İdrarda Yassı Epitel Görülmesi İdrarda Yassı Epitel Neden Yüksek Çıkar? Tedavisi
Epitel, vücudun iç ve dış yüzeylerini örten doku hücreleridir. Bu hücreler; ciltte, kan damarlarında, idrar yollarında ve organlarda bulunurlar. İdrarda epitel hücrelerinin az olması normal bir durumdur. Ancak; idrarda çok miktarda epitel hücre bulunması enfeksiyon, böbrek hastalıkları, idrar yolu iltihabı ve başka ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Bu sebepten ötürü, doktorunuz idrarınızı mikroskop altında görmek için idrar testi veya idrar tahlili isteyebilir.
İdrar testindeki epitel hücreleri, idrarınızdaki bu hücrelerin miktarını ölçer. Az miktarda olması normaldir. Ancak çok miktarda olması sağlık problemi olduğunu gösterebilir.
Epitel Hücre Çeşitleri
Epitel hücreleri boyut, şekil ve görünüme göre farklılık gösterirler. Kökenlerine bağlı olarak idrarınızda bulunabilecek üç tip epitel hücresi vardır:
Renal tubüler: Bunlar epitel hücrelerinin en önemlileridir. Artan sayıları, böbrek bozukluğu anlamına gelebilir. Ayrıca böbrek hücreleri olarak adlandırılır.
Yassı Epitel: Bu en büyük tip epitel hücreleridir. Vajina ve üretradan gelirler. Bu tip epiteller en sık kadınların idrarında bulunur.İdrarda normal oranda yassı epitel hücrelerinin bulunması endişe edilecek bir durum değildir. Bununla birlikte, yüksek yassı epitel hücreleri seviyesine sahip olmak, olası vajinit veya üretritin göstergesi olabilir.
Geçici epitel: Erkek üretra ve renal pelvis arasında bir yerden gelebilirler. Bazen mesane hücreleri olarak adlandırılırlar ve yaşlı yetişkinlerde daha yaygın olarak görülürler.
Yassı epitel hücreleri genellikle idrarda çok az oranda bulunur. İdrar yolu enfeksiyonu teşhisi sırasında doktorlar idrardaki epitel hücrelerinin türlerini incelemelidir. İdrar tahlili testinde çok sayıda epitel hücresinin varlığı, bakteriyel bir enfeksiyonun habercisi olabilir.
İdrarda Yassı Epitel Normal Oranı Nedir?
Yassı epitel hücreleri idrar yollarındaki üç epitel hücre türünden biridir. Diğer iki tür epitel hücre; geçici epitel hücresi ve renal tubüler hücrelerdir. Eğer idrarınızda çok fazla yassı epitel hücresi varsa bu ne anlama gelir? Bu endişe edilmesi gereken bir durum mudur?
Dr. Edgar Lerma’ya göre, idrardaki yassı epitel hücrelerinin oranı 15-20 hücre/hpf kadardır. Ancak bu orandan fazla olması genellikle idrar örneğinin kirlendiğini ve yeni bir örneğin alınması gerektiğini gösterir.
İdrarda Yassı Epitel Hücre Bulunması Ne Anlama Gelir?
Doktorlar, enfeksiyona veya hastalığa neden olan bakteri ve mikropların varlığını araştırmak için idrar analizi yaparlar. Yapılan idrar testinde yassı epitel hücre bulunması idrar yolları enfeksiyonu göstergesi olabilir.
Aslında, Akademik Acil Tıp derneği, idrarda yassı epitel hücrelerin varlığının bakterileri tanımlamaya daha iyi yardımcı olabileceğini bildirmektedir. Bununla birlikte, raporda çok sayıda yassı epitel hücre sayısının her zaman idrarın bakteri içerdiği anlamına gelmediği belirtilmektedir.
Yassı epitel hücrelerinin sayısının yanı sıra idrardaki diğer kimyasalların varlığı da idrar yollarındaki enfeksiyonun teşhisine yardımcı olabilir.
Yassı Epitel Hücreleri ve Kanser
Doktor Gary David Steinberg, idrarda yassı epitel hücrelerin bulunması bir tür mesane kanserine işaret edebileceğini bildiriyor. Genellikle, doktorlar idrardaki kanı kontrol etmek için idrar testi yaparlar ve ayrıca enfeksiyonları ve kanser varlığını kontrol etmek için idrar testleri yapabilirler.
İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin Doğal Tedavi Yöntemleri
İdrarda yassı epitel hücre bulunmasının en sık karşılaşılan nedeni idrar yolu enfeksiyonudur.İdrar yolu enfeksiyonu tedavisiiçin bazı doğal tedavi yöntemleri şunlardır:
Karbonat
Karbonat idrar yolu enfeksiyonun geçmesine yardımcı olur. Uzmanlar karbonatın idrar alkalize edilmesine yardımcı olduğunu ve kadınlarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabileceğini bildirmiştir. Yapmanız gereken yarım tatlı kaşığı karbonatı 1 bardak suya katıp aç karnına içmeniz. Bunu günde 2-3 kez için. Eğer ağrılarınız 2 gün sonrasında geçmediyse, hemen doktora başvurmalısınız.
Yoğurt
Yoğurt içerdiği probiyotiklerle idrar yolları enfekisyonlarına iyi gelip, vajinal ağrıları dindirir. Drugs isimli tp dergisi, probiyotiklerin vajinal bölgede “iyi bakterileri” artırmaya ve idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olduğunu belirtti.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi için günde günde 3-4 kez vajinanın içine yoğurt uygulayabilirsiniz. Ayrıca sindirim ve idrar yolunuzdaki “iyi” bakterileri arttırmaya yardımcı olmak için günde birkaç kez birkaç kase yoğurt tüketin.
Ayrıca probiyotik takviyeleri de kullanabilirsiniz. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi, idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde en etkili probiyotiklerin, yoğurtta bulunduğunu bildirmiştir.
C Vitamini
C vitamini vücutta bağışıklık sistemini güçlendirir ve ayrıca idrar yolları enfeksiyonu tedavisinde oldukça etkilidir. İdrar yollarının ilk belirtisi yaşandığında C vitamini tüketmek enfeksiyonun kötüye gitmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Bu nedenle yaban mersini suyu, mesane sağlığına iyi gelen yüksek miktarda C vitamini ve antioksidanlar içerdiğinden idrar yolları enfeksiyonu için yaygın bir tedavidir.
İdrar yollarında C vitamini kullanılması yapılan birçok test sonucunda onaylanmıştır. Örneğin; Üroloji dergisi, C vitamininin idrarda bakteriler için etkili bir tedavi olabileceğini bildirmiştir. Johns Hopkins Medicine Tıp Fakültesi, idrar yolu enfeksiyonunu tedavi etmek için yüksek miktarda C vitamini tüketiminin bazı bakterilerin büyümesini engellediğini bildirmektedir.
Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre, günde 1 ila 2 kez 500 ila 1.000 mg C vitamini tüketilmesi, mesane enfeksiyonlarını azaltmak ve bağışıklık sistemini güçlenmesi için faydalıdır.