Boğazımda Kist Var Boğazda Kist Nasıl Geçer

Boğazda Kist Nedir Belirtileri Nedeni ve Tedavisi

0 76

Boğazda Kist Ne Demektir

Boğazda kist, boğaz bölgesinde meydana gelen içi sıvı dolu keseciktir. Boğazda kist yutkunurken zorluk, öksürük, boğazda bir şey varmış hissi gibi çeşitli belirtilere sebep olabilir. Boğazda kist enfeksiyon kaynaklı olabilir ancak kesin nedeni bilinememektedir. Boğazda kist sorunu Kulak burun boğaz doktoru tarafından tespit ve tedavi edilir. Doktor ultrason ve patoloji isteyecektir. Kistin bulunduğu bölgeye göre doktor ameliyata karar verebilir.

Boğazda Kist Belirtileri Nelerdir?

Yutkunulduğunda rahatsızlık hissi;

Boğazda yabancı bir cismin varlığının hissi;

Sesin değişmesi, ses kısıklığı

Soluk alıp vermede zorlanma

Konuşma işlevinde zorluk;

Boğazda kabarık şişlik

Öksürük.

Boğazda Kist Nasıl Teşhis Edilir?

Boğazdaki kistin teşhis edilebilmesi için kullanılan birçok tetkik yöntemi vardır.

Yaygın tetkik yöntemleri ise genellikle şunlardır:

kan tahlilleri, kan sayımı, akciğer grafisi, endoskopik muayne, boyun ultrasonu, manyetik resonans, bilgisayarlı tomografi, iğne biopsisi ve insizyonel biyopsisi.

Teşhis için başvurulacak yöntemi doktor, hastayı muayene ettikten sonra hastanın durumuna göre belirlemektedir. Ancak şunu bilmekte fayda vardır ki her tetkik her zaman doğru ve kesin nedeni vermeyebilir. Bu tür bir durumla karşılaşıldığında ek bir tetkik olarak hastanın boğazından örnek bir parça alınarak patolojide incelemesi yapılabilir.

Boğazda Kist Nasıl Geçer?

Boğazda kistin teşhisinden sonra kist oluşumunun arkasındaki nedenin bulunması bazen zor olabilir. Eğer hastada kiste ek olarak bademcik gibi başka bir hastalık görülürse, ilk aşamada ilaç tedavisine başlanır ve bu tedavinin kisti ortadan kaldırıp kaldırmadığına göre hareket edilir. Doktor, boğazdaki iltihabın yayılmasını ve kistin büyümesini önlemek için uygun ilaç ve antibiyotikler verir. Bu şekilde, sadece ilaç tedavisi ile iltihap kurduğunda cerrahi müdahale için bir engel kalmaz ve doktor boğazdaki kisti almak için hastayı ameliyata alır. Bu durumda ameliyat çok daha kolaydır. Ancak eğer ilaç tedavisine rağmen iltihapta herhangi bir iyileşme görülmez ve kist büyümeye devam ederse, doktor önce iğne biopsisi yapıp ardından pataloji raporuna bakarak boğazdaki kisti almak için hastayı ameliyata alabilir.

Boğazda kistin tedavisi için ameliyat dışında başka tedavi şekilleri aranmaktadır. Ancak halihazırda ameliyat dışında sonuç veren kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Bu sebeple de boğazda kist şikayeti olduğunda doktora zamanında gidilmeli ve tedaviye en kısa zamanda başlamalıdır. Bu durumda doktor uygun gördüğü taktirde hasta ameliyat olduktan sonra çok geçmeden eski sağlığına kavuşabilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.