Tiroksin Nedir Tiroksin Hormonu Yüksekliği Düşüklüğü
Tiroit bezi vücut fonksiyonlarını kontrol eden önemli hormonları üretir ve salgılar. Tiroksin tiroit bezi tarafından kan akışına salgılanan temel hormondur. Tiroksin vücut metabolizmasını kontrol etmede önemli rol oynar ve kalp ve sindirim kanalı fonksiyonlarını düzenler. Aynı zamanda kemikleri güçlü tutar, beyin gelişimine yardımcı olur ve kas gelişimini kontrol eder. Tiroksinin diğer adı T4’dür.
Tiroksin değerleri hem iç hem dış birçok faktörden etkilenebilir. Bağışıklık sistemi hastalıkları, tümörler, iyodin eksikliği ve bazı ilaçların yan etkileri, tiroksin değerlerinin artmasına veya azalmasına neden olabilir.
Tiroksin Yüksekliği (Tirotoksikoz) Neden Olur Belirtileri Nelerdir?
Kan dolaşımına çok fazla tiroksin salgılanması tirotoksikoz olarak bilinir. Bu durum Graves hastalığı, tiroidin iltihaplanması veya iyi huylu tümörde olduğu gibi tiroit bezlerinin aşırı çalışmasından kaynaklanabilir. Tiroksin yüksekliği istemsiz kilo kaybı, iştahda artış, sık büyük abdeste çıkma, düzensiz adet döngüsü, hızlı veya düzensiz kalp ritmi, çarpıntı, yorgunluk, saç incelmesi/dökülmesi gibi belirtilere yol açabilir.
Tiroksin Düşüklüğü Neden Olur Belirtileri Nelerdir?
Tiroit bezi tarafından çok az miktarda tiroksin salgılanması hipotiroidizm olarak bilinir. Bu durum bağışıklık sistemi hastalıkları, yetersiz iyot tüketimi veya belirli ilaçların kullanımından kaynaklanabilir. Bazen, sebebi bile bilinmez. Tiroit hormonları fiziksel ve zihinsel gelişim için gereklidir bu yüzden çocuklukta veya doğumdan önce tedavi edilmeyen hipotiroidizm zihinsel bozukluğa ve gelişim bozukluklarına neden olabilir.
Yetişkinlerde hipotiroidizm metabolizma hızının azalmasına neden olur. Bu da halsizlik, düşük kalp ritmi, iştah azalması, depresyon, soğuğa hassasiyet, kas sertliği ve kısırlık gibi belirtilerle sonuçlanabilir. Daha fazla bilgi için hipotiroidizm makalesine bakın.
Tiroksinin Görevleri Nelerdir?
Vücutta tiroksinin fonksiyonları oldukça geniş çaplıdır. T4 olarak da bilinen tiroksin en azından kalp-damar sistemi, kemik sağlığı, merkezi sinir sistemi, üreme sistemi, büyüme ve gelişme, bazal metabolik oran (BMR) ve sindirim sistemini kontrol etmede rol oynar. Vücutta doğru konsantrasyonu sürdürmek için tiroit düştüğünde kontrol edilmesine ihtiyaç duyulan gerekli bir hormondur.
Tiroksin Testi Nedir?
Tiroksin testi tiroit hastalıklarını teşhis etmeye yardım eder. Tiroit boğazınızın yanında yer alan küçük, kelebek şekilli bir bezdir. Tiroidiniz vücudunuzun enerjiyi kullanma şeklini düzenleyen hormonlar üretir. Kilonuz, vücut sıcaklığınız, kas gücünüz ve hatta ruh halinizi düzenlemede önemli rol oynar. Bu test kanınızdaki T4 değerini ölçer. Çok az veya çok fazla T4 tiroit hastalığını gösterebilir.
Neden Tiroksin Testi Yaptırmalıyım?
Tiroit hastalığı kadınlarda daha yaygındır ve çok sıklıkla 40 yaşın altında ortaya çıkar. Genetik de olabilir. Ailenizden biri tiroit hastalığına sahipse veya hipertiroidizm olarak adlandırılan kanınızda çok fazla tiroit hormonu olduğuna dair belirtilere sahipseniz veya hipotirodizm olarak adlandırılan kanınızda çok az tiroit hormonu olduğuna dair belirtilere sahipseniz tiroksin testi yaptırmanız gerekebilir.
Aşırı faal tiroit olarak da bilinen hipertiroidizm belirtileri, şunlardır:
- Anksiyete
- Kilo kaybı
- Ellerde titreme
- Artan kalp ritmi
- Şişkinlik
- Gözlerde şişlik
- Uyuma güçlüğü
Hipotiroidizm tiroid düşüklüğü belirtileri şunlardır:
- Kilo alma
- Halsizlik
- Saç dökülmesi
- Soğuğa karşı düşük tolerans
- Düzensiz adet dönemleri
- Kabızlık
Tiroksin Testi Nasıl Yapılır?
Sağlık uzmanı küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki damardan kan örneği alacaktır. İğne yerleştirildikten sonra az miktarda kan test tüpüne biriktirilecektir. İğne girip çıktığında biraz rahatsız hissedebilirsiniz. Bu genellikle beş dakikadan az sürer. Yani test, basit kan alma ve bu kanın laboratuvar ortamında değerlerine bakılması şeklinde yapılır.
Teste hazırlanmak için herhangi bir şey yapmalı mıyım?
Tiroksin kan testi için özel hiçbir hazırlık yapmanıza gerek yoktur. Eğer doktorunuz kan numuneniz üzerinde daha fazla test istediyse testten saatler önce hiçbir şey yeyip içmemeniz gerekebilir. İzlemeniz gereken herhangi özel bir talimat varsa doktorunuz sizi bilgilendirecektir.