Tetik Parmak Nedir? Ameliyatı Hakkında Her şey
Parmaklarda takılma ve ağrı olması durumu tetik parmak olarak adlandırılır. Bu durum çoğunlukla çiftçi, endüstriyel işçileri ve müzisyenlerde yaşanmakta yani parmakların sürekli aynı hareketleri tekrarlaması veya yoğun kuvvet uygulanması sebepli meydana gelmektedir.
Tetik parmak; parmaklarda aniden kitlenme ve kasılma gibi belirtiler gösterdiğinden kişilerin hayatını olumsuz olarak etkiler. Tetik parmak çoğunlukla küçük parmak, yüzük parmağı ve başparmakta yaşanmaktadır.
Tetik Parmak Nedir?
Tıpta Tenosinovit Stenosing olarak bilinen tetik parmak hastalığında parmakların hareket ettirildiği anda kasılma veya kilitlenme yaşanmaktadır.Parmaklardaki kilitlenmenin açılması zordur ve çok yoğun ağrılara neden olmaktadır.
Tetik Parmak Belirtileri
- Parmaklarda hareket anında ‘tık’ sesi gelmesi
- Parmakların hareket ettirilmesinde zorlanma
- Parmakların bükülü kalması
- Etkilenen parmağa yakın yerde avuç içinde hassasiyet
- Etkilenen parmağa yakın yerde avuç içinde nodül (yumru) hissetmek
Tetik Parmak Nasıl Tedavi Edilir?
Tetik parmağın iyileşmesi için hem ameliyat dışı hem de ameliyat ile tedavi mümkündür. Tetik parmak tedavisinde ilk olarak ameliyat uygulanmadan basit yöntemler denenir. Eğer bu yöntemler faydalı olmazsa ameliyata başvurulur. Her iki şekilde de amaç parmaktaki şişlikleri indirmek ve parmaklara eski hareket gücünü geri kazandırmaktır.
Ameliyatsız Tetik Parmak Tedavisi
Tetik parmak ameliyatında hastalığın durumu eğer hafifse ameliyatsız tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Bunun için atel kullanımı veya ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Tetik parmağın sebebi parmağın çok zorlanması olduğu için kişinin bu tür hareketlerden kaçınması önemlidir.Yapılacak bazı parmak egzersizleri de iyileşmeye yardımcı olabilir.
Tetik Parmak Ameliyatı Nelerdir?
Tetik parmak ameliyatı için uygulanan 2 tip ameliyat vardır. Bunlar: açık cerrahi ve perkütan serbest bırakma cerrahisidir.
Açık Ameliyat
Tetik parmak ameliyatında hastalara lokal anestesi uygulanır. Açık ameliyatta avuç içinde küçük bir kesi açılır. Bu kesik içerisinden tendonların kılıfı kesilir ve bu sayede tendonun hareket ettirilmesi sağlanır. Son olarak da kesik yeri dikilir. Cerrahlat tetik ameliyatı için daha çok açık ameliyatı tercih etmektedirler.
Kapalı Ameliyat (Perkütan Serbest Bırakma Cerrahisi)
Tetik parmak ameliyatı için kullanılan kapalı ameliyatında lokal anestezi uygulanır. Doktor tendon kılıfını kesmek için herhangi bir kesik açmadan keskin bir iğne ile deri altına girer. Bu ameliyat yara izi bırakmasa da açık ameliyat kadar tercih edilmemektedir. Bunun sebebi ise tendonlara zarar verme risikini yüksek olmasıdır.
Tetik Parmak Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Etmelidir?
Tetik parmak ameliyatı öncesinde doktor hastanın fiziksel ve psikolojik tüm hastalıklarını bilmelidir. Doktorun hastalara ameliyat öncesi ve sonrası ile ilgili tüm bilgilerin vermesi gereklidir.
Tetik parmak ameliyatından 3 hafta önce hastaların kan sulandırıcı ilaçları kullanmayı bırakmalıdır. Ayrıca hastalar C,D, E ve K vitamini, Ginseng, Gingko Biloba, Co-Enzim Q10 gibi bileşenleri içeren multivitamin ve beslenme desteği haplarınını kullanmayı ameliyattan bir süre önce bırakmalıdır.
Tetik parmak ameliyatı öncesinde sigara ve alkol kullanımı bırakılmalı, mümkün değilse en aza indirilmelidir.
Tetik Parmak Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmelidir?
Tetik parmak ameliyatında uygulanan kapalı ameliyat (perkütan serbest bırakma cerrahisi) uygulamasından sonra yara izi kalmamaktadır. Parmaktaki delik yerlerinde küçük pansumanlar olacağından doktorun önerdiği aralıklarla pansuman yapılması gerekmektedir.
Tetik parmak ameliyatında uygulanan sıvının hacmi sebebiyle enjeksiyon sonrası uyuşma yaşanabilir. Bu uyuşmayı azaltmak için buz uygulaması ve iltihap sökücü ilaçlar faydalı olabilir.
Tetik parmak ameliyatı sonrası hastaların hastanede kalmasına gerek yoktur. Hastalar normal yaşamlarına hemen dönebilmektedir.
Ameliyat sonrasında yapışmayı önlemek için hastanın egzersizlere erken başlaması gerekmektedir.
Ameliyatın ardından yaranın iyileşmesi 15 gün kadar sürer ve dikişiler de 2 hafta sonra alınır. Dikişler alındıktan sonra doktor eğer gerekli görürse enf drenajı ya da fizik tedavi önerebilir.
Ameliyatın ardından 2 hafta sonra spora başlanabilir fakat parmak çok zorlanmamalıdır.
Tetik parmak ameliyatı ardından meydana gelen şişlikler de 15 gün içinde geçmektedir.
Tetik parmak ameliyatı ardından bazı hastalarda yara bölgesinde sertlikler görülebilir. Bu sertlikleri gidermek için masaj uygulaması faydalı olmaktadır.
Tetik Parmak Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Tetik ameliyatının ne kadar süreceği hastanın durumu ve ameliyatta uygulanacak tekniğe göre değişse de genel itibariyle 5-10 dakika sürmektedir. Tetik ameliyatı sonrasında hastanede kalmaya gerek kalmamaktadır. Hasta ameliyat sonrasında parmaklarını kolayca hareket ettirilebilmektedir yani kişinin normal hayata dönmesi hemen mümkün olmaktadır.
Tetik Parmak Ameliyatı Fiyatı Ne Kadardır?
Tetik parmak ameliyatı devlet hastanelerinde yapıldığında SGK tarafından karşılanmaktadır. Özel hastaneler tercih edildiğinde ücret ödenmesi gerekecektir. Ücret hastaneden hastaneye göre değişecektir. Bu yüzden kesin fiyat için kurumla iletişime geçilmelidir.