Sindirim Sistemi Nedir?
Ağızdan başlayıp anüse yani büyük abdest bozduğumuz yere kadar devam eden boru şeklinde ve yer yer genişlemeler gösteren sisteme sindirim sistemi denir. Sindirim sistemi ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüsten oluşur. Okullarda 7. Sınıfta sindirim sistemi hastalıkları konusu işlenir.
Sindirim Sistemi Hastalıkları Nelerdir
Sindirim sistemi hastalıkları şunlardır;
- İshal
- Tifo
- Dizanteri
- Kolera
- Mide kanseri
- Pankreas kanseri
- Ülser
- Siroz
- Gastrit
- Kabızlık
Sindirim Sistemi Hastalıkları Ve Tedavisi
İshal: Sık sık ve sulu dışkı yapmaya ishal denir. Virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikropların neden olduğu bağırsak enfeksiyonları, gıda zehirlenmesi, bebeklerde diş çıkarma, laktoz intoleransı hastalığı, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, ishal yapıcı gıdaların tüketilmesi ve kullanılan bazı ilaçlar da yan etki olarak ishale yol açabilir. İshal tedavisi genellikle antibiyotikler yoluyla ve bol sıvı alarak, hastaya serum verilerek gerçekleştirilir.
Tifo: Salmonella typhi adlı bakterinin kanalizasyon sularının içme sularına karışmasıyla, kirli yiyecek ve içecekler yoluyla bulaşan ve yaşamı tehdit edebilen sindirim sistemi hastalığına Tifo denir.Tifo antibitotik kullanılarak tedavi edilir.
Dizanteri: Dizanteri bir çeşit bağırsak enfeksiyonudur. Bakteriler, parazitler ve virüsler dizanteriye neden olurlar. Dizanterinin en önemli belirtisi şiddetli ishaldir. Şiddetli karın ağrısı, karında şişlik, karına kramp girmesi, gaz sancısı da dizanterinin diğer olası belirtileridir.Dizanteri hastalığı antibiyotikler ile tedavi edilir.
Kolera: Kolera bakterilerin insanların ince bağırsaklarına yerleşmeleriyle meydana gelen çok bulaşıcı ölümcül bir hastalıktır. Çok sulu ve ağrısız ishal, kusma, karın ağrısı, aşırı susama, nabızda hızlanma koleranın belirtilerindendir.Kolera tedavisi şu şekilde yapılır: Hastalar, oral rehidrasyon çözeltisi, önceden paketlenmiş şeker ve tuzlar su ile karıştırılarak hastaya büyük miktarlarda içirilir.
Pankreas Kanseri: Pankreas kanseri, pankreas dokusundaki hücrelerden kaynaklanan kötü huylu bir tümördür. Karın ağrısı, sarılık, istemsiz kilo kaybı, bağırsak sorunları, mide bulantısı, kusma, ateş ve titreme ve sırt ağrısı pankreas kanserinde ortaya çıkan belirtilerdir.Pankreas kanseri tedavisinde temel olarak 3 yöntem kullanılır; cerrahi, radyoterapi (ışın tedavisi) ve kemoterapi.
Mide Kanseri: Mide kanseri midedeki hücrelerin kontrolsüzce çoğalması ile meydana gelir. Midede ağrı ve tokluk hissi, koyu renkli dışkı, kusma, istemsiz kilo kaybı, mide yanması, ciltte sararma, halsizlik,yutkunmada güçlük çekme mide kanserinin ilk belirtileridir. Mide kanseri ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri ile tedavi edilebilir.
Ülser: Midede ve onikiparmak bağırsağı gibi sindirim sistemi organlarının mide asidine maruz kalan bölgelerde derin ve ağrılı yaralar ortaya çıkmasına ülser denir. Mide kanseri, Helikobakter Pilori isimli bakteri, İbuprofen, aspirin ve sıklıkla kullanılan anti-enflamatuar gibi ilaçlar, sigara içmek, üzüntü ve stres ülserin en önemli nedenleridir. Karın ağrısı, bulantı ve kusma, iştahsızlık, midede yanma, şişkinlik, gaz ülserin sebep olduğu belirtilerdir. Ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar H2 reseptör blokerleri ve proton pompa inhibitörleridir. Ülser ilaçları mide asitlerini azaltarak kişinin yakınmalarını rahatlatır.
Siroz: Siroz, karaciğerde çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen yaraların çok ilerlemesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Halsizlik, cildin kolay kanaması ve kolayca morarma, ciltte kaşıntı, gözlerde ve ciltte sarılık, karın bölgesinde şişkinlik ve ödem, iştahsızlık, bulantı, bacaklarda şişkinlik,kilo kaybı siroz hastalığının olası belirtileridir. Alkole bağlı olarak meydana gelen sirozun organ nakli dışında kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hepatit sonucu ortaya çıkan siroz hastalığında ise; interferon adı verilen tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Gastrit: Mide zarının iltihaplanmasına gastrit denir. Şiddetli karın ağrısı, şişkinlik geğirme, ishal, ağız kokusu, mide ekşimesi, mide bulantısı, mide yanması ve kusma gastritin sık karşılaşılan belirtilerindendir. Gastrit bakterilerden kaynaklanıyorsa antibiyotikle tedavi edilir. Sabah akşam aç karına 1-2 yemek kaşığı tahin yemek de gastritin doğal yoldan tedavisine yardımcı olur.
Kabızlık: Bağırsak hareketlerinin azalması ve boşaltımın yapılmasında güçlük çekme durumuna kabızlık adı verilir. Kabızlığın tedavisi kabızlığın sebebine göre belirlenir. Genel olarak ilk önerilecek önlem, tüketilen lif ve su miktarının artırılmasıdır. Meyve sebze gibi lif bakımından zengin beslenme ve bol sıvı alınması, günün belirli zamanlarında tuvalete gidilmesi, hareketli yaşam kabızlığın tedavisine yardımcı olur. Kabızlık için doktorunuz gerek görürse ilaç reçete edebilir.