Sırtta Yanma Ve Terleme, Ağrı Sırtta Yanma Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Sırtta Yanma, Sırt Yanması, Sırtta Yanma Hissi Neden Olur Nasıl Geçer?

0 34.648

Sırtta Yanma Hissi Ve Sırtta Yanma Şeklinde Ağrı Nedenleri, Tedavisi

Sırtta yanma hissi B12, D vitamini gibi vitamin eksikliğinden, MS hastalığına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir durumdur. Sırtta yanma hissine terleme ve ağrı da eşlik edebilir. Bu makalemizde sırt yanmasının nedenlerinden ve tedavisinden bahsedeceğiz.

Kasların gerilmesi

Sırtta yanma hissinin en yaygın sebebi kasların gerilmesidir. Aynı pozisyonda uzun süre oturmak, stres, soğuğa maruz kalmak veya ağır eşyalar kaldırmak sırt kaslarını gerebilir. Sonuç olarak sırt kasları gerilip ağrıya ve yanma hissine sebep olur.

Periferik Nöropati

Periferik nöropati; omuriliği dışındaki sinirlerin zarar görmesi sonucu yaşanan bir hastalıktır. Sebebi, enfeksiyon, herhangi bir hastalık veya ilaçlar olabilir. Periferik nöropati sırtta yanma hissine yol açabilir.

Kalsiyum Eksikliği

Vücutta kalsiyumun düşük olması kemikleri güçsüzleştirerek sırtta ağrıya sebep olabilmektedir. Bu durum osteoporoz olarak bilinir ve sırtta yanma hissine yol açabilir. Vücutta kalsiyum eksikliğine yol açan diğer bir durum ise hipoparatiroidizm olarak adlandırılır. Diğer nedenler arasında yetersiz beslenme, kalsiyum alımının az olması veya D vitamini eksikliği vardır.

GERD (Gastroözofageal Reflü Hastalığı)

Sırtın ortasında yanma hissinin yaşanması sebebi GERD (Gastroözofageal reflü hastalığı) olabilir. Bu hastalık mide asitleri ve diğer mide içeriklerinin yemek borusu içine geri döndüğünde ortaya çıkmaktadır. GERD yaygın belirtileri arasında; mide ekşimesi, ağızda ekşi bir tat, regurjitasyon, yutkunma zorluğu, boğaz ağrısı ve kuru öksürük bulunur. Bu durum uzanırken veya eğildikten sonra, baharatlı, yağlı veya çok yemek yedikten sonra daha da kötüleşmektedir.

Nevralji (sinir hastalıkları)

Nevralji belirtileri, sinirlerde tahriş ve hasarlardan kaynaklanmaktadır. Nevralji, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilecek bir karıncalanma, batma, yanma ve şiddetli ağrıdır. Zona, diyabet, multipl skleroz, sinir sıkışması, ilaçların yan etkileri, travma ve böbrek hastalığı gibi birçok farklı hastalık ve enfeksiyondan kaynaklı yaşanabilmektedir.

Sinir Hastalıkları

Multipl skleroz(MS Hastalığı): Bu hastalık, vücuttaki sinirleri etkileyen bir durumdur. Sinirlerin dış koruyucu kılıfına zarar verebilir. Sırtın yanı sıra, vücudun birçok farklı bölgesinde yanma hissine neden olabilir.

Periferik sinir bozuklukları: Bu tip bozukluklar, vücuttaki sinirlere zarar verir. Çoğunun sebebi ise diyabet ve cüzzamdır. Bu durumda sinirlere giden kan akımı kesilir, sinirler bozulmaya başlar ve etkilenen vücut kısmında yanma hissi ve uyuşukluk oluşabilir.

Nevralji: Nevralji; zona, kemik basıncı, travma ve diyabet gibi durumlardan kaynaklanan sinir tahrişidir. Sinir ağrısının tamamı sinir düzlemi boyunca yanma hissi vermektedir.

Merkezi ağrı sendromu: Merkezi ağrı sendromu; vücudun merkezi sinir sisteminde sinir hasarından kaynaklanmaktadır. Bu, serebrovasküler kaza (felç), Parkinson hastalığı, tümör baskısı, omurgada hasar ve epilepsiden kaynaklanabilir.

Siyatik: Siyatik; sırttan bacaklardan aşağı doğru uzanan çok önemli bir sinirdir. Bu bacak ve ayak hareketlerinizi kontrol eden önemli bir sinirdir ve eğer zarar görürse çok acı verici olabilir. Siyatik genellikle sırt yaralanması, felç veya spinal stenoz (spinal kanalın daralması)dan kaynaklanmaktadır.  Bu durum şiddetli bir ağrı veya hafif yanma hissi olarak başlayabilir.

Beriberi

Beriberi, B-1 vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir durumdur. Islak ve kuru olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. Islak olan; kalp işlevinde azalmaya neden olur ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Kuru olan ise sinirleri etkiler ve kas zayıflığı, uyuşukluk, yanma hissi ve ciddi vakalarda felce neden olabilmektedir.  Bu hastalığı önlemek için B-1 vitamini içeren yiyeceklerin beslenmeye dâhil edilmesi önemlidir. Bolca et, kepekli tahıllar ve süt ürünleri tüketilmelidir.

Periferik Damar Hastalığı

Damarlara kan akışının olmaması, onlara zarar verir. Bu, bölgede yanma hissine sebep olabilir.

Bel Fıtığı

Sırtın yanlış kullanımı disk kaymasına, çıkmasına veya fıtıklara neden olabilir. Bu durum sırtta yanma hissi ve ağrıya yol açar.

Sırtta Yanma Hissinin Diğer Nedenleri Nelerdir?

  • Şeker hastalığı
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Alerji
  • Stres, anksiyete
  • Diyabetik Nöropati
  • Güneşe maruz kalma

Sırtta Yanma Nasıl Geçer Hangi Doktora Gidilir?

Sırtta yanma için uygulanacak tedavi bu durumun asıl nedenine bağlıdır. Geçici ve yaralanmaya bağlı olmayan hafif yanmalar kendi kendine geçmektedir. Ancak sırtta uzun süreli bir yanma hissi varsa, Fizik tedavi doktoruna gidilmelidir. Doktor önce bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Sırtta Yanma Hissi İçin Bitkisel Ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Soğuk Kompress

Malzemeler

  • Buz küpleri
  • Havlu

Bir avuç buzu ince bir havluya sarıp sırtta yanma yaşanan bölgelere uygulayın.

Sirke

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 2 bardak su
  • Yumuşak bir havlu

Elma sirkesi ve suyu güzelce karıştırın. Bu karışım içine havluyu batırın ve sırtta yanan bölgeye sürün. Sirke, doğal bir antiseptik olarak ciltte yanmayı azaltır. Bu uygulamayı duşa girmeden önce yapabilirsiniz.

Aloe Vera Jeli

Birkaç aloe vera yaprağından jelini çıkarın.  Sırtta yanan bölgeye eşit olarak çıkardığınız jeli uygulayın. 20 dakika bekletin ve sonrasında durulayın.

Zerdeçal

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
  • 1 bardak su

Toz zerdeçal ile suyu iyice karıştırın. Bunu günde bir kez tüketin. Bu şifalı bitkide bulunan yüksek oranda iltihap önleyici özellikleri sayesinde ciltte kaşıntı, ağrı ve yanma hissini giderir.

İpucu: Ayrıca etkilenen bölgeye su ve zerdeçal karışımını uygulayabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.