TSH Düşüklüğü Nedir Neden olur TSH Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi
TSH Hipofiz bezinden salgılanan tiroid uyarıcı bir hormondur. Beyindeki hipofiz bezi kanda olması gereken T3 T4 hormonlarının vücutta ki seviyesini ölçer, ihtiyaç halinde ise kan yolu ile tiroid bezine TSH hormonu gönderir. Tiroid bezi aldığı bu sinyal ile T3 T4 hormonu üretir. TSH düşüklüğü vücut için önemli hastalıkların habercisi olabilir. TSH düşüklüğü tedavi edilmezse ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. TSH seviyesi 0.3 – 3.3 mIU/L aralığında olmalıdır. 0.3 mIU/L altındaki değer Tiroid bezinin hızlı veya hipofiz bezi yavaş çalışmasına işaret edebilir. Makalemizde TSH düşüklüğü nedir ve TSH neden olur sorularına ayrıca TSH düşüklüğü belirtileri ve TSH düşüklüğü tedavisi hakkında bilgilere ve hamilelikte TSH düşüklüğü hakkında cevaplar bulacaksınız.
TSH Düşüklüğü Neden olur
İnsanlar genelde TSH yüksekliğinden şikayetçidir , TSH düşüklüğünde ise aşağıdaki risk faktöründen en az birisi vardır.
Hipertiroidi
Hipertiroidi kandaki TSH seviyesi düşük, T3 T4 hormonları yüksekse hipertiroidi teşhisi konulur. Hipertiroidi tiroid bezinin hızlı çalışmasına denir. Hipertiroidi nedenleri ve risk faktörleri kontrol altına alınmalıdır.
Hipopituitarizm
TSH ve T3 T4 hormonlarının seviyesi ikisi birden düşükse hipofiz bezi yetmezliği hipopituitarizm teşhisi konulur. Hipopituitarizm hipofiz bezi yetmezliğidir. Hipopituitarizm nedenleri ve risk faktörleri kontrol altına alınmalıdır.
Somatostatin ve tirotropin
Somatostatin ve tirotropin hormonları beyinde üretilir ve bir birine tersi etkileri vardır.Bu iki hormonun uyumsuz çalışması TSH düşüklüğüne neden olabilir.
Graves hastalığı
Graves otoimmün bir hastalıktır. Bu hastalık vücudun hata ile kendi hücrelerine saldırması sonucu hipertiroidi tetikler ve TSH düşüklüğüne neden olur.
Haşimato hastalığı
Haşimato otoimmün bir hastalıktır. Tiroid antijenlerine karşı antikor üretir, tiroid hücrelerine saldırması sonucu TSH düşüklüğüne neden olur.
TSH düşüklüğü T3 T4 normal olduğu durumlarda
TSH düşüklüğü neden olan yukarıdaki 5 madde dışında şunlar olabilir;
- Subklinik Hipertiroid tiroidin hafif fazla çalışması.
- Tiroid bezi iltihabı.
- Zehirli guatr tedavisi ilacı.
- Zehirli guatr başlangıcı.
- Levotiroskin ilacı.
- Hamilelikte tsh düşüklüğü olabilir
- Fazla iyotlu tuz tüketimi.
Tiroid harici bazı hastalıklarda
Tiroid harici bazı hastalıklarda TSH Düşüklüğü Belirtileri şunlardır.
- Nabız yükselmesi
- Kilo kaybı
- Aşırı terlemek
- Sıcaklığa dayanıksızlık
- Yorgunluk
- Uykusuzluk
- Kas ağrıları
- Kemik ağrıları
- Stresli olmak
- İktidarsızlık
- Sıkca helaya çıkmak
TSH Düşüklüğü Tedavisi
İlaç Tedavisi
Doktorunuzun vereceği, basit ilaçlar kullanarak TSH seviyenizi yükseltebilirsiniz. Bu ilaçlar (örneğin anti-tiroid ilaçları) tiroid aktivitesini yavaşlatır, böylece vücudunuz doğal olarak TSH üretmeye başlar. Durumun ciddiyetine ya da ilaç kullanıp kullanamayacağınıza göre, doktorunuz ameliyat ile tiroit bezinin bir kısmını alma yöntemini seçebilir. Bu yöntem TSH düşüklüğünden tamamen kurtulmak için başarı oranı yüksek bir çözümdür.
Egzersiz
Düzeni olarak egzersiz yapmak TSH seviyesini yükseltir. Bazı faydalı egzersizler arasında yoga, meditasyon ve günlük olarak düzenli nefes egzersiz uygulama bulunur. Bütün bu yöntemler hipofiz bezini uyarmaya yardımcı olur. Genel olarak, düzenli olarak egzersiz yapmak bir sürü sağlık probleminin ortaya çıkmasını engellemekte ve hormonal dengesizlikleri düzenlemede yardımcı olur.
Düzenli ve Sağlıklı Beslenmek
Doktorunuz size daha sağlıklı bir beslenme düzenine geçmeyi de tavsiye edebilir. İyot ve selenyum TSH’yi sağlıklı seviyelerde tutmak için çok önemlidir. Ayrıca, düşük ya da yüksek kan şekeriniz varsa, TSH düşüklüğünden rahatsız olma şansınız daha fazla olabilir. Doktorunuzla görüşüp gerekli ilaçları ve beslenme düzeni tavsiyelerini alırsanız, kan şekeri ve hormon seviyelerinizi kontrol altına alabilirsiniz.
Diğer Tedaviler
Bazı durumlarda, hormon replasman tedavisi TSH seviyenizi normal seviyelere çıkarmaya yardımcı olabilir.
Yukarıda gördüğünüz belirtilerden herhangi birisini yaşamanız durumunda, TSH seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Doktorunuza danışarak, sağlıklı ve düzenli beslenmeye başlamalı ve bir daha yaşanmamasından emin olmalısınız.