Ürik Asit Yüksekliği Fazlalığı Nedenleri Bitkisel Tedavi Ürik Asit Diyet Listesi

Ürik Asit Yüksekliği Ürik Asit Neden Yükselir Nasıl Düşer Düşürülür

0 6.877

Ürik Asit Yüksekliği Neden Olur Ürik Asiti Düşüren Yiyecekler Nelerdir?

Ürik asit vücutta pürin adı verilen bileşiklerin yıkıldığı zaman ortaya çıkan kimyasal bileşiktir. Pürin vücutta üretilir ve bazı yiyecek ve içeceklerde de bulunur. Kandaki ürik asit yüksekliği hiperürisemi olarak adlandırılır ve vücuttaki ürik asit üretiminin artmasından veya böbreklerden atılımının azalmasından kaynaklanabilir. Bu durum ayrıca, gut hastalığı (büyük ayak parmakta eklemlerde ürik asit kristalleri birikmesi), böbrek taşları ve böbrek yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar kanda yüksek ürik asit seviyeleri hipertansiyon ve kalp ve damar hastalıklarına da neden olabildiğini göstermektedir.

Ürik seviyesinde yükselişe sebep olan faktörler arasında, pürin açısından yüksek olan beslenme düzeni, aşırı alkol tüketimi, böbrek yetmezliği, obezite, tiroidin az çalışması, genetik sebepler, endokrin, diyabet veya asidoz gibi metabolik durumlar yer alır. Bazı kanser türleri, kemoterapi maddeleri ve diüretikler gibi diğer ilaçlar da ürik asit yüksekliğine sebep olabilir. Egzersiz yapmak, şok diyet de ürik asit seviyesini geçici olarak yükseltebilir.

Ürik Asit Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Ürik asit seviyelerini düşürmeye ve kontrol etmeye yardımcı olabilecek bazı ipuçları ve doğal ilaçlar vardır:

Bol Su İçin

Bol su içmek vücuttan ürik asit atılmasına yardımcı olur. Su, ürik asitin seyrelmesine ve böbreklerin idrar yoluyla vücuttan daha fazla ürik asit atmasında rol oynar. Ayrıca, düzenli olarak yeterli su içmek tekrarlayan gut ataklarının riskini azaltabilir. Gün boyunca en az 8 ila 10 bardak su için. Ayrıca, beslenme düzeninize daha fazla sıvı ve su açısından zengin taze meyveler ve sebzeler ekleyin.

Biberiye Çayı

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ürik asit yüksekliğini düşürmek için biberiye bitkisini öneriyor. Biberiye çayı yapıp günde 1-2 bardak içebilirsiniz.

Yüksek Lifli Gıdalar ve Nişastalı Karbonhidratlar Tüketin

Lif açısından zengin besinler vücuttaki ürik asiti emip sonrasında azaltarak vücuttaki ürik asit seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca nişastalı karbonhidrat yiyecekleri az miktarda pürin içerdiğinden tüketebilirsiniz.

Tam tahıllar, elma, armut, portakal ve çilek; beslenmenize katılabileceğiniz bazı yüksek lifli gıda örnekleridir. Nişastalı karbonhidratlar; pirinç, tam tahıllı makarna, kinoa, patates, yulaf ve muz gibi gıdalardır.

Ürik asit oluşumunu önlemek ve ürik asit gut ile ilgili sorunları tedavi etmek için yeşil papaya çayı da içebilirsiniz. Yeşil papayadaki papain, vücudun alkali bir durumunun korunmasında yardımcı olur ve bir iltihap sökücü olarak görev yapar.

Düşük Pürin Diyeti

Pürinler çoğunlukla hayvan proteinlerinde bulunur. Ürik asit yüksekliğini düşürmek için bir müddet pürin içeren gıdalar tüketmeyin. Et, balık ve kümes hayvanları gibi hayvansal proteinler tüketmeyin. Baklagiller, maya, mantar, kuşkonmaz ve fasulye de pürin açısından yüksektir.

Elma sirkesi

Doğal bir temizleyici ve vücuttan toksinleri atma özelliği olan elma sirkesi, vücuttan ürik asit gibi atıkların giderilmesine yardımcı olabilir. Ürik asitin parçalanmasına ve ortadan kaldırılmasına yardımcı olan malik asit içerir. Elma sirkesi vücuttaki alkali asit dengesini geri kazanmaya yardımcı olur ve iltihap sökücü ve antioksidan yararlar sağlar.

  • 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı organik elma sirkesi ekleyin.
  • Bu karışımı günde 2 veya 3 kez tüketin.

Limon Suyu

Limon suyunun vücudu daha asidik hale getirse de, aslında alkali bir etki sağlar ve ürik asidin nötralize edilmesine yardımcı olur. Ayrıca, C vitamini içeriği de ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcı olur. 1 adet limonun suyunu 1 bardak ılık suya sıkın. Sabahları aç karnına, en az birkaç hafta boyunca içmeye devam edin. C vitamini takviyeleri de alabilirsiniz. Uygun miktarı için doktorunuza danışın.

Kiraz

Kiraz ürik asit düzeylerini azaltmaya yardımcı kimyasallar içerir. Ayrıca, mor ve mavi renkli meyveler, antosiyaninler olarak adlandırılan ve ürik asidinin azaltılmasına yardımcı olan ve iltihap ve sertliği azaltan flavonoidler içerir. Birkaç hafta boyunca günde 1,5 bardak kiraz yiyin. Ayrıca yaklaşık 4 hafta boyunca 1 veya 2 bardak vişne suyu içebilirsiniz.

Ayrıca beslenme düzeninize yaban mersini, çilek, domates, biber ve diğer C vitamini ve antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzeleri ekleyin.

Zeytinyağı

Çoğu bitkisel yağ ısındığında veya işlendiğinde acı yağlara dönüşür. Acı yağlar, ürik asit seviyesini kontrol etmek için gerekli olan vücuttaki E vitaminini yok eder. Yemek pişirirken bitkisel yağlar yerine soğuk preslenmiş zeytinyağını tercih edin. Zeytinyağı ısıtıldığında sabit kalan tekli doymamış yağlar içerir. Ayrıca, E vitamini ve antioksidanlar açısından yüksektir ve iltihap sökücü faydaları vardır.

Buğdayçimi Suyu

Buğday çimi kandaki alkaliniteyi iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca, vücuttan zararlı toksinleri atmaya yardımcı olan C vitamini, klorofil ve fitokimyasallar açısından zengindir. Aynı zamanda, hayvansal protein yemek de bir alternatif olarak iyi bir protein ve amino asit kaynağıdır. Ürik asit seviyeniz düşene kadar günlük olarak biraz limon suyu karıştırılmış bir gram (iki yemek kaşığı) buğdayçimeni suyu için

Süt ve Süt Ürünleri

Az yağlı süt ve süt ürünleri, düşük plazma üre yoğunluğu ve gut riski azalması ile ilişkilendirilmiştir. Yağsız süt, ürik asitin yeniden emilimini azaltan ve böbreklerden atılmasını sağlayan orotik asit içerir.

  • Her Gün 1 ila 5 bardak yağsız süt için.
  • Beslenme düzeninize az yağlı yoğurt ve diğer süt ürünlerini de ekleyebilirsiniz.
  • Tofu da plazma protein yoğunluğunu değiştirmeye ve ürik asit temizlemesini artırmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, soya sütünün ürik asidi arttırdığı bilinmektedir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.