Dilde Ağrı, Acı, Dil Kökü Ağrısı Dilim Ağrıyor Acıyor

Dil Ağrısı, Dil Neden Ağrır Nasıl Geçer Bitkisel Tedavisi

0 867

Dil Ağrısı, Dil Neden Ağrır Nasıl Geçer Bitkisel Tedavisi

Dil ağrısı kazara dili ısırmadan tutun da ağız kanseri gibi daha ciddi birçok farklı durumdan kaynaklı yaşanan bir sorundur. Bu makalemizde dil ağrısının çeşitli sebepleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri üzerinde duracağız. Eğer dil ağrısı birkaç günden daha uzun sürerse en uygun teşhis ve tedavi yöntemi için doktora gidilmesi gerekmektedir.

Dilde Ağrı, Dil Kökü Ağrısı Neden Olur?

B12 Eksikliği

B12 eksikliği genellikle et ve et ürünleri tüketmeyen kişilerde meydana gelir. B12 eksikliği durumunda dilde ağrı görülebilir.

Ağız Kanseri

Dil ağrının çok nadir ve bir o kadar da ciddi bir diğer sebebi ise ağız kanseridir. Bu durumda dil, dudak, yanak duvarları, diş etleri veya damakta kanserli hücreler gelişebilir. Ağız kanseri bazı belirtileri şunlardır:

  • Belirli bir sebep yokken diş düşmesi
  • Ağızda 3 hafta veya daha fazla süren şişlik
  • Boyunda sürekli ağrı
  • Ağızda iyileşmeyen yara, topak veya ülser.Bunlar ilk başta ağrısız olsa da kanser ilerledikçe yanma veya ağrıya sebep olurlar.
  • Çenede ağrı ve sertlik. Bu ağrı yutkundukça daha da şiddetlenebilir.
  • Ağzın ya da dilin üzerindeki lekeler (kırmızı, beyaz ya da kırmızı ve beyaz)

Ağızda Pamukçuk

Dil ağrısının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri de ağızda pamukçuktur. Ağızda oluşan pamukçuğun sebebi candida adlı bir mantar sonucu oluşan enfeksiyondur. Pamukçuk ağızda beyaz plak oluşumuna yola açar ve aynı zamanda bu durumdaki kişilerde ağızda tat kaybı veya istenmeyen bir tat olur. Bu durum ağrılı olabilir ve yeme-içmeyi zorlaştırabilir.

Ağız Ülseri (Aftöz Ülser)

Ağız ülseri de dil de ağrıya yol açabilir. Ağız ülseri ağızda kırmızı, iltihaplı sınırları olan yuvarlak veya oval şekilde lekeler şeklinde belirti verir.. Bu yaraların ortası genellikle beyaz veya sarı renkte olmaktadır.

Dil Ağrısı Neden Olur=

  • Virüs kaynaklı enfeksiyonlar
  • Vitamin eksiklikleri ve kansızlık: Dil ağrısı, demir eksikliği anemisi, vücutta B12 vitamini eksikliği veya vücutta folat eksikliğidir. Vücutta bu tür durumlarda dil ağrısı bir belirti olabilir.
  • Glossodini (dil yanması sendromu): Dilin ucunda acıya sebep olan bu durum genellikle depresyon yaşayan kişilerde görülmektedir
  • Glossofarengeal nevralji: Sinir tahrişi kaynaklı ciddi dil tekrarlı dil ağrılarına sebep olan bir hastalık.
  • Liken planus: Dilde kaşıntılı kızarıklığa neden olan ve aynı zamanda ağzı etkileyebilen, dil üzerinde beyaz dantelli bir desen ve ağrılı lekelere neden olan uzun süreli bir cilt hastalığıdır.
  • Behçet hastalığı: Kan damarlarında iltihaplanmaya yol açan ve bunun dışında ağızda ülsere neden olabilen bir hastalıktır.
  • Pemfigus vulgaris: Ciltte, ağız, burun, boğaz, anüs ve cinsel organların içinde ağrılı kabarcıkların oluşmasına neden olan nadir görülen ciddi bir hastalıktır.
  • İlaç kullanımı: İltihap sökücü ve beta bloker gibi bazı ilaçlar yan etki olarak ağrılı dilde ağrıya neden olabilir. Bazı gargaralar bazı kişilerde dil ağrısına neden olabilmektedir.
  • Moeller’s glossitis (bir tür dil iltihabı)
  • Dil kanseri(çok nadir)

Dilde Ağrı, Dil Kökü Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Dilde ağrı şikayet durumunda Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilir.

Dilde Ağrı, Dil Kökü Ağrısı Nasıl Geçer?

Dil ağrısının tedavisi bu durumun nedenine göre değişir, örneğin dilde ağrı mantar enfeksiyonundan kaynaklıysa doktor antifungal ilaç reçete eder, Dil ağrısı B12 gibi vitamin eksikliği nedenli meydana geldiyse vitamin ilacı yazar.

Dilde Ağrı, Dil Kökü Ağrısı Bitkisel Doğal Tedavi Yöntemleri

Tuzlu Su

Tuzlu su ile gargara yapmak dilde ve ağızda ağrı, iltihap ve enfeksiyon oluşumunu engellemek için etkili olmaktadır. Bunun için 1 bardak ılık su içine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve bu suyla ağzınızı birkaç dakika gargara yapıp tükürün.

Bal

Bal doğal antibakteriyel özellikleri sayesinde dil ağrısını geçirmek için oldukça etkilidir. Bunun için birkaç gün boyunca düzenli olarak biraz balı direkt olarak dilde ağrı olan bölgeye sürebilir veyahut ılık çaya biraz bal katıp tüketebilirsiniz.

Hindistancevizi Yağı

Hindistancevizinde bulunan mantar, bakteri ve virüs karşıtı olan etkili iyileştirici özellikler dil ağrısını geçirmeye yardımcı olabilir. Bunun için dilde ağrıyan bölgeye pamuğa aldığınız biraz hindistancevizi yağını nazikçe sürebilir veya hindistancevizi yağını direkt olarak dile sürüp biraz bekledikten sonra temizleyebilirsiniz.

Oksijenli Su

Etkili bir antiseptik olan oksijenli su ağız içindeki enfeksiyon ve yaraları iyileştirmede oldukça etkili olabilir. Bunun için %3’lük olan oksijenli sulardan kullanmalı ve eşit miktarda su ile sulandırmalısınız.

Oksijenli suyu biraz pamuğa damlatıp ardından dilde ağrıyan bölgeye sürdükten birkaç saniye sonra ağzınızı bol su ile güzelce yıkamalısınız.

Vitamin Takviyeleri

Eğer dil ağrısının sebebi vücuttaki vitamin eksikliği ise çoklu veya kompleks B vitamini takviyeleri kullanmak faydalı olabilir. Ancak bu tür vitamin takviyeleri almadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.