Viral Enfeksiyon Nedir?
Vücutta görülen enfeksiyonların iki kaynağı olabilir; bakteri ve virüs. Bu iki tür organizma patojen sınıfındadır (tehlikeli mikroskobik organizmalar) ve kişiyi hasta etme özelliği bulunur. Virüsler bir çeşit parazittir ve sonuç olarak hepsi vücuda zarar verir. Ancak bazı özel bakteri türleri vücut için faydalıdır. Bakterilerin yalnızca %10’u zararlıdır. Çoğu antibiyotikler virüsü öldürmez, yalnızca insanı biraz daha iyi hissettirirler. Öte yandan birçok bakteri türü antibiyotiklerle öldürülebilir.
Viral enfeksiyon en az 10 gün sürerken, bakteriyel enfeksiyonun yok olması 2 haftayı geçer. Bakteriyel enfeksiyon belirtileri arasında, sürekli öksürük, yüksek ateş ve burundan yoğun akıntı vardır. Viral enfeksiyonun belirtileri ise kuru öksürük, burun akıntısı, gözde sulanma, hapşırma, kas ağrıları, boğaz ağrıları ve eklem sancılardır.
Viral Enfeksiyon Belirtileri
Halsizlik
Vücudunuz bir virüsle savaştığında, enfeksiyonlarla savaşmak için daha çok enerjiye ihtiyaç duyar. Bu sebeple vücut halsiz düşer.
Baş Ağrısı
Baş ağrısı viral enfeksiyonun ilk belirtilerinden biridir. Neyseki çoğu vakada viral anefeksiyonlar çok ciddi değildir ve birkaç gün içinde geçer.
Öksürme
Çoğu viral enfeksiyonun belirtileri arasında yaygın olarak öksürük bulunmaktadır. Vücut virüsle savaştığında yüksek miktarda balgam ürettiği için öksürüğe sebep olmaktadır.
Boğaz Ağrısı
Viral enfeksiyona sahip neredeyse çoğu insanda boğaz ağrısı şikayeti gözükür. Viral enfeksiyonlar, boğaz ağrısının yaşanmasına neden olabilen orta ve hatta şiddetli hastalıklara neden olabilir.
Ateş
Viral enfeksiyonun en yaygın belirtileri arasında ateş vardır. Vücuttaki ateşin yükselmesi virüse karşı konulan bir tepkidir. Vücudun ısınması enfeksiyonu ve buna sebep olan virüsü yok etmeye çalışır. Çoğu vakada, ateş hafif seviyede yükselir, ağrı kesici ve yatak istirahatinden başka tedaviye ihtiyaç duyulmaz.
Kusma
Viral enfeksiyonun mide dâhil vücudun farklı bölgelerini etkileyebilir. Mide dışında sindirim sisteminin farklı bölgeleri de etkilenebilir. Bu da kişide kusma gibi belirtiler yaşanmasına sebep olur.
İshal
Virüs vücuda bulaşırsa, vücudunuz enfekte olmuş içeriği sindirim sisteminizden çıkarmaya çalışırken ishal yaşanabilir. Bu belirti özellikle kirli yiyeceklerin neden olduğu durumlar için yaygındır.
Karın Ağrısı
Birçok viral enfeksiyon, karın dahil olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde kas ağrısına neden olabilir.
Nefes Zorluğu
Viral bir enfeksiyon sonucu nefes almakta zorluk çekebilirsiniz.
Burun Akıntısı
Bağışıklık sistemi bir enfeksiyondan kurtulduğunda, burun akıntısı genellikle yaşanan ilk belirtilerdendir. Burun akıntısı oluşur çünkü vücut daha fazla mukus üretir, bu da vücudun virüsü ortadan kaldırmaya çalışırken daha fazla sıvı oluşturmasına sebep olur.
Viral Enfeksiyon Tedavisi
Ne yazık ki antibiyotikler viral enfeksiyonu tedavisinde etkili olmaz. Antibiyotikler yalnızca bakteriyel enfeksiyonun tedavisinde etkilidir.
İstirahat Edin
Vücudunuz bir virüs ile enfekte olduğunda, aynı zamanda enfeksiyondan kurtulmak ve işleyişini sürdürmek için fazla mesai yapmaktadır. Bundan dolayı vücudun dinlenmesi önemlidir. Bir ya da iki gün işten ya da okuldan izin alın ve yatakta istirahat gibi düşük eforlu aktiviteler yapın. Dinlenme, tüm enerjinizi virüslere karşı kullanmanıza olanak tanır. Eğer uyuyamaz iseniz; yapabileceğiniz diğer düşük enerjili aktiviteler şunlardır:
Kitap okuyun, park ve kırlarda oturun, hamakta uzanın, yatarak internete girin vs.
Daha Çok Sıvı Tüketin
Viral enfeksiyon vücutta dehidrasyona (vücudun susuz kalması) sebep olur. Bunun sonucunda da mukus üretimi ve ateş sonucu vücuttaki suyun çok kaybolmasına sebep olur. Vücutta su kaybı gerçekleştiğinde ise belirtiler daha da kötü hale gelecektir. Bu kısır bir döngüdür o yüzden sıvı tüketimini mutlaka arttırmalısınız. Su, çay, doğal meyve suyu ve elektroliti bol sıvılar tüketin.
Birkaç gün insanlarla temas ve iletişimden uzak durun.
Virüsler bulaşıcıdır ki bu da demektir ki virüsü başkalarına da aktarabilir ve onları hasta edebilirsiniz.
Hava Nemlendiricisi Kullanın
Nemlendirici kullanarak, özellikle geceleri uykuya dalmaya çalışırken tıkanıklık ve öksürük belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilirsiniz. Bu daha iyi uyumanıza yardımcı olacaktır ve uyku kalitesini arttırır.
Bol C Vitamini Tüketin
C vitamini uzun zamandır bağışıklık sistemi güçlendiricilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, vücudunuzda virüs varken C vitamini alımını arttırmanız tavsiye edilir.
Tavuk Çorbası Tüketin
Tavuk çorbası; virüs tedavisinde etkili bir besindir. Tavuk çorbası sadece bir iltihap sökücü olarak değil aynı zamanda burun kanallarındaki tıkanıklığı açma görevi de görür. Ayrıca, vitamin ve mineral oranını artırmak için çorbanıza soğan, sarımsak ve diğer sebzeleri de ekleyebilirsiniz.
Günlük Aldığınız Çinko Miktarını Arttırın
Çinko, vücudumuzda bağışıklık sistemimizin enfeksiyona karşı savaşan farklı bölümlerini aktifleştiren enzimleri yönetir. Çoğunlukla her öğünden önce 25 mg çinko takviyesi alınması tavsiye edilir, ancak beslenme düzeninize çinko bakımından zengin besinler de eklemelisiniz.
Daha Fazla Ekinezya Tüketin
Ekinezya; çay veya takviye ile alınabilen bir tür bitkidir. Tüketildiğinde kandaki beyaz kan hücre sayısının(beyaz kan hücreleri bağışıklığı güçlendirir) ve diğer bağışıklık hücrelerinin yükselmesine yardımcı olur. Ekinezyadan yapılmış çay veya meyve suyu içerek ya da eczaneden satın alınabilen takviyeleri kullanabilirsiniz.
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu ağrı ve ateşle mücadele etmek için reçetesiz satılan ilaçları kullanabilirsiniz.
Soğuk algınlığı veya grip yaşarsanız, ateş ve baş ağrısı gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Asetaminofen (Tylenol) ve İbuprofen (Advil) ağrıyı dindirmeye yardımcı olur.
Not: Bu hastalıkla baş etmenin ilk yolu; korunmaktır. Özellikle kış aylarında çalıştığınız ortamı, evinizdeki odayı sık sık havalandırın. İnsanları hasta eden soğuk havadan çok; kapalı ortamlarda virüslerin hızlı yayılmasıdır.