Psikolojik Nefes Darlığı Nedir?
“Panik atak, anksiyete, obsesif-kompulsif bozukluklar, yoğun stres gibi tetikleyici nedenlerden dolayı kişide psikolojik nefes darlığı meydana gelebilir. Psikolojik olduğu düşünülen nefes darlığı durumunda öncelikle göğüs hastalıkları doktoruna gidip, bu sağlık sorununa fiziksel bir hastalığın neden olup olmadığı araştırılmalı, şayet nefes darlığı fiziksel nedenlerden kaynaklanmıyorsa, Psikiyatri bölümüne gitmeli, doktorun verdiği ilaçlara düzenli olarak devam etmelidir.”
Özellikle gençler arasında daha sık görülen psikolojik nefes darlığının, diğer bir adı da hava açlığı, sinirsel nefes darlığıdır. Normal şartlarda bilinçsizce gerçekleştirdiğimiz nefes alıp verme sistemi, psikolojik nefes darlığında devre dışı kalmaktadır. Kişi, bu aşamada göğüs kaslarını kullanarak nefes alıp vermeye başladığı için bir süre sonra sırt ve göğüs bölgesinde ağrılar oluşmaya başlar. Kişiler, daha önceden yaşanmayan bu ağrılar için endişe duymaya başlarlar ve bu sebeple nefes darlığının arttığı bir evreye girerler. Bu hastalığa sahip kişiler doya doya nefes alamaz ve göğüs bölgesinde baskı hisseder, boğazında düğümlenme oluşur. Benzer biçimde yaşanan sinirsel nefes darlıkları hastaları daha fazla endişeye sürükler ve bu durum çoğunlukla 10-15 dakika sürer.
Psikolojik Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?
- Devamlı olarak derin nefes alıp vermeye ihtiyaç duyulması
- İçinizde ciğerlerin hava dolmasını engelleyen bir kapak varmış da bir türlü açılmıyormuş gibi hissetmek
- Alınan nefesin yetmediğini düşünmek, nefesin yetmediği düşüncesiyle hızlı nefes alınıp verilmesi
- Nefes darlığı yaşandığı esnada hafif düzeyde çarpıntı, ağızda kuruma ve iç sıkıntısı çekmek
- Son zamanlarda kişilerin kendilerini sıkıntıya sokacak sorunlar yaşaması
- Nefes darlığına sebep olabilecek akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları ve farklı bir hastalığın teşhisinin konulamaması
Psikolojik Nefes Darlığı İçin Hangi Doktora Gidilir, Psikolojik Nefes Darlığı Nasıl Geçer?
Psikolojik nefes darlığı için öncelikle Göğüs hastalıkları doktoruna gitmeli, gerekli tetkikleri yaptırmalıdır. Şayet nefes almanıza engel olan fiziksel bir sorun yoksa, Psikiyatri bölümüne gidilmelidir. Doktorun vereceği antidepresan ilaçları kullanarak bu sorun kısa sürede geçebilir.
Psikolojik Nefes Darlığı İçin Bitkisel Ve Doğal Tedavi Yöntemleri
Bol Bol Yürüyüş Yapın
Psikolojik olarak kişileri rahatlatan ve psikolojik nefes darlığı sorununun ortadan kalkmasına yardımcı olan düzenli yürüyüş, kişilerde bilinçaltının dikkatini dağıtır ve bu sayede sinirsel açıdan rahatlama sağlanır. Haftada 5 gün 30 ila 60 dakika boyunca yürümek gerekir.
Rezene
Balgam tıkanıklığı, bronşit ve öksürük gibi solunum bozukluklarını tedavisinde etkili olan rezene psikolojik nefes darlığına da şifa olabilir ve psikolojik açıdan kişilerde rahatlama sağlar.
Psikolojik nefes darlığı için bir bardak sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı rezene tohum eklenir. 5 ila 10 dakika boyunca demlenmesi için bekletilir, süzülür ve bal eklenerek günde 2 ila 3 defa içilir.
Nefes Egzersizi
Nefes darlığı konusunda etkili tedavi yöntemlerinden biri de nefes egzersizidir. Vücutta bulunan oksijen ve kan akışını artırmasının yanı sıra kalp atış hızını da düşürür. En önemlisi de kişilerin stres yönetimine katkı sağlar.
Çarkıfelek Otu
Uzmanlar çarkıfelek otunun psikolojik nefes darlığını tedavi etmeye yardımcı olduğunu bildiriyor. Bu bitki beyindeki gama aminobütrik asidin artmasına yardım eden chrysin ve benzoflavin gibi flavonoid içerir. Böylece, anksiyete ve stresin azalmasına yardımcı olur.
Stresi azaltmak için bir bardak çarkıfelek otu çayı için. Çayı yapmak için; bir bardak sıcak suyun içine bir yemek kaşığı çarkıfelek otu ekleyin. Üstünü kapatın ve 10 dakika boyunca demlenmeye bırakın. Süzün ve çayı sıcakken için.
Kediotu Çayı
Kediotu psikolojik nefes darlığını tedavi eden en etkili çarelerden biridir. Yatıştırıcı ve kas gevşetici özelliğe sahip olmasıyla rahatlamaya yardımcı olur. Bir bardak sıcak suya bir yemek kaşığı kediotu çayını karıştırın. Üstünü kapatın ve demlenmesi için 15 dakika bekleyin. Süzün, biraz bal ekleyin ve sıcakken için.
Psikolojik (Sinirsel) Nefes Esnasında Ne Yapılmalıdır?
Sinirsel nefes darlığı anlık olarak ortaya çıkan ve genellikle kısa süre içerisinde kendiliğinden geçen bir durumdur. Kafaya takılan problemler, sinirlenme gibi psikolojik kaynaklı olan nefes darlığı anında sakince nefes almayı denemek ve panik yapmamak gerekmektedir.
Önce nefes rahat bir şekilde içte tutulmalı, sonra üçe kadar sayıp nefes yavaşça bırakılmalıdır. Vücutta ve kaslarda gevşeme bu şekilde sağlanabilir. İkiye kadar sayıp burundan nefes almaya çalışın. Bunu yaparken karnınızın şiştiğini görmelisiniz. Nefesinizi tutarak içinizden bir deyin.
Daha sonra yavaş yavaş dörde kadar sayarak ağızdan nefes vermelisiniz.
Bütün dikkatinizi gevşemiş kaslarınıza ve nefesinize vermeniz gerekir. Egzersizi uygularken tüm vücudunuzun gevşediğini ve bu sırada rahatladığınızı düşünmeye çalışın.