Vücutta Karıncalanma Neyin Belirtisi Psikolojik mi Ne İyi Gelir?

Vücutta Karıncalanma Neden Olur Nasıl Geçer Hangi Doktora Gidilir

0 304

Vücutta Karıncalanma Neyin Belirtisidir, Nasıl Geçer?

Vücutta karıncalanma hissi B12 vitamini eksikliğinden dolaşım bozukluğuna kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Makalemizde bu durumun nedenlerinden ve tedavisinden bahsedeceğiz.

Vücutta Karıncalanma Hissi Neden Olur?

Vitamin Eksiklikleri

Vücutta önemli işlevlerin yerine gelebilmesi için çeşitli vitaminlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu vitaminler arasında sayabileceğimiz E, B1, B6, B12 ve Niacin vitaminleri vücutta yerince olmazsa vücutta karıncalanma hissi yaşanabilir.

Psikolojik Hastalıklar

Vücutta yaşanan bazı psikiyatrik hastalıklar sinirlerde baskıya yol açtığından sinir sıkışmasına sebep olmaktadır. Örneğin panik atak hastalarının yaklaşık olarak %80’inde ataklar sinir sıkışması esnasında yaşanır. Sinir sıkışması sebepli vücutta karıncalanma, iğne batması ve ciltte yanma hissi gibi durumlar da yaşanabilmektedir.

Nörolojik Hastalıklar

Vücuttaki karıncalanmanın bir sebebi ise diyabetik nöropati, alkol bağımlılığı, ensefalittransvers miyelit , beyin tümörleri,  multipl skleroz (MS) hastalığı ve felç gibi nörolojik hastalıklar olabilir. Örnekleri sıraladığımız nörolojik hastalıklar vücutta sinir hasarına yol açtığından karıncalanma, ciltte yanma hissi, uyuşukluk ve iğne batması gibi durumlar yaşanabilmektedir.

Sinir Sıkışması

Vücudumuzda yer alan sinirler beyin ve omurilikten alınan sinyalleri tüm vücutta dolaştırır. Sinir sıkışması, sinirlerde meydana gelen sıkışma sonucu sinirin sıkışması ve bunun sonucunda sinir işlevine müdahale etmektedir. Örneğin; karpal tünel sendromunda el bileğinden geçen bir sinir sıkışır, bu da elde karıncalanma, uyuşukluk veya ağrıya neden olmaktadır. Omurgadaki fıtıkla disklerde sıkışma, kaslarda gerilme ve tümörler de sinir sıkışmasına neden olup karıncalanma yapabilir.

Ayrıca uzun süre hareketsiz kalmak(ayakta durmak veya oturmak) ve bacak bacak üstüne atmak karıncalanma yol açabilir.

Metobolik Hastalıklar

Kan şekeri seviyesinde şeker hastalığı sebebiyle meydana gelebilen yükselme sürekli hale geldiğinde zaman içinde sinir hasarına yol açabilir. Diyabetik nöropati olarak bilinen bu hastalık vücutta karıncalanma, uyuşma ve ağrıya yol açmaktadır. Bundan farklı olarak alkol tüketimi de nöropatiye yol açıp karıncalanma ve uyuşma yapabilmektedir. Vücutta B12 vitamin eksikliği ve tiroid bezlerinin çalışmaması da karıncalanma sebepleri arasındadır. Metobolik hastalıklar sebepli yaşanan karıncalanmalar genel itibari ile ayak ve ellerde görülmektedir.

Dolaşım Sistemi Hastalıkları

Vücudun herhangi bir yerine az kan gitmesi karıncalanma ve uyuşma gibi his değişikliklerine yol açabilir. Periferik arter hastalığı; vücutta atar damarlarda meydana gelen plak oluşumu sebepli kan akışı azalması durumudur. Bu hastalık genellikle bacaklarda karıncalanma ve ağrıya yol açmaktadır. Bir başka dolaşım sistemi hastalığı olan torasik çıkış sendromunda ise omuz, kol ve ellere giden kan damarlarında hasar sonucu da karıncalanma gibi geçici his kayıpları yaşanabilmektedir.

Raynaud fenomeni hastalığında ise el ve ayak parmaklarında soğuk hava sonucu kan damarlarında meydana gelen kasılmalar sonucu kan akışında azalma sebepli uyuşma ve karıncalanma görülmektedir. Mini felç olarak da bilinen  geçici iskemik atak ve felçler de beyne olan kan akışını engellediğinden dolayı vücutta karıncalanmaya yol açabilir.

Enfeksiyonlar

Vücutta meydana gelen bazı enfeksiyonlar direkt olarak sinirleri etkilediğinden karıncalanmaya neden olmaktadır. Vücutta uçuk, HIV, genital herpes ve zona gibi virüs sebepli meydana gelen enfeksiyonlar da karıncalanmaya neden olmaktadır.

Kenelerin sebep olduğu bakteriyel bir hastalık olan Laym hastası olan kişilerde da hastalığın ilerleyen dönemlerinde sinir sıkışması sebepli karıncalanma ve ağrı yaşanabilmektedir. Nadir de olsa karıncalanma sebepleri arasında sifiliz, cüzzam ve kuduz nedenli nöropati de görülebilmektedir.

İlaç ve Zehirlenmeler

Bazı ilaçlar ve zehirler vücutta direkt olarak sinirlere zarar vermekte ve bu şekilde toksik nöropati sonucu karıncalanmaya yol açmaktadır. Karbonmonoksit, arsenik ve kurşun zehirlenmeleri toksik nöropatiye sebep olan zehirlenmeler arasında sayılmaktadır. Zehirleyici madde olan aerosollerin solunması da sinirlere zarar verebilir. Ayrıca cisplatin (Platinol), carboplatin, doctaxel (Taxotere) ve paclitaxel (Taxol) gibi kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları da nöropatiye yol açabilmektedir. AIDS hastalığının tedavisinde kullanılan bazı virüs karşıtı ilaçlar ve bazı birçok ilaç da yan etki olarak karıncalanmaya yol açabilmektedir.

Otoimmün Hastalıklar

Otoimmün hastalıklar; vücudun kendi hücrelerini düşman olarak zararlı görüp saldırdığı hastalıklardır. Bu tür otoimmün hastalıklar sinirlerde hasara ve bunun sonucunda karıncalanmaya yol açmaktadır. Otoimmün hastalıklar bir tür sistemiktir yani tüm vücudu etkilemektedir. Bu sebeple de vücuttaki karıncalanma hissi etkilenen sinire bağlı olarak değişmektedir. Yaygın olarak görülen multipl skleroz, sistemik lupus eritematozus ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar vücutta karıncalanmaya yol açmaktadır.

Vücutta Karıncalanma Hissi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Nöroloji doktoruna gidilir.

Vücutta Karıncalanma Hissi Nasıl Geçer?

Vücutta karıncalanma hissinin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin vücutta karıncalanma b12 vitamini eksikliğinden kaynaklanıyorsa doktor size b12 vitamini reçete edecektir. Vücutta karıncalanma hissi stresten kaynaklıysa antidepresan verecektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.