Sünnet Dikişleri Ne Zaman Düşer Sünnet Külodu Kaç Gün Giyilmeli

Sünnet İyileşme Aşamaları Neler Sünnet Sonrası Şişlik Ne Zaman İner

0 10.363

Sünnet Kaç Günde İyileşir, Sünnet Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Sünnet müslümanlıkta büyük önem taşımaktadır. Sünnet; erkek çocuklarında penis başındaki derinin bir kısmının alındığı işlemdir. Sünnet ile ilgili en çok iyileşme süresi merak edilmektedir. Anne ve babalar sünnet sonrasında çocuklarının ne zaman normal yaşamına döneceğini merak etmektedir.

Sünnet yalnızca dini açıdan değil tıbbi açıdan da önemlidir. Sünnet; bir doktor tarafından cerrahi olarak steril bir ortamda yapılır.

Sünnet Kaç Günde İyileşir, Sünnet İyileşme Aşamaları Nedir?

CEVAP

Çocuk Cerrahisi Dr. İrfan Arda’nın cevabı: Sünnet sonrası iyileşme sünnet yarasının büyüklüğüne göre değişir. Yaranın büyük olması iyileşme süresini uzatır. Ancak genellikle 1 hafta içinde sünnet yeri iyileşir.

Dr. Haluk Kulaksızoğlu’nun cevabı: Sünnet sonrası kesik 3-4 gün içerisinde kapanır. Tam iyileşme olması yani dikişlerin eriyip şişlik ve kızarıklık geçmesi 7 ila 10 gün sürmektedir.

Çocuk Cerrahisi Dr. Pınar Durmaz’ın cevabı: Sünnet sonrası oluşan yara yaklaşık olarak 7 gün sonra iyileşir. Bazen ise yapışık sünnet serisi sebebiyle pipi ucunda kabuklanma görülebilir. Sünnet sonrası kızarıklık, şişlik ve morluklar 7 gün içinde iyileşir.

Dr. Murat Bağışgil’in cevabı: Sünnet sonrası yaranın tam anlamıyla iyileşmesi 1 ay kadar sürer. Ancak kesiğin iyileşmesi 7 gün içinde gerçekleşir. Sünnetten 48 saat sonra ağrı veya kızarıklık ve kabuklanma görülebilir. Bunlar banyo sonrasında geçer. Sünnet sonrası ilk 1 ay pipi ucunda hassasiyet oluşur. Bunun sebebi pipi ucundaki koruyucu derinin alınmasıdır. Sünnet sonrası çocukta ateşlenme görülmez ancak hafif kanama olabilir. Kanama çoksa doktora gidilmelidir.

Sünnet Sonrası Ne Giymeli, Bebeklerin Bezi Bağlanabilir mi?

Sünnet sonrasında bez bağlama yaşındaki çocuklarda bez bağlanmasında sakınca yoktur. Bez bağlanmayan daha büyük çocuklarda ise korumalı sünnet özel iç çamaşırları kullanılmalıdır. Sünnet sonrası banyo yapmasında problem olmayan çocuklarda normal iç çamaşırı giymesinde sakınca yoktur.

Sünnet Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir?

Sünnet sonrası yaşanabilecek en mühim komplikasyon kanamadır. Bunun için anne babalar sünnet sonrasındaki ilk 24 saat dikkatli olmalıdır. Sünnet sonrası hafif şişlik, kızarıklık ve morluk normalken kanama olması, idrar sorunları ve aşırı şişlik normal değildir. Bu durumda derhal doktora gidilmelidir.  Ayrıca çocukta eğer ateşlenme varsa 24 saat içinde ilaç kullanımına rağmen ağrısı devam ediyorsa yine doktora gidilmelidir.

Eğer çocuğunuzda sünnet sonrası zamanda ateşi 37.2 üstünde ise iltihaplanma olduğu anlamına gelir ki  bu durumda doktora gidilmelidir.  Doktorun vereceği antibiyotikler kullanılmalıdır.

Sünnet Sonrası Bakımı Nasıl Olmalı?

Sünnet işlemi esnasında yapılan lokal anestezi 2-3 saat içinde geçer ve çocukta ağrı başlar. Bu yüzden doktorun yazdığı ağrı kesici şurup 1 ölçek kadar çocuğa verilmeli ve 5-6 saat sonra tekrarlanmalıdır. Eğer ilaç kullanımı uygun değilse ağrı kesici fitiller faydalı olacaktır.

Sünnet için kullanılan dikişler kendiliğinden erir. Bu sebeple dikiş alınmasına gerek kalmaz.

Doktorun sünnet sonrası ağrı için verdiği antibiyotik şurubu çocuğunuza sabah-akşam bir ölçek olarak vermelisiniz.

Sünnet sonrası bazen kanama meydana gelmektedir. Eğer kanama çoğalırsa çoğunuzu mutlaka doktora götürmelisiniz.

Sünnetten sonra ilk 5 gün külot giyilmesi çocuğunuzun ağrı yaşamasına neden olacağından giydirilmemelidir. Eğer gerekli olursa köpük kağıt bardak yerleştirilip giydirilmelidir ki bu sayede çocuğunuz ağrı yaşamayacaktır.

Sünnet sonrası eğer doktor ayrıca bir uyarı yapmamışsa 3. gün banyo yapılabilir. Banyo yapılması pipinin iyileşme sürecinin hızlandırır.

Sünnet sonrası ilk gün istirahat önemlidir. Aşırı hareket edilmemesi gereklidir. Ayrıca çocuğunuz tuvalette kendinii zorlamamalıdır.

Sünnet sonrasında giyilecek sünnet özel kilotları iyileşme sürecini kolaylaştıracaktır. Fakat şart değildir.

Eğer pipide kabuklanma var ise banyo öncesi bolca terramisin sürülüp yarım saat beklenir. Bu yöntem sayesinde kabuk yumuşar ve banyoda kabuklar düşer.

Sünnet Olmak İle İlgili Hadisi Şerifler Nelerdir?

Sünnet olmak meşhur bir sünnettir. Bilmeyen müslüman yoktur. Hatta müslümanlıkta sünnet olduğunu bilmeyen kâfir bile yoktur. Gayrimüslimler bile namazın, tesettürün ve sünnet olmanın İslam dininin esasları arasında olduğunu bilirler. Müslüman olan yaşlı erkek ve hastalar, sünnetin acısına dayanamazlarsa, sünnet edilmezler. (Hadika)

Sünnet olmak İslam’ın şiârındandır.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Sünnet olmak, erkekler için, sünnettir.) [Taberani]

(Fıtri sünnet beştir: Sünnet olmak, kasıkları temizlemek, tırnak kesmek, koltuk altını temizlemek ve bıyıkları kısaltmak.) [Buhari]

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.