer tıbbi problemler sebepli meydana gelebilir. Tükürük bezi şişmesi yaygın nedenleri şunlardır:
- Tükürük kanalında taş
- Tükürük kanalında yaralanma
- Tükürük bezinde tümör
- Tükürük bezlerinde enfeksiyon
- Kabakulak ve diğer viral enfeksiyonlar
- Bakteriyel parotit
- Sjögren sendromu
- Sarkoidoz
- Sialadenosis (iyi huylu şişlik)
- Kist oluşumu
Tükürük Bezi Şişmesi, İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?
Tükürük bezi şişmesi doktorun muayenesi sonucu anlaşılabilmektedir. Hastanın yaşadığı belirtileri doktoruna bildirmesi de önemlidir. Doktorun muayene için uygulayacağı testler şunlardır:
- Kan testleri
- Eğer ağızda iltihap irini varsa bunun test için incelenmesi
- Ağzı taramak için ultrason testi
- Bilgisayar taraması: Bu tarama sayesinde ağzın detaylı görüntüsü elde edilmektedir.
Tükürük Bezi Şişmesi, İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Virüs kaynaklı meydana gelen tükürük bezi iltihabı genellikle tedavi uygulanmadan geçmektedir. Bu dönemde hastanın bol su tüketmesi, ateşini kontrol altına alması ve bolca dinlenmesi oldukça faydalı olacaktır.
Bakteri kaynaklı meydana gelen tükürük bezi iltihabı ise antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilmektedir. Yutkunmayı zorlaştıran ciddi enfeksiyonlarda hastanede IV antibiyotik tedavisi gerekli olabilir.
Doktorunuzun önereceği reçetesiz olarak satılan ağrı kesiciler de bu durumda oldukça faydalı olabilir. Bu ilaçların en etkilileri arasında olan Ibuprofen veya acetaminophen ilaçları tükürük bezlerindeki şişlik kaynaklı oluşan ağrıyı rahatlatmaya yardımcı olur ve tükürük bezlerinde iltihaplanma sonucu oluşan ateşi azaltır.
Tükürük Bezi Şişmesi, İltihabı Doğal Tedavi Yolları
Tuzlu Su İle Gargara Yapın
Tükürük bezlerinde şişliği azaltmanın en etkili yollarından birisi tuzlu su ile gargara yapmaktır. Bunun için 1 bardak ılık su içine 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ekleyin. Ardından birkaç yudum bu sudan alın ve bir süre bununla gargara yapın. Bu suyu sakın yutmayın direkt olarak tükürün. Bu yöntemi günde 3 kez tekrarlayın.
Tuzlu su iltihabı temizlemede oldukça etkili olacak ve geçici de olsa ağrıyı rahatlatacaktır.
Limon
Tükürük bezlerinde şişlik ve iltihabı azaltmak için mutlaka günde 8-10 bardak içine limon damlatılmış suyu için. Limonlu su vücudun susuz kalmasını önlediğinden tükürük salınımını arttıracak ve bu sayede iltihap ve tıkanıklığı giderecektir. Ek olarak tuzlu besinler ağızda tükürük salınımını arttırmaktadır. Bunun için içine limon damlatılmış su en iyi seçenek olmaktadır. Diğer şekerli içeceklerin aksine limonata ağız ve genel vücut sağlığı için oldukça faydalıdır.
Limon şekerleri veya limon dilimleri emmek de faydalı olabilir. Ekşi şekerler tükürük salgılanmasının artmasına yardımcı olsa da diş sağlığı için şekersiz olanları tercih edilmelidir. Bu yüzden daha doğal ekşi limon gibi besinler tüketmek faydalı olacaktır.
Sıcak Kompres Yapın
Tükürük bezlerinde meydana gelen şişliği azaltmak için sıcak kompres etkili olacaktır. İnce bir havluyu sıcak suya batırın ve fazla suyu sıkın. Ardından bunu tükürük bezlerinde oluşan enfeksiyon kaynaklı yüze vuran şişliğin üzerinde havlu soğuyana kadar tutun.
Bol Su İçin
Gün içinde bol bol su içmeye özen gösterin. Su içimi ne kadar çok olursa ağızda tükürük üretimi o kadar çok olacaktır. Su içmek bedeninizi toksinlerden arındırıp tükürük bezi iltihabının geçmesine yardımcı olur.