Yanan Çaydanlık Nasıl Temizlenir Nasıl Parlatılır?
Çay, yediden yetmişe herkesin sevdiği, her gün tüketilen geleneksel bir içecektir. Çayın bu kadar yaygın olması, çaydanlıkların da pek çok mutfak eşyasına göre daha kısa sürede yıpranmasına sebep olmaktadır. Bazen de dalgınlıkla ocağın üzerinde unutulması, çaydanlığın kararmasına ve kullanılamayacak bir duruma gelmesine yol açabilmektedir. Çaydanlığı kısa süre ocakta unutmak, yalnızca dış tarafının yanmasına neden olurken, uzun süre boyunca orada kalması hem dışının hem de içinin yanmasıyla sonuçlanır. Böyle bir durumda ise hemen aklımıza, yanmış ve kararmış çaydanlıkları temizlemek için ne yapılmalıdır? sorusu gelmektedir. Bu konuyu araştıranların işine yarayacak en önemli ipuçlarını sizin için bir araya getirdik.
Çaydanlık Temizleme Yöntemleri?
Kireç Çözücü İle Yanmış Çaydanlık Temizliği
Yanan çaydanlığın nasıl temizleneceğini açıklamadan evvel, dikkat edilmesi gereken çok önemli bir noktayı hatırlatmak istiyoruz. Yanmış ve sıcak haldeki çaydanlığa hiçbir zaman çıplak el ile temas edilmemelidir, kulpu dahi elinizi yakabilir. Fırın eldiveni kullanılmalıdır. Yanan çaydanlığa müdahale etmeden önce soğuması beklenmelidir. Asla soğuk suyun altına tutulmamalıdır. Yanan çaydanlık soğuduğu zaman temizlenmeye başlanabilir.
İhtiyacımız olan malzemelerden biri, çaydanlıklar için özel olarak üretilen kireç çözücüdür. Hatta bu ürünlerin ambalajında çaydanlık resmi vardır, oradan da anlaşılabilir. Bir de bulaşık teli kullanmanız gerekecektir. Ancak süngeriyle değil de tel olanından kullanın.
İyice ovun ve yıkayın. Yanmış çaydanlığınız pırıl pırıl olacak, eskisinden daha güzel bir görünüme kavuşacaktır.
Karbonat İle Yanmış Çaydanlık Temizliği
Çaydanlığımızın iç kısmını temizlemek için ihtiyacımız olan şeyler; karbonat, tuz ve sirkedir. Bu malzemelerle çelik çaydanlığı tertemiz yapmak ve yanmış çaydanlığın içini kolayca parlatmak mümkündür. Öncelikle yanan çaydanlığa ortalama yarım litre civarında su doldurulur. Daha sonra bir çay kaşığı tuz, yarım bardak sirke ve bir çay kaşığı karbonat eklenip kaynatılır. Ardından pamuklu bir bez ya da yumuşak bir sünger ile ovalanarak temizlenir. Son olarak bol su ile durulanır. Böylece yanan çaydanlık tıpkı yeni alınmış gibi pırıl pırıl olacaktır. Öte yandan kararmış çaydanlığın dışı da, tuz ve sirkeyle temizlenebilir. Bunun için bir bardak sirkenin içerisine bir çay kaşığı tuz ilave edilir ve tam olarak erimesi sağlanır. Ardından çaydanlığın dış kısmı bu karışım ile güzelce silinir. Bu sayede kararmış çaydanlık eski parlaklığına kavuşacaktır.
Çaydanlığımızın içini parlatmak amacıyla uygulayabileceğimmiz başka bir yöntem daha vardır. Bunun için biraz limon tuzu kullanmak gerekecektir. İlk olarak, çaydanlığa bir yemek kaşığı limon tuzu atılır ve suyla doldurulur. Daha sonra çaydanlıktaki su 15 dakika boyunca kaynatılır ve ardından su ile iyice durulanır.
Çaydanlığın dışında hafif kararma varsa, karbonat ve sirkeyle temizlenebilir. Bir yemek kaşığı karbonata iki yemek kaşığı sirke eklenir ve krem kıvamına gelenceye dek karıştırılır. Ardından bir sünger kullanılarak azar azar alınır ve çaydanlığın dış kısmı bu karışımla ovulur. Sonrasında bol suyla durulanır.
Sirke Ve Tuz İle Yanmış Çaydanlık Temizliği
- Bir çay bardağı sirke
- Bir yemek kaşığı tuz
Çaydanlığın içine, yanmış bölgeye gelecek kadar su eklenir. Suya tuz ve sirke ilave edilir. Güzelce karıştırılıp 10 dakika boyunca çaydanlıkta bekletilir. Ardından bu su boşaltılır ve bolca ılık su kullanılarak durulanır.