Soğuk Terleme, Mide Bulantısı Halsizlik Üşüme Nedenleri Tedavisi

Soğuk Terleme Nedir Neden Olur Ne İyi Gelir Nasıl Geçer?

1 16.048

Soğuk Soğuk Terleme Neden Olur Nasıl Geçer?

Soğuk terleme, hava sıcaklığına bağı olmaksızın vücutta ani üşüme hissedildiği ve soğuk terlerin aktığı durumdur. Korku, stres ve kaygı; bu durumun en yaygın sebeplerindendir. Ancak, bu durum kalp krizi, migren gibi hastalıkların bir belirtisi de olabilir. Soğuk terlemeyi, nedene bağlı olarak diğer belirtiler takip edebilir ve herhangi bir zaman, herhangi bir sıcaklıkta yaşanabilir. Soğuk terlemeye çoğu zaman mide bulantısı, üşüme, göz kararması ve halsizlik de eşlik eder. Soğuk terleme uyurken ve gece de görülebilir.

Soğuk terlemeye yol açan nedenler şunlardır;

Kaygı/Panik Problemleri

Kaygı ve stres soğuk terlemeye sebep olan yaygın durumlardandır. Kaygı; korku, panik atak veya diğer psikolojik bozuklukların neden olduğu kalıcı ya da uzun süreli sinirlilik durumudur. Dünya nüfusunun yarısından fazlası kaygıya eğilimlidir. Günümüz yaşam tarzı, finans, iş stresi, ilişkiler kaygı ve strese yol açmaktadır. Soğuk terleme, sinirlilik, uykusuzluk vb. kaygının belirgin belirtileridir.

Kalp Krizi

Kalp krizinin önemli bir belirtisi de kişinin soğuk soğuk terlemesidir. Bu durum kalpteki kan damarlarının tıkanması sonucu yaşanmaktadır. Risk faktörleri arasında ise, yüksek tansiyon, sigara, obezite, yüksek kolesterol, diyabet yer alır ve belirtileri ise göğüste ağrı, aşırı terleme ve sol kolun ağırmasıdır.

Kan Şekeri Düşüklüğü

Hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğü vücuttaki şeker veya glikoz seviyesi çok düşük seviyelere düştüğünde ortaya çıkar. Kişi uzun süre yemek yemediğinde, kan şekeri düşer ve hipoglisemiye sebep olur. Öte yandan, vücutta insülinin aşırı salgılanması da hipoglisemiye sebep olabilir. Bulanık görme, baş dönmesi, titreme, kafa karışıklığı ve soğuk terleme de hipoglisemi belirtileridir.

İlaçların Yan Etkisi

Vücutta soğuk terleme kullanılan bazı ilaçlar sonucu yaşanan bir reaksiyon olabilir. Tansiyon ilaçları ve antibiyotikler soğuk terlemeye sebep olabilir. Ayrıca reçetesiz satılan ilaçların, doğal bitkisel ilaçların kullanılması da buna sebep olabilir. Bu nedenle, herhangi bir ilaç yan etkisi gözlenirse derhal doktora başvurulması önerilir.

Migren

Migren, başın bir tarafında görülen kronik bir baş ağrısıdır. Asıl nedeni bilinmemekle birlikte stres, beslenme, yüksek ses, güçlü koku gibi tetikleyici birçok faktörü vardır. Belirtileri arasında, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, ışığa ve sese hassasiyet ve soğuk terleme sayılabilir.

Menopoz

Kadınlarda soğuk terlemenin bir diğer sebebi ise menopoz olabilir. Ayrıca vücutta östrojen seviyelerindeki düşüşe bağlı olarak geceleri sıcak terleme de gözlemlenebilir. Menopoz, kadınlarda adet görmenin sonlandığını ifade eder ve genellikle 40 yaşından sonra görülür. Bu bir hastalık olmayıp sadece bir kadının hayatının bir aşamasıdır. Menopozdan sonra, bir kadın doğurgan değildir ve bir daha gebelik gerçekleşemez. Bu durumda, soğuk terleme, sıcak basması, uykusuzluk, idrar bozuklukları, vajinal kuruluk gibi diğer belirtiler de yaşanmaktadır.

Düşük Tansiyon

Sağlıklı bir kişide normal tansiyon seviyesi 120/80 mm’dir. Eğer bu seviye 90/60 veya daha düşük seviyelere gelirse bu kişinin düşük tansiyona sahip olduğunu gösterir.  Gebelik, enfeksiyon, kan kaybı, besin yetersizliği, susuz kalmak tansiyonun düşmesine sebep olan en büyük sebeplerdendir. Belirtileri arasında ise, baş dönmesi, soğuk terleme, ciltte solgunluk ve depresyon sayılabilir.

Üstte geçen sebepler dışında soğuk terlemenin diğer sebepleri şunlardır:

  • D vitamini eksikliği
  • Reflü
  • Hormon dengesizlikleri
  • Uyku apnesi
  • Eplepsi, alerji
  • Soğuk algınlığı
  • Grip
  • Bağışıklık problemleri
  • Virüs enfeksiyonlar
  • Şok
  • Travma
  • Alkol ile birlikte abur cubur ve baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketimi
  • Kan dolaşım bozuklukları

Soğuk Terleme Nasıl Geçer Tedavi Edilir?

Soğuk terlemeler yaşıyorsanız bir Dahiliye doktoruna gitmelisiniz. Uygulanacak tedavi soğuk terlemeye sebep olan duruma bağlıdır.  Örneğin bu durum D vitamini eksikliğinden kaynaklanıyorsa doktorunuz D vitamini ampül reçete edecek, stres kaynaklıysa antidepresan yazacaktır.

Gün boyunca çok su içilmelidir. Düzenli egzersizler yapmak ve sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.

Oksijen seviyesinin düşük olduğu bazı durumlarda, derin nefes almak kandaki oksijen seviyesini yenilenmesine yardımcı olacaktır. Nefes egzersizleri kaygı ve stresi azaltmaya yardımcı olacaktır.

Stresten Uzak Durun

Stres kaynaklı soğuk terleme stres kontrolü teknikleri ile tedavi edilebilir. Yürüyüş, nefes egzersizleri veya ılık bir duş rahatlamanıza yardımcı olabilir. Antidepresan ilaçları soğuk terlemenizi ve diğer kaygı belirtilerini geçirmeye yardımcı olabilir.

Doğru Beslenme

Beslenme düzeninizde uygulayacağınız ufak değişiklikler soğuk terleme kontrolü için etkili olabilir. Eğer kan şekeri düşüklüğünüz varsa, öğünleri atlamayın veya yemek ve atıştırmalıklarınızı gün boyuna yaymayın. Yatmadan önce yüksek şekerli yiyecekleri tüketin.

Unutmamak gerekir ki, soğuk terlemeler ana bir durum değil, bir problemin belirtisidir. Düzenli olarak soğuk terliyorsanız, tam ve doğru teşhisi için doktora danışmalısınız.

Eğer beslenmeniz soğuk terlemeye neden oluyorsa beslenmenizde değişiklikler yapın ve soğuk terlemeyi tetikleyen yiyecekleri tüketmekten kaçının.

1 yorum
  1. Mustafa diyor

    Tesekkurler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.