Süzme Yoğurtla Yoğurt Mayalanır mı? Lezzetli Tarif
Yunan yoğurdu adı verilen süzme yoğurt en lezzetli ve en faydalı yoğurt çeşitlerindendir. Süzme yoğurdu yoğurt mayalamak için de kullanabilirsiniz.
Süzme Yoğurt İle Yoğurt Mayalama Tarifi
Malzemeler
- 3 kg süt
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 çimtik şeker
Tarifi
- Sütü bir tencerede kaynatın. Duru su ile iyice yıkayın ve sütü içerisine boşaltın. Çalkaladığınız için süt tencereye yapışmayacaktır.
- Taze sütü, uygun büyüklükte bir tencereye koyduktan sonra kaynamaya bırakın. Kontrol edin ve Kaynamaya başladığı zaman kepçe ile savurup 10-15 dakika daha kaynatın. Sütün içindeki su buharlaşmalıdır.
- İstenilen ısıya ulaşıp ulaşmadığını anlayabilmek için serçe parmağını sütün içine batırarak 7’ye kadar sayın. Parmağınızın dayanabildiği ısı seviyesi, yoğurdun mayalanmaya hazır olduğu anlamına gelir.
- 3 yemek kaşığı yoğurdun susuz olan sert kısmından biraz alınır ve bir kaseye aktarılıp üzerine 4-5 kaşık ılık süt eklenir. Bir çimtik şeker ilave edilip güzelce karıştırılır. Süt tenceresinin bir kenarından yavaş yavaş içerisine dökülür. Süt 2-3 defa tek yöne karıştırılarak her tarafa dağıtılır. Bunu yaparken tahta kaşık kullanılmalıdır.
- Tencerenin ağzı kapakla değil çelik kevgir ya da tel süzgeçle kapatılmalıdır. Aksi takdirde sütün buharı içeride hapsolacak ve yoğurt cıvık olacaktır.
- Kevgirin üstüne mutfak havlusu örtülüp bir de 2-3 parça sofra bezi ile sarılır. Bu halde 4-5 saat mayalanır.
- Ardından tencere açılır ve sarsılmadan, ağzı kapatılmadan buzdolabına yerleştirilir. Takriben 5-6 saat boyunca ağzı açık şekilde dinlendirilir. Sonra tencerenin ağzı kapatılır.
- Yoğurt aynı günde hemen bozulmamalıdır. Ertesi gün bozulması önerilir.
Yoğurdun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Yoğurt; A vitamini, B grubu vitaminler, E vitamini ve çeşitli mineraller bakımından zengindir. Fosfor, iyot, flor mineralleri, riboflavin, potasyum ve çinko; yoğurdun zengin içeriklerinden yalnızca bazılarıdır.
- Yoğurt, probiyotik bakteriler içerir. Vücut direncini artırır, patojenik denilen zararlı bakterileri etkisiz hale getirir. Bağışıklık yetersizliğine faydalıdır. Yaşlıların vücudu daha zayıf olduğundan, bilhassa onların yoğurt tüketmesi çok önemlidir.
- Yoğurtta bulunan proteinler yüksek kalitelidir ve kolay sindirilir.
- Probiyotik etkiye sahip olan yoğurt bağırsakları düzene sokar ve zararlı bakterilerin üremelerine engel olarak bağırsakların sağlığını korur.
- Gıda zehirlenmesini önler.
- Hastalıklara karşı dayanıklı olmayı sağlar.
- Oldukça besleyicidir.
- Kalsiyum deposudur.
- Kolon kanseri başta olmak üzere, diğer kanser türlerinin engellenmesinde rol oynar.
- İhtiva ettiği laktik asit ile B vitamini ve kalsiyum emilimini artırıcıdır.
- Sindirim sistemi sağlığını destekler.
- Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen ishalin giderilmesinde süzme yoğurt tercih edilmektedir.
- Kötü kolesterolü düşürür.
- Mide problemlerinin önüne geçer.
- Kandaki şeker seviyesini dengeler. Diyabet hastaları tarafından da gönül rahatlığıyla tüketilebilir
Ekşimiş Yoğurttan Ne Yapılır Ekşi Yoğurt Nasıl Değerlendirilir? Tıklayınız