Zeytinyağı Bozulur mu?
Zeytinyağı neden bozulur? Zeytinyağının bozulduğu nasıl anlaşılır? Bu gibi sorular günlük hayatta merak konusu olmaktadır. Bilindiği gibi zeytinyağının sağlığa faydaları pek çoktur. Tam anlamıyla bir şifa deposu olan zeytinyağının %100 doğal olanını tüketmek önemlidir. Fakat saf zeytinyağı fiyatları biraz pahalıdır. O nedenle zeytinyağını ziyan etmemek gerekir. Bu noktada ise zeytinyağının bozulup bozulmadığını anlamak önemlidir.
Zeytinyağı Bayatlar mı? Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Anlatıyor
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun konuyla ilgili açıklaması şöyledir:
“Tabii ki zeytinyağının bozulması ve bayatlaması mümkündür. Bu sebeple zeytinyağı buzdolabında, cam şişede muhafaza edilmelidir. Ben de öyle yapıyorum. Zeytinyağının raf ömrü 1 yıl geçtikten sonra bayatlamaya başlar. Zeytinyağı mısır özü yağı ve ayçiçek yağı kapalı ortamda saklanmalıdır. Işık gören bir yerde durursa tadı değişir. Ben zeytinyağı şişeye koyup buzdolabında yaklaşık 1 hafta-10 gün bekletiyorum. Tortuları dibine çöküyor. İşte dibe çöken bu kısım bol miktarda doymamış yağ içerir, sağlık için oldukça yararlıdır. Kahvaltılarda ekmek bandırarak yiyorum. Bu tortuları kaseye koyup buzdolabında muhafaza etmek gerekir. Zeytinyağının tortulaşmamış olan üst kısmı şişeye aktarılıp salatalarda kullanılır. Zeytinyağını buzdolabına koyunca tortusu dibine çökmüyorsa o zeytinyağının çok kaliteli olduğu söylenemez.”
Zeytinyağının Bozulmasını Önlemek İçin Zeytinyağı Nasıl Saklanmalıdır?
Zeytinyağı direkt güneş almayan serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Zeytinyağı bütün kokuları çeken bir yağ olduğundan kokusuz bir yerde saklanması lazımdır.
Ağzı açık bırakılmamalıdır. Eğer bu şekilde uzun süre bekletilirse tadında değişiklik olur ve asit seviyesi artar.
Zeytinyağı doğrudan güneş ışığına maruz kalırsa tadı acılaşır.
Nem, su, oksijen, ışık ve sıcaklık gibi faktörler zeytinyağının kalitesini düşürür. Bundan dolayı zeytinyağı nem ve ışık almayan kapaklı dolapların içinde muhafaza edilmelidir. Renkli cam şişeye koymanız önerilir. Bulunduğu ortamın sıcaklığı yaklaşık 15 derece olmalıdır.
Zeytinyağında klorofil bulunur. Eğer şeffaf bir cam şişeye konulur ve güneş ışığı gören bir yerde bekletilirse asitliği yükseleceğinden tadı bozulur. Bu yüzden zeytinyağını renkli cam damacanalarda, renkli cam şişelerde, çelik veya porselen kaplarda saklamalıdır. Natürel sızma zeytinyağını saklamak için koyu renkli cam şişeler kullanılmalıdır.
Zeytinyağı plastik ve metal kaplarda veya buzdolabında saklanmamalıdır.
Piyasadaki zeytinyağlarının raf ömrü 2 yıldır. Fakat zeytinyağı tüm özelliklerini en fazla 1-1,5 yıl boyunca koruyabilir. Ondan sonra yavaş yavaş bozulmaya başlar. Zamanla rengi açılır ve aroması kaybolur. Zeytinyağı alırken üretim tarihine bakmak ve üretim tarihi en yakın olanını almak en iyisidir.
Zeytinyağının Cilde Yüze Vücuda Faydaları Zeytinyağı Yüz Maskesi Tıklayınız
Zeytinyağının Bacaklara Faydaları Bacaklara Zeytinyağı Sürmek Tıklayınız
Cinsel Organa Zeytinyağı Sürmek Cinsel İlişkide Zeytinyağı Kullanmak Tıklayınız