Testis Şişmesi Nedenleri Ve Tedavisi
Erkek vücudunda yer alan testisler, sperm üretiminden sorumlu organdır ve testesteron gibi erkek hormanları vücuda bu organdan yayılmaktadır. Testis şişmesi pek çok durumdan kaynaklanabilir; Epididimit hastalığı, anatomik anormallikler, enfeksiyonlar, fıtık, tümörler gibi çeşitli sağlık sorunları testislerde şişmeye yol açabilir. Sağ veya sol testisiniz şişebilir yahut her iki bölgede şişme meydana gelebilir. Testis şişmesinin tedavisi için Üroloji doktoruna gidilmelidir.
Testis Şişmesi Neden Olur?
Epididimit
Epididimit testis şişmesi nedenlerindendir. Bu, testislerin arkasında yer alan, spermleri taşıyıp depolanmasını sağlayan “epididim” isimli tüp şeklindeki yapıların iltihaplanması durumudur. En yaygın sebepleri arasında klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan bakteriyel enfeksiyonlardır.
Kasık Fıtığı
Kasık bölgesinde ortaya çıkan fıtığa kasık fıtığı denir. Kasık fıtığının bir belirtisi de testislerde şişmedir.
Orşit
Testislerde iltihaplanma durumu olan Orşit, çoğunlukla klamidya ya da bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşabilen enfeksiyonlar sebebiyle meydana gelmektedir. Fakat çok nadir de olsa orşit oluşumu bir virüsten de kaynaklabilir.Orşit de testis de şişme yapabilir.
Testis Kanseri
Er bezleri olarak da bilinen testisler erkeklerde penis altında skrotum isimli bir deri kesesi içinde yer alan yumurta şeklindeki dokulardır ve iki tanedirler. Testis kanseri de testis şişmesine neden olabilir. Testis kanseri durumunda görülen en yaygın belirti testiste şişlik veya yumru oluşmasıdır. Testis kanseri her ne kadar nadir de olsa erkeklerde genellikle 30’lu yaşların başında görülmektedir.
Klamidya
Korunmasız cinsel ilişki sebebiyle ortaya çıkan be bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyon olan Kalamidya de testislerde şişmenin bir sebebi olabilir.
Testis Torsiyonu
Testis torsiyonu, testisin içinde bulunduğu skrotum isimli bir deri kesesi içinde büzülmesi sonucu kan akışının engellendiği durumda ortaya çıkan bir durumdur. Testis torsiyonu durumunda testislerde şişme hissedilebilir. Tıbbi olarak acilen bir müdahale gerektirir çünkü eğer o bölgede kan akışı uzun süre gerçekleşmezse testis dokusu ölebilir. Bu yüzden testis torsiyonu durumunda hasta hemen acile gitmelidir.
Enfeksiyon
Testis ve epididim gibi spermin depoladığı dokularda enfeksiyon oluşması durumunda testislerde şişlik ve ağrı görülebilir. Bu durumda ağrı ve şişlik bir anda başlar ve daha da yoğunlaşır.
Travma
Testisteki şişliğin bir başka sebebi ise testise alınan herhangi bir darbe veya yaralanma olabilir. Örnek olarak spor yaralanmaları, ata binme yaralanmaları, testise doğrudan tekme veya yumruk darbesi, araba kazalar verilebilir. Bu tür durumlarda testiste ve skrotal denen bölgede şişlik veya morarma görülebilir.
Testis Şişmesi Nasıl Geçer?
Testis şişmesi için Üroloji doktoruna gitmelidir. Doktor bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Enfeksiyon söz konusu ise doktor antibiyotik reçete edecektir.
Bu durum kasık fıtığı yahut testis torsiyonundan kaynaklandıysa doktor ameliyat önerecektir.
Testislerin şişmesi durumunda kişi ılık bir duş alabilir. Eğer ciddi bir durum yoksa şişlik banyo sonrası inebilir. Ek olarak mutlaka fiziken yorucu aktiviteler yapılmamalı ve mümkünse dinlenilmelidir. Ayrıca testislerin ağrısını ve şişliğin geçmesi için destekleyici külotlar giymek veya reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanmak faydalı olabilir.
Testislerin altına havlu koyup testisleri yukarıda tutmak da kan akışını hızlandırıp testislerin inmesine yardımcı olacaktır.
Testis Şişmesi Kimlerde Görülür?
Testis şişmesi genellikle şu kişilerde meydana gelir;
- Sünnetsiz olan kişilerde
- Korunmasız seks yapan kişilerde
- Kronik öksürük veya kabızlık yaşayan kişilerde
- Cinsel yolla bulaşan hastalığı olan kişilerde
- Üreme sistemine taşınan bakteriyel hastalığı olanlarda
- Düzenli olarak idrar sondası kullananlarda
- Prostat iltihabı ve prostat büyümesinde olanlarda
- Aşırı kilolu yan iobez olan kişilerde
- Yakın zamanda kasık yaralanması, idrar yolu ameliyatı veya vazektomi geçirdiyseniz
Prematüre olarak ve / veya idrar veya üreme sistemi anormallikleriyle doğan kişilerde: