Ağzımda Tuz Tadı Var,Ne Yapayım?

Ağızda Tuz Tadı Neden Olur, Nasıl Geçer?

0 45.191

Ağızda Tuz Tadı

Uyandıktan sonra, gün boyunca,ağzınızda tuz tadı hissediyor musunuz? Hem de tuzlu bir şey yemediğiniz halde? Bu garip his gerçekten oldukça yaygın görülen bir durumdur. Ancak genelde ciddi bir nedenden kaynaklanmaz fakat sık sık bu durumu yaşıyorsanız siz yine de doktorunuza görünün hele ki başka belirtilerle de karşılaşıyorsanız.

Gelin konuya ilişkin detaylı bilgi edinelim.

Ağızda Tuz Tadı Olmasının Nedenleri Nelerdir?

B12 Vitamini Ve Çinko Eksikliği

B12 vitamini ve Çinko eksikliği ağızda tuz tadı hissetme gibi ağızdaki tatların tuhaf bir hal almasına sebep olabilir. Bu vitamin ve mineraller sağlığın bütüncül olarak korunması için önemlidir.Eksiklikleri dilin hassasiyetinin artmasına sebep olabilir,bu durum tuza karşı ekstra duyarlılık ile kendini gösterir.Gıda takviyeleri veya doğru beslenerek bu vitamin ve minerallerin alımını arttırın.

İlaçların Yan Etkileri

Bu problemin bir diğer yaygın nedeni de vücudunuzun bazı ilaçlara gösterdiği reaksiyon yani ilaçların yan etkisi olabilir.

Örneğin;tansiyon ilaçları,antihistaminler,antidepresanlar,uyku ilaçları ve diğer çok sayıda ilaç ağızda tuz tadına sebep olabilir.Eğer bu tadı hissetmenize sebep olanın ilaçlarınız olabileceğinden şüpheleniyorsanız,doktorunuzla bu konuyu konuşun.

Ağız Hijyenine Dikkat Etmemek

Ağızdaki sodyum tadı,kötü ağız temizliğine yorulabilir.Eğer dişlerinizi yeterli sıklıkta fırçalamıyorsanız,o zaman bu durum ağzınızda bakteri oluşmasına sebep olabilir ki bu bakteriler sadece ağızda tuzlu bir tat hissetmeye sebep olmaz bununla birlikte ağzınız oldukça kötü kokmaya da meyilli olabilecektir.Ağızda bakteri oluşması sadece tiksindirici bir koku oluşmasına neden olmakla kalmayabilir.Hafif tuzlu bir tat almaya da neden olabilir.Tez elden bir değişiklik kararı alıp ağız temizliğine dikkat etmeye başlayın, dişlerinizi fırçalayın ve sık sık gargara yapın.

Tükürük Bezi İltihabı

Ağızda hissedilen tuz tadının nedenlerinden biri de tükürük bezinde meydana gelmiş bir enfeksiyon olabilir. Eğer bir enfeksiyonunuz ya da tükürük bezlerinizde bir tıkanıklık varsa,bu enfeksiyon ağız kuruluğuyla seyreder,o zaman bu durum tükürük davranışını çok yönde değiştirebilir ve gereğinden fazla ya da az tükürük salgılayıp ağızda tuz tadına sebep olabilir.

Kan

Hissedilen tuz tadının sebebi ağızdaki kan da olabilir.Belki çiğnediğiniz sakızın sebep olduğu bir tahriş veya dilinizi ısırmanız bu sonucu doğurmuştur.Eğer böyle olduysa yani ağzınızın içinde çeşitli nedenlerden dolayı kanama meydana geldiyse kanla birlikte ağzınızda mutlaka tuz tadı alırsınız.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Eğer diş temizliğinize dikkat etmezseniz , bunun sonucu genellikle bakteriyel enfeksiyonlardır.Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamıyorsanız,ağzınızda bakteri meydana gelebilir ve bu da kötü nefesin yanı sıra tuzlu bir tada da sebep olur.Tüm bu problemlerden korunmak için dişlerinizi sık sık fırçalayın ve ağzınızı gargara (antiseptik sıvı) ile çalkalayın.

Nezle, Grip

Ağızda hissedilen tuz tadının nedenlerinden biri de burun akıntısı olabilir.Mukoza salgısı (sümük),geniz yolundan ağıza gelerek tuzlu bir tat meydana getirebilir. Ağızda tuz tadı hissedildiğinde bunu dilde balgam takip eder.Eğer nezle ya da gripseniz böyle olabilir.Bu durumda doktorlar,çoğunlukla burnunuzdan solumanızı tavsiye eder.

Çinko Eksikliği

Sağlıklı kalabilmek için çok büyük miktarlarda vitamin ve mineral almak gerektiği bilinmektedir.Eğer yeteri kadar çinko almıyorsanız,bu ağzınızda garip bir tat oluşmasına neden olabilir.Çinko eksikliği ağızda tuzlu bir tat verebileceği gibi dilde de hassasiyete sebep olabilir.Vitamin eksiklikleriyle ilgili test yaptırabilir ve takviyelerle bu eksikliği kolaylıkla giderebilirsiniz.

Kemoterapinin (ilaçlarla tedavi) Yan Etkileri

Ağızda hissedilen tuz tadının en yaygın nedenlerinden birisi de kemoterapidir. Gerçek verilere göre,kanser hastalarının neredeyse %50 si ağızlarında tuz tadı hissetti.Bu,kemoterapinin doğal bir yan etkisidir ve kemoterapi sonlandıktan sonra genellikle kaybolur.

Sigara içmek

Sigara içmek de ağızda tuz tadı hissetmenin en yaygın nedenleri arasındadır.Aslına bakılırsa,sigara içmek ağızda tuz tadı veren bakterileri arttıracaktır.

Beyinde tümör ya da inme

Bazen ağızda hissedilen tuz tadının nedeni ciddi bir durum yahut bir hastalık olabilir.Beyin tümörü ya da felç gibi..

Menopoz

Menopozun birçok hormonal değişikliklerle seyrettiği bilinir.Bununla birlikte menopoz,ağızda tuz tadı hissine ve ateş basmalarına neden olabilir.

Gebelik

Bazı çalışmalar gebeliğin de ağızda tuz tadı hissetmeye neden olduğunu gösteriyor,bunun nedeni ise bu dönemde oluşan ve değişen hormonlar.Birçok hamile bayan için yiyecekler ağızda tuzlu bir tat bırakır ve ağızlarında devamlı kötü bir tat hissederler.

Asit Reflü

Araştırmalara göre ağızda tuz tadı hissetmenin nedenlerinden birisi de asit reflüdür. Mide asidinin boğazın yukarısına doğru çıkması durumunda böyle bir sonuç meydana gelir.

Ağızda Tuz Tadı Nasıl Geçer?

Ağızda tuz tadı hissetmenin tedavisi,bu duruma neyin neden olduğuyla bağlantılıdır.Doğru bir tedavi için,bu rahatsızlığa neden olan temel sebebin bulunması gereklidir. Ağzınızdaki tuz tadı hissinin haftalarca geçmediğini farkettiyseniz,ilk olarak diş doktorunuza danışmalısınız.Dişle ilgili bir probleme rastlanmazsa, Dahiliye doktoruna başvurunuz.

Diş Bakımı ve Ağız temizliği

Bakteri oluşumunu ve çoğalmasını önlemek adına atılacak ilk adım,dişleri düzenli olarak fırçalamaktır.Dişlerin yemeklerden önce ve sonra fırçalanması tavsiye edilir.

Sıvı Alma

Görülüyor ki su kaybı, ağızdaki tuz tadı hissinin en yaygın nedenlerinden biri.Bu yüzden her zaman iyi sıvı alımı gerekmektedir.Gün boyu bol miktarda su ve taze meyve suyu içmek gerekir.

Sağlıklı Beslenme

Beslenmeye son derece dikkat etmek gerekir.Sodyum yani tuz oranı yüksek gıdalar tüketmemeli.

İlaç Değiştirme

Şayet ağızda tuz tadı kullandığınız ilacın yan etkisi olarak meydana geldiyse ağızda kuruluk yapan ve tuz tadı meydana getiren ilaçlardan kaçınmak gerekmektedir.Bu durumla karşı karşıya kalınırsa ilk olarak doktorunuza danışmalısınız.Ağız kuruluğu ve tuz tadı yapmayan ilaçlar verebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.