Yolk Sac Nedir Kaçıncı Haftada Görülür Büyüklüğü Kaç mm

Yolk Kesesi Nedir Ne İşe Yarar Ne Zaman Kaybolur

0 348

Yolk Kesesi Ne Demektir?

Yolk sac olarak da bilinen Yolk kesesi, embriyonun gelişimi sırasında çeşitli işlevlere sahip olan, embriyonun dışında yer alan küçük, zarımsı bir yapıdır.

Hamileliğin erken döneminde, yolk kesesi gelişen fetüs için bir besin kaynağı olarak işlev görür. Gelişmekte olan fetüsü ve amniyotik sıvıyı saran  gebelik kesesi içinde görünen ilk yapıdır . Yolk kesesi, gelişmekte olan embriyoya plasenta yaratılana kadar beslenme olanağı sağlar. Bu nedenle hamilelerde sağlığının iyi bir göstergesidir.

Yolk Kesesinin Boyutu Nedir?

Gebelik kesesi, hamileliğin 5-5.5 haftasında yaklaşık 8-10 mm’dir. Ayrıca bu kesenin içerisinde yolk kesesi denilen bir başka kese daha görülecektir. Bu durum boş gebelik ihtimalini ortadan kaldırır. Yolk kesesi yalnızca hamilelik sağlıklı bir şekilde gerçekleştiği zaman meydana gelir. Çoğunlukla hamileliğin başlangıcından 5 hafta sonra bebeği ultrasonda görmek mümkün olur.

Yolk Kesesi Nedir?

Embriyo rahme düştüğünde hemen görülmez. Ultrason muayenesinde ilk olarak gebelik kesesi belli olur. Ardından koryon boşluğu gözlemlenir ve yolk kesesi tespit edilir. Bundan sonra nihayet embriyo da gözlemlenir ve onun kalp atışları duyulur. Bir süre sonra hareketleri de görülür hale gelir, zamanla kolları, bacakları ve diğer organları da görülmeye başlanır. Bebek kesesinin görülmesiyle birlikte çok geçmeden yolk kesesini de görmek mümkün olacaktır. Yolk kesesi ne işe yarar? sorusunun cevabı tam olarak bilinmemektedir. Bu, çember görünümünde bir yapıdır ve iç tarafı siyahtır.

Bebek sağlığı ile yolk kesesinin görüntüsü ve boyutu arasında bir bağlantı olduğu kabul edilmektedir. Yolk kesesinin düzensiz ve normalden çok daha büyük olması, duvarının yeterince kalın olmaması ve içinin siyah değil de farklı bir renkte görülmesi bebeğin sağlığında bir problem olduğuna işaret edebilir. Kesenin boyutu ortalama 2.5 – 5.5 olmalıdır. Eğer bundan daha küçük veya daha büyükse, duvarı inceyse, iç kısmı siyah değilse ve görünümü düzensiz ise embriyonun sağlığı noktasında şüphe doğurur.

Yolk Kesesinin Büyüklüğü, Çapı Ne Kadardır?

Yolk kesesi yaklaşık 3.5-5.5 milimetredir. Vajinal ultrasonda görülmesi çoğunlukla gebelik kesesinin 8-10 milimetreye ulaşmasından sonra olur. Karın bölgesinden yapılan ultrasonda görülebilmesi için de gebelik kesesinin çapı 16-20 milimetre olmalıdır.

Yolk Kesesi Ne İşe Yarar?

Yolk kesesinin ne olduğu ve ne işe yaradığı anne adayları tarafından merak edilir. Fakat yolk kesesinin işlevi kesin olarak belli değildir. Bununla beraber bebeğin kan hücrelerinin oluşumunda görev aldığı kabul edilmektedir. Bir bakıma karaciğer rolü üstlenen bu yapı hamilelik kesesine oldukça yakındır, hatta neredeyse yapışıktır.

Yolk kesesinin görünür hale gelmesi 7. haftada mümkün olmaktadır. 12. haftada ise giderek küçülmeye başlar ve bir süre sonra yok olur. Yani bu kesenin ömrü 4-5 hafta kadardır. Ondan sonra yavaş yavaş gözden kaybolur. Bebeğin sağlığıyla bir ilişkisi olduğu düşünülen yolk kesesi geçici bir oluşumdur.

Anne adayının hamilelik testi pozitif çıkmış olsa dahi, boş gebelik, dış gebelik, yolk kesesinin düzensiz görünümü ve buna benzer olumsuzluklar yaşanabilir. Bu yüzden ‘bebek geliyor!’ diye sevinerek hazırlıklara başlamadan önce gerçekten hamile olup olmadığınızı netleştirmeniz gerekmektedir. Bu, doktorunuzun yapacağı muayene ile kesinlik kazanacaktır.

5-6 Haftalık Gebelikte Yolk Kesesinin Olmaması Ne Anlama Gelir?

Beş-altı haftalık gebelikte yolk kesesi olmaması, gebeliğin altı haftadan az olduğu veya düşük olduğu anlamına gelmez. Bir ila iki hafta içinde tekrarlanan bir ultrason, durumun ne olduğunu belirleyebilir. Ayrıca beş-altı haftada hiç yolk kesesi görmemek düşük belirtisi de olabilir . Emin olmak için gelecek ultrason tarihine kadar beklemeniz gerekecektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.